Υπόθεση Ηριάννας-Περικλή: Το χρονικό

Υπόθεση Ηριάννας-Περικλή: Το χρονικό
Δίκη για την Ηριάννα και τον Περικλή Eurokinissi

Πανηγυρικά αθώοι Ηριάννα και Περικλής - Το χρονικό της παράλογης υπόθεσης - Βίντεο συμπαράστασης από καλλιτέχνες, ανάμεσά τους ο Φοίβος Δεληβοριάς, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης και ο Πασχάλης Τσαρούχας

Στο Πενταμελές Εφετείο της Αθήνας ολοκληρώθηκε σήμερα η εκδίκαση της υπόθεσης με κατηγορούμενους την Ηριάννα και τον Περικλή, οι οποίοι είχαν κριθεί ένοχοι σε πρώτο βαθμό για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και είχαν καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 13 ετών ο καθένας τους. Οι δύο νέοι παρέμειναν έγκλειστοι αναμένοντας την τελική απόφαση επί ένα χρόνο, μέχρι τελικά να δικαιωθούν.

Στο πλευρό της Ηριάννας και του Περικλή βρέθηκαν όλους αυτούς τους μήνες αλληλέγγυοι και αλληλέγγυες.

Το βίντεο που είχαν δημιουργήσει φίλοι της Ηριάννας:

Σύμφωνα με το σύντομο σκεπτικό που διάβασε ο πρόεδρος σήμερα:

“Η κατάθεση Παπαλάμπρου ελέγχεται σοβαρά για την αξιοπιστία της. Η άρση του τραπεζικού απορρήτου και οι κατ’ οίκον έρευνες καθώς και οι έρευνες των αυτοκινήτων δεν έδειξαν εμπλοκή. Δεν χρησιμοποίησαν κωδικοποιημένη φρασεολογία κώδικα και ακατανόητες εκφράσεις, δεν αποδείχθηκε ότι μίσθωση της κατοικίας λειτούργησε ως προκάλυμμα παράνομων δραστηριοτήτων.

Η ιδεολογία και κοινωνικές συναναστροφές δεν πολιτικοποιούνται. Το DNA είναι πληροφοριακό εργαλείο. Είναι ένα εντόνως αμφισβητούμενο δείγμα το οποίο εξαντλήθηκε και δεν δόθηκε η δυνατότητα να εξεταστεί περεταίρω. Άρα δεν μπορεί να προκύψει από αυτό επαφή των κατηγορουμένων με τα όπλα. Ακόμα και αν αποδειχθεί όμως δείχνει την επαφή με το αντικείμενο αλλά όχι ότι διέπραξαν εγκλήματα”.

H απολογία της Ηριάννας

“Είμαι στη φυλακή από τον Ιούνιο . Η ζωή μου άλλαξε δραματικά. Πήρε μια τροπή που δεν την περίμενα. Όσο και αν είχα άγχος για το τότε επικείμενο δικαστήριό μου, πίστευα ότι η αλήθεια μου θα ήταν αυτονόητη. Σαν όνειρο θυμάμαι, γιατί είναι τόσο παράταιρη με τη ζωή μου) τη στιγμή της σύλληψης του Κων/νου. Κοιμόμασταν σπίτι του και τα ΕΚΑΜ έσπασαν τη τζαμαρία. Τον ξύπνησα και θυμάμαι ακόμα το έντρομο βλέμμα του. Μου λέει «κάτσε ακίνητη, κλέφτες είναι». Και μετά μας πήγαν στη ΓΑΔΑ. Ο Κων/νος δεν θα μπορούσε να ξέρει ότι η Ο.Ο. κ ο Γ.Π. είναι μέλη της ΣΠΦ. Το έμαθε μετά τη σύλληψή του. Όταν μου έδωσαν την έκθεση σύλληψής μου να υπογράψω, είδα ένα κατεβατό από άγνωστες λέξεις. Ένα κατεβατό από όπλα. (σ: Η σύλληψη της Ηρ. έγινε το 2012 κι όχι το 2011 που έγινε του Κων/νου). Δεν προφυλακίστηκα, αφέθηκα ελεύθερη και συνέχισα κανονικά τις σπουδές μου. Παράλληλα δούλευα, δίδασκα στο διδασκαλείο ελλ. γλώσσας κ.α. Και μετά ξεκίνησα το διδακτορικό μου. Μετά έγινε η δίκη, καταδικάστηκα για μια οργάνωση τα μέλη της οποίας δεν γνωρίζω. Ως προς τα όπλα το μόνο που με συνδέει με τα συγκεκριμένα αντικείμενα είναι η έκθεση της κ. Μεθενίτη.

Δεν είμαι ούτε στατιστική, ούτε φασματική μονάδα όπως λέει η κ. Μεθενίτη. Είμαι οι κόποι μου που καταστρέφονται.

Και κάτι τελευταίο αν μπορώ: Όλοι μας θέλουμε να ζούμε σε μια ιδανική κοινωνία. Σε μια κοινωνία που προσεγγίζει την ουτοπία. Εγώ εργάζομαι με ανθρώπους που έχουν αφήσει τη χώρα τους, που θέλουν να σταθούν στα πόδια τους. Αυτή είναι η ταυτότητά μου. Να βοηθάω μετανάστες να μάθουν ελληνικά για να σταθούν στα πόδια τους.

Δε με νοιάζει αν είναι σκευωρία, με νοιάζει που έχει καταστραφεί η ζωή μου. Και ο Κων/νος το ίδιο. 8 χρόνια δε μας άφησαν σε ησυχία. Παντρευτήκαμε στο Μεταγωγών”.

Δείτε το βίντεο που ετοίμασε η Katiousa.gr. Ο Φοίβος Δεληβοριάς, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, η Βαλέρια Κουρούπη, η Μάνια Παπαδημητρίου, ο Λεωνίδας Οικονομάκης, ο Πασχάλης Τσαρούχας και η Δώρα Χρυσικού, ενώνουν τις φωνές τους για την Ηριάννα και τον Περικλή:

 

Το χρονικό της υπόθεσης

Η υπόθεση ξεκίνησε από το 2011 όταν, μετά από έφοδο της αντιτρομοκρατικής στο σπίτι όπου διέμενε η Ηριάννα με τον σύντροφό της, οδηγήθηκαν και οι δύο στον ανακριτή. Η διδακτορική φοιτήτρια στο τμήμα Φιλολογίας του ΕΚΠΑ έδωσε δείγμα DNA και δαχτυλικά αποτυπώματα και αφέθηκε ελεύθερη.

Ο σύντροφός της αφέθηκε επίσης ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, καθώς αρχικά κατηγορήθηκε για συμμετοχή στη “Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς” λόγω φιλικών σχέσεων με άτομα που κρίθηκαν μεν ύποπτα, δεν είχαν όμως κατηγορηθεί για συμμετοχή στους Πυρήνες. Στη συνέχεια παραπέμφθηκε σε δίκη και αθωώθηκε αμετάκλητα καθώς όπως ανέφερε η αθωωτική απόφαση “δεν προέκυψε η παρουσία του σε κρησφύγετα της οργάνωσης και ιδίως σε αυτά που βρέθηκε οπλισμός και, όπως αποδείχθηκε, διατηρούσε κοινωνικές μόνο σχέσεις με τους συγκατηγορούμενούς του”.

Δύο χρόνια μετά, τον Ιανουάριο του 2013, και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η δίκη του συντρόφου της Ηριάννας, εκδόθηκε ένταλμα σύλληψής της το οποίο την ενέπλεκε τόσο με τους “Πυρήνες” – με μόνη σύνδεση τη σχέση με τον σύντροφό της – όσο και με όπλο που βρέθηκε το 2011 στην Πολυτεχνειούπολη Αθηνών. Συγκεκριμένα, συνδέθηκε μέρος του DNA της Ηριάννας “με μείγμα DNA τουλάχιστον 2 ατόμων εκ των οποίων το ένα γυναίκας”, όπως ανέφερε η εργαστηριακή πραγματογνωμοσύνη επί των όπλων που βγήκε τον Οκτώβριο του 2012. Το εν λόγω δείγμα έχει λήξει και δεν μπορεί να ανακτηθεί με την πλευρά της υπεράσπισης να αμφισβητεί την εγκυρότητα του κατηγορητηρίου.

Μετά την απολογία της είχε αφεθεί ελεύθερη με περιοριστικούς όρους μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης. Ακολούθησε η καταδίκη της σε 13 χρόνια κάθειρξη, με μόνο ενοχοποιητικό στοιχείο το αμφιλεγόμενο δείγμα DNA.

Παράλληλα, αντίστοιχη ποινή για αντίστοιχες κατηγορίες επιβλήθηκε στον 33χρονο συγκατηγορούμενό της, Περικλή, ο οποίος συγκατοικούσε με τον σύντροφο της. Δικό του δείγμα DNA εντοπίστηκε σε ένα βιβλίο.

Το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών έχει απορρίψει την αίτηση αναστολής της ποινής και των δύο τις πρώτες δύο φορές, και συγκεκριμένα τον Ιούλιο και το Οκτώβριο του 2017, με το σκεπτικό ότι δεν υφίστανται ανεπανόρθωτη βλάβη από την κράτηση τους στην φυλακή.

Κατά την τελευταία απόφασή τους, οι Εφέτες με πλειοψηφία τριών προς δύο απέρριψαν τις αιτήσεις των δύο, αποδεχόμενοι την εισαγγελική εισήγηση που ουσιαστικά ζήτησε να παραμείνουν στη φυλακή προτείνοντας την απόρριψη της αίτησης αναστολής της Ηριάννας. Τονίστηκε, μάλιστα, πως “υπέρμετρη και ανεπανόρθωτη βλάβη δεν απεδείχθη” και κρίθηκε ότι το ζήτημα της διδακτορικής της διατριβής μπορεί να αντιμετωπιστεί “με μία παράταση στο μέλλον”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα