Ένταση στη Λέσβο: Οργανωμένη επίθεση κατά προσφύγων στην πλατεία Σαπφούς

Ένταση στη Λέσβο: Οργανωμένη επίθεση κατά προσφύγων στην πλατεία Σαπφούς
Επεισόδια στη Λέσβο ΕΡΤ Αιγαίου

Aκροδεξιά στοιχεία που βρίσκονται ανάμεσα σε πλήθος πολιτών επιτίθενται τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που πραγματοποιούν για Πέμπτη ημέρα διαμαρτυρία στην πλατεία Σαπφούς.

Οι πρόσφυγες και μετανάστες με καταγωγή κυρίως από το Αφγανιστάν που διαμαρτύρονται για τις συνθήκες στον καταυλισμό της Μόριας, βρίσκονται στην κεντρική πλατεία της πόλης για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα και αρνούνται να φύγουν.

Την Κυριακή, με αφορμή όπως φαίνεται την καθιερωμένη υποστολή της σημαίας που γίνεται κάθε Κυριακή στον χώρο του παλιού Λιμεναρχείου Μυτιλήνης σε ανάμνηση της απελευθέρωσης του νησιού, συγκεντρώθηκε πλήθος κόσμου, το οποίο στη συνέχεια διαμαρτυρήθηκε ζητώντας την εκκένωση της πλατείας. Ανάμεσά τους όμως βρίσκονταν και γνωστά στην τοπική κοινωνία ακροδεξιά στοιχεία, τα οποία βρήκαν ευκαιρία και επιτέθηκαν στους πρόσφυγες με μπουκάλια αλλά και μια φωτοβολίδα που δεν τραυμάτισε ευτυχώς κανέναν.

Οι επιτιθέμενοι πολίτες πετάνε μπουκάλια νερό προς τη μεριά των προσφύγων και κατά διαστήματα επιχειρούν να διασπάσουν τις αστυνομικές δυνάμεις και να φτάσουν στους πρόσφυγες. Μάλιστα για να αντιμετωπιστούν κάποια στιγμή χρησιμοποιήθηκαν και χημικά εκτός της συνήθους μεθόδου της απώθησης που χρησιμοποιεί η Αστυνομία.

Επεισόδια στην πλατεία Σαπφούς


Σημειώνεται ότι κάποια στιγμή από μεριάς των συγκεντρωμένων πολιτών πετάχτηκε προς τους πρόσφυγες και μια ναυτική φωτοβολίδα, χωρίς ευτυχώς να προκαλέσει τραυματισμούς ή φωτιά, αφού ένας πρόσφυγας με ψυχραιμία την άρπαξε και την πέταξε στη θάλασσα. Οι συγκεντρωμένοι πολίτες απαιτούν την άμεση εκκένωση της πλατείας, ενώ οι μετανάστες και οι πρόσφυγες αρνούνται να αποχωρήσουν αν δεν δικαιωθούν τα αιτήματά τους, που έχουν να κάνουν με την εξέταση των αιτημάτων ασύλου που έχουν υποβάλει και τον απεγκλωβισμό τους από το νησί.

Επισημαίνεται, τέλος, ότι όλα ξεκίνησαν περίπου στις 8 το βράδυ αμέσως μετά την καθιερωμένη από στρατιωτικό άγημα υποστολή της σημαίας σε παρακείμενο στην πλατείας Σαπφούς χώρο. Εκεί είχε συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός πολιτών ως ένδειξη συμπαράστασης στους κρατούμενους στις τουρκικές φυλακές Έλληνες στρατιωτικούς.

Αμέσως μετά το τέλος της τελετής η μεγάλη πλειοψηφία των συγκεντρωμένων αποχώρησε και περίπου 200 άτομα κινήθηκαν προς την πλατεία προκειμένου να απαιτήσουν την εκκένωση της από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Αυτή τη στιγμή στην πλατεία Σαπφούς έχει σπεύσει ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Μυτιλήνης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα