Στα χέρια της ΕΛΑΣ “Ροζ Πάνθηρες” που “χτυπούσαν” κοσμηματοπωλεία με “ριφιφί” – Βίντεο από τη δράση τους

Διαβάζεται σε 8'
Στα χέρια της ΕΛΑΣ “Ροζ Πάνθηρες” που “χτυπούσαν” κοσμηματοπωλεία με “ριφιφί” – Βίντεο από τη δράση τους

Συνελήφθησαν μέλη της διεθνούς εγκληματικής οργάνωσης “Ροζ Πάνθηρες”, οι οποίοι διέπρατταν ληστείες με τη μέθοδο του “ριφιφί”. Ο τρόπος δράσης τους.

Εξιχνιάστηκαν από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Ασφάλειας Αττικής δύο διαρρήξεις σε κοσμηματοπωλεία της Αθήνας με λεία που υπερέβαινε τα 315.000 ευρώ, από δύο Σέρβους, 53 και 50 ετών αντίστοιχα, μέλη της διεθνούς εγκληματικής οργάνωσης “Ροζ Πάνθηρες”, που συνελήφθησαν και εξετάζεται αν είναι υπεύθυνοι και για τυχόν άλλες παρόμοιες πράξεις στη χώρα μας.

Όπως προέκυψε από την πολύμηνη έρευνα της Ασφάλειας, οι κατηγορούμενοι τουλάχιστον από τον Δεκέμβριο του 2023, διέπρατταν συστηματικά κλοπές σε κοσμηματοπωλεία στο κέντρο της Αθήνας με τη μέθοδο του “ριφιφί”. Από επικοινωνία με τις διεθνείς διωκτικές Αρχές αλλά και από το ποινικό τους παρελθόν, εξακριβώθηκε ότι επρόκειτο για μέλη της ευρύτερης διεθνικής εγκληματικής ομάδας, με την κωδική ονομασία “Pink Panthers”.

Το εν λόγω Διεθνικό Εγκληματικό δίκτυο έχει όλα τα χαρακτηριστικά που διακρίνουν τις καλά δομημένες και ιδιαίτερα δραστήριες διεθνικές εγκληματικές οργανώσεις και είναι σύμφωνα με τις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Διωκτικές Αρχές (INTERPOL-EUROPOL) δομημένο στα πλαίσια των Διεθνικών Εγκληματικών Ομάδων και Οργανώσεων των Βαλκανικών χωρών.

To βίντεο του NEWS24/7
Οι «Ροζ Πάνθηρες» στην Ελλάδα

Οι ομάδες αυτές αποτελούνται από άτομα που προέρχονται από τις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας και παρουσιάζουν διεθνή δράση, στοχοποιώντας κυρίως κοσμηματοπωλεία, στα οποία διαπράττουν είτε κλοπές είτε ληστείες, με διαφόρους τρόπους και μεθόδους ανάλογα με τις δεξιότητες, τεχνικές και ικανότητες των μελών τους που βρίσκονται σαν πυρήνες σε κάθε χώρα.

Οι ομάδες αυτές δρουν συνήθως σε μικρούς αυτόνομους επιχειρησιακούς πυρήνες σε κάθε χώρα, στους οποίους συμμετέχουν αποκλειστικά ομοεθνείς τους (Σερβία, Μαυροβούνιο κλπ.) που έχουν μόνιμη διαμονή στην χώρα που βρίσκεται το κοσμηματοπωλείο. Είναι επαγγελματίες κακοποιοί, χωρίς εργασία και στο σύνολο των επιθέσεών τους, χρησιμοποιούν τακτικές αυτοψίας και παρακολούθησης του καταστήματος που έχουν στοχοποιήσει ακόμα και αρκετές ημέρες πριν το “χτύπημα”.

Για τις μετακινήσεις τους, χρησιμοποιούν πλαστά ή πλαστογραφημένα έγγραφα, ενώ ταξιδεύουν ξεχωριστά και με διαφορετικούς τρόπους για να αποφύγουν το ενδεχόμενο της από κοινού σύλληψής τους. Για τις οδικές μετακινήσεις τους χρησιμοποιούν είτε οχήματα με ξένες πινακίδες κυκλοφορίας διαφόρων χωρών είτε οχήματα της εκάστοτε χώρας, τα οποία είναι καταχωρημένα στα ονόματα άλλων ατόμων, συνήθως με καθαρό ποινικό παρελθόν.

Τα μέλη των συγκεκριμένων ομάδων είναι συνήθως άτομα με μεγάλη εμπειρία στην συγκεκριμένη δραστηριότητα διεθνώς και άτομα που έχουν επίσης, απασχολήσει τις διεθνείς αρχές.

Ως προς την δράση τους, αξίζει να αναφερθεί ότι εντόπιζαν τα καταστήματα -στόχους τους, πραγματοποιούσαν κατοπτεύσεις αυτών και ακολούθως, κατάστρωναν το σχέδιο δράσης τους προκειμένου να εισέλθουν σε αυτά και να αφαιρέσουν κοσμήματα και χρυσαφικά. Εν συνεχεία, προφανώς διέθεταν το κατάλληλο δίκτυο διοχέτευσης των κλοπιμαίων αντικειμένων, αποκομίζοντας μεγάλο οικονομικό όφελος.

Η προσέγγιση στα κοσμηματοπωλεία γινόταν βραδινές ώρες. Στην μία περίπτωση κινούμενοι πεζοί, ενώ στην άλλη, προσέγγισαν την περιοχή με αυτοκίνητο, το οποίο στάθμευσαν αρκετά μέτρα πιο μακριά, αποφεύγοντας με αυτό τον τρόπο τη σύνδεσή τους με το αυτοκίνητο και την ανακάλυψή τους.

Η επιλογή των κοσμηματοπωλείων δεν ήταν τυχαία, καθότι και στις δύο περιπτώσεις ακριβώς δίπλα υπήρχε κενό – εγκαταλελειμμένο κτίριο, στο οποίο αρχικά εισέρχονταν οι δράστες, αποφεύγοντας με αυτό τον τρόπο να γίνουν αντιληπτοί από οποιοδήποτε άτομο, αφού επρόκειτο για κτίρια στα οποία δεν υπήρχε επισκεψιμότητα.

Ο τρόπος που “χτυπούσαν” στα κοσμηματοπωλεία

Πολύ βασικό χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης ομάδας ήταν ο τρόπος διάρρηξης. Συγκεκριμένα, τα άτομα προέβαιναν στη διάρρηξη των κοσμηματοπωλείων με τη μέθοδο του “ριφιφί”, ανοίγοντας δηλαδή τρύπα στον τοίχο μεταξύ του εγκαταλελειμμένου κτιρίου και του κοσμηματοπωλείου, από την οποία εισέρχονταν στο κατάστημα. Στο εσωτερικό των καταστημάτων εισερχόταν ένας μόνο εκ των δραστών, ο 50χρονος, ο οποίος έρποντας αρχικά στο πάτωμα, κατάφερνε με αυτό τον τρόπο να μην ενεργοποιήσει τους ανιχνευτές κίνησης του συναγερμού και αφαιρούσε τα κοσμήματα-χρυσαφικά.

Σημειώνεται ότι και στις δυο περιπτώσεις, στο σημείο των παρακείμενων των κοσμηματοπωλείων καταστημάτων όπου άνοιγαν την τρύπα οι δράστες, τοποθετούσαν στο πάτωμα κομμάτια ύφασμα, προφανώς για να ελαχιστοποιηθεί ο θόρυβος από τα κομμάτια του τοίχου που έπεφταν στο πάτωμα.

Αφού ολοκλήρωναν τις ενέργειές τους, εξέρχονταν από τα εγκαταλελειμμένα κτίρια και απομακρύνονταν, φέροντας μαζί τους τις τσάντες με τα κλοπιμαία.

Χαρακτηριστικό της προσοχής που επιδείκνυαν αλλά και του επαγγελματισμού που τους διακρίνει, είναι η επαναλαμβανόμενη κατόπτευση των κοσμηματοπωλείων – στόχων τα οποία ήθελαν να διαρρήξουν. Με αυτό τον τρόπο, παρατηρούσαν τις συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή ελαχιστοποιώντας έτσι το ενδεχόμενο να γίνουν αντιληπτοί. Επίσης, όλες οι κατοπτεύσεις τους γινόταν βραδινές ώρες κατά τις οποίες τα καταστήματα ήταν κλειστά και η εμπορική κίνηση περιορισμένη.

Διαρρήξεις στο κέντρο της Αθήνας

Το μεσημέρι της Τετάρτης (24/4), αστυνομικοί του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας εντόπισαν τους δράστες να κινούνται επί της οδού Αριστοτέλους στην περιοχή του κέντρου των Αθηνών και αφού τους δήλωσαν την ιδιότητα τους, προσπάθησαν να πραγματοποιήσουν αστυνομικό έλεγχο.

Τότε ο 53χρονος, μην υπακούοντας στις εντολές των αστυνομικών, προσπάθησε να διαφύγει, αλλά ακινητοποιήθηκε λίγα μέτρα πιο κάτω. Κατά την δέσμευση του προέβαλε σθεναρή αντίσταση σπρώχνοντας τους αστυνομικούς, πλην όμως δεσμεύτηκε και οδηγήθηκε στην Ασφάλεια. Ο 50χρονος, σε σχετική ερώτηση των αστυνομικών για τα στοιχεία του, επέδειξε μία καταφανώς πλαστή άδεια ικανότητας οδήγησης Κροατικών Αρχών, που έφερε τη φωτογραφία του. Δεσμεύτηκε και αυτός και οδηγήθηκε στην έδρα της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά ζωής και Ιδιοκτησίας.

Μέχρι στιγμής από την έρευνα, προκύπτει ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης έχουν διαπράξει διαρρήξεις με την μέθοδο του «Ριφιφί» σε κοσμηματοπωλείο επί της οδού Κολοκοτρώνη στην Αθήνα, στις 29 Δεκεμβρίου 2023, απ’ όπου αφαίρεσαν πλήθος κοσμημάτων και χρυσαφικών, που η συνολική τους αξία ανέρχεται στο χρηματικό ποσό των 169.000 ευρώ και με την ίδια μέθοδο, σε κοσμηματοπωλείο στην Ομόνοια, απ’ όπου αφαίρεσαν πλήθος κοσμημάτων και χρυσαφικών που η συνολική τους αξία ανέρχεται στο χρηματικό ποσό των 147.000 ευρώ. Στα βίντεο ντοκουμέντα από τις κάμερες ασφαλείας των καταστημάτων, καταγράφονται καρέ-καρέ οι προσεκτικές τους κινήσεις.

Γίνεται μνεία ότι οι κατηγορούμενοι έχουν απασχολήσει κατ’ επανάληψη τις Αρχές για παρόμοια αδικήματα. Έχουν εκτίσει ποινές κράτησης σε διάφορα καταστήματα της χώρας μας και τους έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν πρωινές ώρες χθες, ενώπιον του Εισαγγελέα Εκτελέσεως Ποινών του Πρωτοδικείου Αθηνών.

Η επίσημη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Για την υπόθεση εκδόθηκε και επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας που αναφέρει:

“Συνελήφθησαν, μεσημβρινές ώρες της 24-4-2024 στο κέντρο της Αθήνας, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, 2 αλλοδαποί, 50 και 53 ετών, μέλη συμμορίας και σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για –κατά περίπτωση- κλοπές κατά συναυτουργία, κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος και απείθεια.

Πρόκειται για μέλη της ευρύτερης διεθνικής εγκληματικής ομάδας «Pink Panthers», η οποία παρουσιάζει διεθνή δράση, στοχοποιώντας κυρίως κοσμηματοπωλεία, στα οποία διαπράττουν κλοπές ή ληστείες, εφαρμόζοντας μεθοδολογία και τρόπους δράσης ανάλογα με τις δεξιότητες, τεχνικές και ικανότητες των μελών τους που βρίσκονται σαν πυρήνες σε κάθε χώρα.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι κατηγορούμενοι, τουλάχιστον από το Δεκέμβριο του 2023, είχαν συστήσει συμμορία και διέπρατταν κλοπές σε κοσμηματοπωλεία με τη μέθοδο «ριφιφί».

Χρησιμοποιούσαν πλαστά ή πλαστογραφημένα έγγραφα, ενώ κινούνταν με οχήματα τα οποία είτε είχαν αλλοδαπές πινακίδες κυκλοφορίας, είτε ήταν καταχωρημένα σε άτομα με καθαρό ποινικό μητρώο, προκειμένου να αποτρέψουν τον εντοπισμό τους.

Ως προς τον τρόπο δράσης τους, οι κατηγορούμενοι αφού εντόπιζαν τα καταστήματα- στόχους τους, πραγματοποιούσαν κατοπτεύσεις αυτών και στη συνέχεια κατάρτιζαν σχετικό σχέδιο δράσης.

Κινούνταν πεζή ή με αυτοκίνητο, το οποίο στάθμευαν σε ικανή απόσταση προκειμένου να αποφευχθεί τυχόν σύνδεση του με την εγκληματική τους δραστηριότητα.

Αφού οι δράστες αποκτούσαν πρόσβαση σε διπλανά εγκαταλελειμμένα- κενά κτήρια, άνοιγαν οπή στον τοίχο που οδηγούσε στα κοσμηματοπωλεία. Μάλιστα, τοποθετούσαν στο πάτωμα κομμάτια υφάσματος προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί τυχόν θόρυβος από τα κομμάτια του τοίχου που θα έπεφταν.

Στα κοσμηματοπωλεία εισερχόταν ο 50χρονος, έρποντας, για να μην ενεργοποιηθούν οι ανιχνευτές κίνησης και αφού αφαιρούσε τα κοσμήματα χρυσαφικά, επέστρεφε στα διπλανά κτήρια και διέφευγαν.

Μετά από έρευνες στην κατοχή και στις οικίες τους βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν, πλήθος διαρρηκτικών εργαλείων, 3 ρολόγια, κοσμήματα, 190 ευρώ, πλαστή άδεια ικανότητας οδήγησης, 3 κινητά τηλέφωνα και προσωπικά τους αντικείμενα. Κατασχέθηκαν επιπλέον, μοτοσικλέτα και αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσαν για τις μετακινήσεις τους.

Από τη μέχρι στιγμής προανακριτική έρευνα εξιχνιάστηκαν δύο περιπτώσεις διαρρήξεων σε κοσμηματοπωλεία στο κέντρο της Αθήνας, ενώ η έρευνα για τη εξακρίβωση του πλήρους εύρους της εγκληματικής τους δραστηριότητας συνεχίζεται. Σημειώνεται ότι ο 53χρονος αντιστάθηκε σθεναρά κατά τη σύλληψή του, ενώ οι κατηγορούμενοι έχουν απασχολήσει κατά το παρελθόν τις Αρχές για παρόμοια αδικήματα. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα