Ιταλία: Προς μεταφορά στρατιωτικών δυνάμεων από το Ιράκ στην Αφρική

Ιταλία: Προς μεταφορά στρατιωτικών δυνάμεων από το Ιράκ στην Αφρική
Italian soldiers secure an area during a ceremony to start constructing a base for the Afghan national army air force in Herat, Afghanistan, Sunday, Nov. 8, 2009. (AP Photo/Fraidoon Pooyaa) ap

Στόχος η συμβολή στην καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και της τρομοκρατίας

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι δήλωσε την Κυριακή ότι θα προτείνει στο κοινοβούλιο την μεταφορά στρατευμάτων που βρίσκονται στο Ιράκ, στον Νίγηρα προκειμένου να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του εμπορίου ανθρώπων και της τρομοκρατίας.

Ο Τζεντιλόνι επεσήμανε ότι η παρουσία 1.400 στρατιωτών στο Ιράκ μπορεί πλέον να μειωθεί, μετά τις νίκες εναντίον των ισλαμιστών μαχητών και να αναπτυχθούν στην επαρχία Σαχέλ στη Δυτική Αφρική.

“Πρέπει να συνεχίσουμε να δουλεύουμε, εστιάζοντας την προσοχή και τις ενέργειές μας στην απειλή της εμπορίας ανθρώπων και της τρομοκρατίας στο Σαχέλ” δήλωσε ενώ βρισκόταν πάνω στο ιταλικό πλοίο Αίτνα, το οποίο χρησιμοποιείται στην επιχείρηση “Σοφία” της ΕΕ για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων στη Μεσόγειο.

“Για το λόγο αυτό, μέρος των δυνάμεών μας στο Ιράκ θα εγκατασταθεί τους επόμενους μήνες στον Νίγηρα – αυτή είναι η πρόταση που θα κάνει η κυβέρνηση στο κοινοβούλιο”, πρόσθεσε.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός δεν διευκρίνισε, ωστόσο, πόσοι στρατιώτες θα σταλούν στον Νίγηρα. Η εφημερίδα Il Fatto Quotidiano ανέφερε την Κυριακή ότι ο πιο πιθανός αριθμός είναι “τουλάχιστον 470”, ως μέρος δέσμευσης προς τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Η Γαλλία υποστηρίζει μια δυτικοαφρικανική δύναμη που είναι γνωστή ως G5 του Σαχέλ, η οποία περιλαμβάνει τους στρατούς του Μάλι, της Μαυριτανίας, του Νίγηρα, της Μπουρκίνα Φάσο και του Τσαντ. Η δύναμη αυτή δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο για να αντιμετωπίσει τους ισλαμιστές μαχητές.

Για να ισχυροποιήσει την G5 του Σαχέλ, ο Μακρόν φιλοξένησε στο Παρίσι στις 13 Δεκεμβρίου διάσκεψη κορυφής, στην οποία συμμετείχαν οι ηγέτες των πέντε προαναφερόμενων χωρών, της Γερμανίας και της Ιταλίας καθώς και οι υπουργοί της Σαουδικής Αραβίας και των Εμιράτων.

Το ιταλικό κοινοβούλιο αναμένεται να διαλυθεί επισήμως μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους ενόψει των εκλογών του Μαρτίου. Θα συνεχίσει, ωστόσο, να συνεδριάζει για “συνηθισμένα διοικητικά θέματα” και μπορεί να εγκρίνει το αίτημα του Τζεντιλόνι για την μεταφορά στρατιωτική προσωπικού.

(Πηγή: Reuters, φωτό: AP Photo/Fraidoon Pooyaa))

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα