H Toυρκία στη δίνη οικονομικού πολέμου

H Toυρκία στη δίνη οικονομικού πολέμου
Οικονομικός πόλεμος στην Τουρκία AP

Ο Ερντογάν μιλά ανοιχτά πλέον για πόλεμο με τα επιτόκια και τη λίρα

Απάντηση στις επικρίσεις των αντιπολιτευόμενων κομμάτων σχετικά με την αδυναμία της τουρκικής λίρας κατά την προ ημερών απότομη διακύμανση των συναλλαγματικών ισοτιμιών, θέλησε να δώσει την Κυριακή ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

“Μερικοί μιλάνε για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες. Αφήστε τα αυτά. Δεν μπορείτε να μας χτυπήσετε με τις ισοτιμίες. Δεν μπορείτε να μας χτυπήσετε με χειραγώγηση”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος κατά τη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας του στην δυτική επαρχία της Ισπάρτα.

Οι δηλώσεις αυτές ήρθαν μία μέρα αφότου κάλεσε τους πολίτες να αλλάξουν τα ξένα νομίσματα που διαθέτουν σε λίρες για να στηρίξουν το εθνικό νόμισμα. “Αδέρφια μου, μπορείτε όσοι έχετε ευρώ και δολάρια κάτω από τα μαξιλάρια σας να επενδύσετε σε λίρες;”, είπε σε ομιλία του στην ανατολική επαρχία του Ερζερούμ.

Μέσα σε ένα μήνα η λίρα έχει χάσει το 16% της αξίας της έναντι του δολαρίου. Στις 23 Μαΐου υποτιμήθηκε 4,92% έναντι του δολαρίου, πριν ανακτήσει μέρος των απωλειών τις επόμενες μέρες, μετά από έκτακτη αύξηση των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα.

Η Άγκυρα έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι η πτώση της λίρας είναι “συνωμοσία” από ξένες δυνάμεις, οι οποίες δεν κατονομάζονται, με στόχο την αποδυνάμωση της Τουρκίας.

“Εάν ο χρηματοπιστωτικός τομέας παίζει τέτοια παιχνίδια για να πλήξει τους επενδυτές και τους επιχειρηματίες μας, να ξέρετε ότι θα το πληρώσει ακριβά”, είχε τονίσει πριν λίγες μέρες ο Ερντογάν ενώ στο ίδιο μήκος κύματος και τα λόγια του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Μεχμέτ Σισμέκ, ο οποίος είχε επισημάνει ότι η Κεντρική Τράπεζα είναι σε θέση να αναλάβει δράση κατά των κερδοσκοπικών επιθέσεων εν μέσω της πρόσφατης αστάθειας στις συναλλαγματικές ισοτιμίες.

“Τα χέρια της δεν είναι δεμένα…Θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο”, είχε σημειώσει ο Σισμέκ στο τηλεοπτικό κανάλι NTV. Είχε τονίσει, επίσης, ότι η τράπεζα έχει την πλήρη στήριξη της κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι η απόφασή της να αυξήσει τα επιτόκια για να στηρίξει τη λίρα, απέδειξε την ανεξαρτησία της.

Ο Ερντογάν έχει κατηγορήσει τα κόμματα και τους υποψήφιους της αντιπολίτευσης ότι είναι καταστροφικοί αντί να αναπτύξουν εποικοδομητικά έργα. “Κάποιος λέει ότι δεν θα προχωρήσουμε με το Κανάλι της Κωνσταντινούπολης (σ.σ. μεγάλο πρότζεκτ με το οποίο θα μετατραπεί η ευρωπαϊκή πλευρά της πόλης σε νησί). Ο άλλος λέει ότι θα σταματήσουμε τις επενδύσεις. Δεν έχετε χρήματα, λένε. Δεν καταλαβαίνετε. Η οικονομία είναι η δουλειά μας. Κάναμε αυτές τις επενδύσεις ανακατανέμοντας τους πόρους. Ό,τι και να λένε, εμείς θα συνεχίσουμε τις επενδύσεις”, ξεκαθάρισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα