Ινδία: Διάσημος γκουρού καταδικάστηκε για το βιασμό 16χρονης

Ινδία: Διάσημος γκουρού καταδικάστηκε για το βιασμό 16χρονης
Ο διάσημος Ινδός γκουρού Ασαράμ Μπαπού AP

Ο Ασαράμ Μπαπού είχε συλληφθεί το 2013 για τον βιασμό 16χρονης κοπέλας που είχε επισκεφθεί με τους γονείς της ένα από τα κέντρα διαλογισμού του γκουρού βόρεια της πόλης Τζοντχπούρ στη Ινδία - Το φαινόμενο της μάστιγας των βιασμών έρχεται για μία ακόμα φορά στο προσκήνιο δημιουργώντας δημόσια κατακραυγή στη κοινωνία της Ινδίας

Δικαστήριο της πόλης Τζοντπούρ έκρινε ένοχο τον Ασαράμ Μπαπού για τον βιασμό δεκαεξάχρονου κοριτσιού το 2013 στο ασράμ του (ερημητήρια Ινδουιστών σοφών στην αρχαία Ινδία).

Ο Ινδός πνευματικός γκουρού ο ισχυρίζεται ότι έχει εκατομμύρια θαυμαστές σε όλο το κόσμο. Ο 77χρόνος γκουρού κατέχει 400 κέντρα Άσραμ ανά τον κόσμο στα οποία διδάσκει διαλογισμό και γιόγκα.

Βρίσκεται κατηγορούμενος σε δίκη και σε άλλη υπόθεση βιασμού στην πολιτεία Γκουτζαράτ Οι αρχές της πόλης του Τζονχπούρ βρίσκονται σε επιφυλακή λόγω πιθανών βίαιων επεισοδίων που θα μπορούσαν να ξεσπάσουν από υποστηρικτές του Γκουρού.

Το δικαστήριο αναμένεται να ανακοινώσει τη ποινή του αργότερα μέσα στη μέρα. Ο Ούτσαφ Μπρέινς δικηγόρος του θύματος, δήλωσε στο ινδικό τηλεοπτικό δίκτυο NDTV ότι αναμένει την ποινή ισόβιας κάθειρξης του Ασαράμ.

Ωστόσο ”τίποτα δεν μπορεί να αντισταθμίσει το τραύμα που έχει υποστεί η 16χρονη κοπέλα και η οικογένεια της” επισήμανε.

Δρακόντια μέτρα ασφαλείας ελήφθησαν ύστερα από την υπόθεση ενός άλλου γκουρού του Γκουρμίτ Ραμ Ραχίμ Σινγκ ο οποίος κρίθηκε ένοχος για την υπόθεση΄ σεξουαλικής κακοποίησης δυο οπαδών τον Αύγουστο του 2017. Το αποτέλεσμα εκείνης της συμπλοκής μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων της Ινδίας και των υποστηρικτών του Ραχίμ Σινγκ απέφερε το θάνατο σε 23 ανθρώπους.

Αστυνομικές δυνάμεις έξω από το άσραμ του ινδού γκουρού Ασαράμ Μπαπού AP

Το χρονικό της υπόθεσης

Ο Ασαράμ συνελήφθη το 2013, ύστερα από καταγγελία ενός ζευγαριού-υποστηρικτών του για σεξουαλική επίθεση στη κόρη τους. Η αστυνομία ανέφερε ότι το ζευγάρι είχε στείλει τη κόρη τους σε ένα από τα ασράμ (κέντρα διαλογισμού) του 77χρόνου για πνευματικά μαθήματα., καθώς βρισκόταν ”υπό επήρεια υπερφυσικών σκοτεινών δυνάμεων”. Στην συνέχεια επισκέφθηκαν τον διάσημο γκουρού.

Η οικογένεια κατέφθασε στο άσραμ στις 14 Αυγούστου. Το αμέσως επόμενο βράδυ, ο Ασαράμ κάλεσε το κορίτσι στο δωμάτιο του με το πρόσχημα της ”θεραπείας”. Στη συνέχεια βίασε το θύμα, την ώρα που οι γονείς του κοριτσιού περίμεναν απέξω ψάλλοντας τις προσευχές του, σύμφωνα με πληροφορίες της αστυνομίας.

Το θύμα αποκάλυψε τις στιγμές φρίκης που βίωσε στα χέρια του γκουρού την επόμενη μέρα. Εκείνοι προσπάθησαν να έρθουν αντιμέτωποι με τον γκουρού, ωστόσο δεν τους επετράπη η είσοδος.

Το προφίλ του Ασάραμ Μπάπου

Ο Ασουμάλ Χαρπαλάνι γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1941 σε ένα χωριό που ονομάζεται Μπεράνι στην περιοχή Σινδ, η οποία σήμερα είναι μια από τις τέσσερις επαρχίες του Πακιστάν και αποτελεί την ιστορική κοιτίδα των Σιντ.

Η οικογένειά του μετανάστευσε στην πόλη Αχμανταμπάντ του Γκουτζαράτ φεύγοντας από την Ινδία. Τη δεκαετία του΄60 ξεκίνησε να ασκεί τον πνευματισμό στο πλευρό διάφορων γκουρού, ένας εκ των οποίων του έδωσε το όνομα Ασαράμ.

Το 1972 σχημάτισε το πρώτο του άσραμ στις όχθες του ποταμού Σαμπαρμάτι στην πόλη Μοτέρα του Γκουτζαράτ.

Η επιρροή του εξαπλώθηκε σε διάφορα τμήματα της Ινδίας και μέσα στις επόμενες δεκαετίες σε ολόκληρο τον κόσμο. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του, έχει 40 εκατομμύρια ακόλουθους παγκοσμίως.

Σημαντικοί Ινδοί πολιτικοί, ανάμεσά τους και ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, έχουν στο παρελθόν παρακολουθήσει κηρύγματά του. Επίσης έχει ακίνητη περιουσία αξίας εκατομμυρίων δολαρίων σε όλη τη χώρα. Η αστυνομία μάλιστα διενεργεί έρευνα εις βάρος του για διαφθορά και πλαστογραφία.

Ο Ασαράμ κατηγορείται εξάλλου ότι βίασε και μια άλλη γυναίκα στην πόλη Σουράτ του Γκουτζαράτ, το διάστημα 2002-2004. Η δίκη για την υπόθεση αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη. Τουλάχιστον εννέα μάρτυρες και στις δύο περιπτώσεις έχουν δεχτεί επίθεση την τελευταία πενταετία — τρεις εκ των οποίων κατέληξαν. Η αστυνομία ερευνά και τις επιθέσεις αυτές.

Οι οικογένειες των θυμάτων επιμένουν ότι ο γκουρού και οι υποστηρικτές του βρίσκονται πίσω από αυτές τις επιθέσεις, μια κατηγορία την οποία ο ίδιος αρνείται. Υποστηρικτές του έχουν απειλήσει την οικογένεια του θύματος βιασμού στο Τζοντπούρ, για την οποία ο Ασαράμ έχει καταδικαστεί.

Ινδία Φωτό Αρχείου AP

Τι είναι τα Άσραμ

Τα άσραμ ήταν ερημητήρια Ινδουιστών σοφών στην αρχαία Ινδία, στα οποία κατέφευγαν εκεί για να βρουν γαλήνη, με στόχο την περισυλλογή. Λειτουργούσαν και ως σχολεία.

Οι μαθητές έμεναν μέσα στο χώρο του άσραμ, συμμετείχαν στις εργασίες και εξασκούνταν σωματικές και πνευματικές ασκήσεις. Τέτοιου είδους ασκήσεις αποτελούν η Γιόγκα και ο Διαλογισμός. Ο δάσκαλος στα σανσκριτικά ονομάζεται Γκουρού.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα