Δίκη Χρυσής Αυγής: Ένταση για τους προστατευόμενους μάρτυρες

Δίκη Χρυσής Αυγής: Ένταση για τους προστατευόμενους μάρτυρες
Ο δημοσιογράφος της εφημερίδας των Συντακτών Δημήτρης Ψαρράς καταθέτει στην δίκη της "Χρυσής Αυγής" στην αίθουσα του Εφετείου Αθηνών την Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) eurokinissi

Πολιτική αγωγή και υπεράσπιση αναφέρθηκαν στο καθεστώς των προστατευόμενων μαρτύρων, οι οποίοι είναι και οι επόμενοι στη σειρά να καταθέσουν. Το σχόλιο για "ταύτιση απόψεων" της εισαγγελέως της έδρας "άναψε" τα αίματα στη δικαστική αίθουσα

Την αντίρρησή τους για την εξέταση των τελευταίων μαρτύρων, οι οποίοι βρίσκονται υπό το ειδικό καθεστώς προστασίας, εξέφρασαν στη δίκη της Χρυσής Αυγής τόσο η πολιτική αγωγή με δήλωσή της, όσο και η υπεράσπιση, καταθέτοντας σχετική ένσταση. Στο δικαστήριο επικράτησε ένταση, όταν η εισαγγελέας της έδρας μίλησε για «ταύτιση απόψεων», με την πολιτική αγωγή να επισημαίνει ότι για την πλευρά της δεν υπάρχει ενδεχόμενο εκδίκησης.

Η ακροαματική διαδικασία εισήλθε σήμερα στο σκέλος που αφορά στην κατάθεση των πέντε προστατευόμενων μαρτύρων, με τους δικηγόρους των δύο πλευρών να διατυπώνουν τις θέσεις τους επί τον τρόπο εξέτασης. Όπως έχει γίνει γνωστό, οι μάρτυρες αναμένεται να καταθέσουν από απόσταση και μέσω ειδικού ηχητικού συστήματος, προκειμένου να αλλοιωθεί η φωνή τους ώστε να μην είναι αναγνωρίσιμη.

Τον λόγο έλαβαν οι δικηγόροι της οικογένειας Φύσσα, των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, αλλά και των Αιγύπτιων αλιεργατών, υποστηρίζοντας πως αν οι εν λόγω μάρτυρες «επιλέξουν και πάλι να καταθέσουν με τον τρόπο αυτό ήτοι χωρίς να δηλώσουν τα στοιχεία τους, δεν θα προβούμε στην εξέτασή τους».

Μάλιστα, η πλευρά Φύσσα δικαιολόγησε τη στάση της αυτή, με το σκεπτικό ότι «δεν είναι δυνατόν να ενισχύσουμε ένα θεσμό που πέραν των λοιπών προβληματικών του, έχει ήδη εν προκειμένω καταστρατηγηθεί η ουσία του, με δεδομένη την ούτως ή άλλως διαρροή των στοιχείων των μαρτύρων, ήδη από τη διαδικασία της ανάκρισης. Πρόσθεσε δε, ότι ακόμη και αν αποκαλυφθούν τα πραγματικά στοιχεία των μαρτύρων, θα πρέπει να υπάρχουν μέτρα προστασίας τους και μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσής τους.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η πολιτική αγωγή του ΠΑΜΕ, η οποία δήλωσε πως «η πρακτική εφαρμογή της διαδικασίας εξέτασης μαρτύρων, τέτοιου είδους, που θεσπίστηκε με τις αντιδραστικές διατάξεις του Ν. 2928/2001, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, δημιουργεί αρνητικό προηγούμενο και ανοίγει επικίνδυνους δρόμους για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες γενικότερα». Τέλος, οι δικηγόροι των Αιγύπτιων αλιεργατών επανέλαβαν όσα ανέφεραν σε προηγούμενη δήλωσή τους με την οποία εξέφρασαν την πρόθεση τους να μην εξετάσουν τους προστατευόμενους μάρτυρες, εάν παραμείνει το καθεστώς ανωνυμίας. 

Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβε η υπεράσπισης με τους συνηγόρους των κατηγορούμενων βουλευτών Νικ. Μιχαλολιάκου και Γ. Γερμενή να υποστηρίζουν πως η προστασία των συγκεκριμένων μαρτύρων «έχει πάψει να ισχύει». Στην ένσταση που κατέθεσαν στο δικαστήριο, ζήτησαν τη φυσική τους παρουσία, θέτοντας ζήτημα άσκησης των δικαιωμάτων της υπεράσπισης και αναφέροντας πως «αν καταθέσουν οι μάρτυρες αυτοί υπό το καθεστώς αυτό, δεν θα μπορέσετε ως Δικαστήριο να συναγάγετε ορθά συμπεράσματα. Θεωρούμε λοιπόν νομικά επιτακτικό να καταθέσουν επώνυμα».

Με την ολοκλήρωση των ενστάσεων η εισαγγελική λειτουργός επιφυλάχθηκε να εισηγηθεί επί του ζητήματος στην επόμενη συνεδρίαση, προκαλώντας όμως, με σχόλιό της ένταση μεταξύ των συνηγόρων.

Εισαγγελέας: Επιφυλάσσομαι να προτείνω τη Δευτέρα.

Πολ. αγωγή: Να πω διευκρινιστικά…

Εισαγγελέας: Όχι δεν χρειάζεται, εδώ υπάρχει ταύτιση.

Πολ. αγωγή: Καμία ταύτιση. Διαστρεβλώνεται το νόημα της δήλωσής μας.

Πρόεδρος: Τον λόγο να πάρει ο Κ. Παπαδάκης.

Πολ. Αγωγή (Παπαδάκης): Δεν υπάρχει ταύτιση. Δεν συνιστά αίτημα το δικό μας, αλλά δήλωση. Δικαιωνόμαστε που κάναμε τη δήλωση. Ειδάλλως το Δικαστήριο θα βρισκόταν στο δίλημμα να διαλύσει το σύστημα δικαίου που ισχύει στην Ελλάδα  ή από την άλλη να κρίνει προδικαστικά αν κινδυνεύουν ή όχι οι μάρτυρες αυτοί. Ο Ν. 2928/2001 τροποποιήθηκε με τον Ν. 3875/2010 και παρήγαγε ελαττωματικό αποδεικτικό προϊόν. Δεν το θέλει αυτό η πολιτική αγωγή. Δεκαέξι χρόνια τώρα δεν έχει χρησιμοποιηθεί η διάταξη, μόνο στην υπόθεση της 17 Νοέμβρη και διαφορετικά. Στην περίπτωσή μας, δεν υπάρχει εκβιασμός όπως ακούστηκε από την άλλη πλευρά.

Πολ. Αγωγή (Καμπαγιάννης): Όχι μόνο δεν υπάρχει ταύτιση αλλά απόλυτη αντίθεση στη δήλωσή μας και στο αίτημα της υπεράσπισης. Είναι μέρος του modus operandi της οργάνωσης η εκδίκηση. Έχουμε υπόψη σειρά πραγματικών περιστατικών σχετικών. Υπάρχει πιθανότητα εκδίκησης.

Υπεράσπιση: Με ποια νομική βάση θα αιτιολογηθεί αυτό που λέει η πολιτική αγωγή, να έρθουν δηλαδή οι προστατευόμενοι μάρτυρες αυθορμήτως;

Πρόεδρος: Διακόπτουμε για Δευτέρα

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα