ΕΕ: Ομόφωνη έγκριση στα αντίποινα 2,8 δισ. ευρώ για τους δασμούς των ΗΠΑ

ΕΕ: Ομόφωνη έγκριση στα αντίποινα 2,8 δισ. ευρώ για τους δασμούς των ΗΠΑ

Τα μέτρα πρέπει να εγκριθούν από την Κομισιόν και εν συνεχεία να εφαρμοστούν στις αρχές Ιουλίου

Ομόφωνα εγκρίθηκαν τα… αντίποινα της ΕΕ στους δασμούς των ΗΠΑ. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, τα κράτη μέλη συμφώνησαν ομόφωνα στην επιβολή δασμών ύψους 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Τα μέτρα χρειάζεται να εγκριθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, της οποίας η επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση είναι η 20η Ιουνίου. Και θα εφαρμοστούν γύρω στις αρχές Ιουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν έχει προτείνει δασμούς 25% σε προϊόντα των ΗΠΑ, όπως σε μπέρμπον, τζιν, μοτοσικλέτες και φυστικοβούτυρο.

ΔΝΤ: Οι δασμοί απειλούν να υπονομεύσουν το παγκόσμιο εμπόριο

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε ότι οι εισαγωγικοί δασμοί που επέβαλε ο Τραμπ απειλούν να υπονομεύσουν το παγκόσμιο εμπορικό σύστημα, να υποκινήσουν αντίμετρα από τις άλλες χώρες και να βλάψουν τελικά την αμερικανική οικονομία.

Το ΔΝΤ, σε έκθεσή του για την οικονομική πολιτική των ΗΠΑ, σημειώνει ότι μολονότι η οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να είναι ισχυρή φέτος αλλά και το 2019, τα μέτρα που ελήφθησαν πρόσφατα για τις δαπάνες και τους φόρους θα μπορούσαν να την θέσουν σε κίνδυνο μετά το 2020.

Ο Τραμπ έχει εξοργίσει τους συμμάχους του με τις πολιτικές προστατευτισμού που ακολουθεί και με την επιβολή δασμών στον χάλυβα και το αλουμίνιο που εισάγεται από τον Καναδά, το Μεξικό και τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. “Τα μέτρα αυτά (…) είναι πιθανόν να στρέψουν τον πλανήτη μακριά από ένα ανοιχτό, δίκαιο και βασιζόμενο σε κανόνες εμπόριο, με αντίθετα αποτελέσματα τόσο για την οικονομία των ΗΠΑ όσο και των εμπορικών εταίρων τους” αναφέρεται στην έκθεση.

Το Ταμείο στην ανάλυσή του προβλέπει επίσης ανάπτυξη 2,9% για φέτος και 2,7% για το 2019 για την αμερικανική οικονομία η οποία επωφελείται από τις περικοπές στους φόρους και τις υψηλότερες κρατικές δαπάνες που προωθεί η κυβέρνηση. Όπως και η Fed, το ΔΝΤ αναμένει ότι η ανάπτυξη θα υποχωρήσει στο 1,9% το 2020.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα