Νέα διπλωματική κρίση; Λουκέτο στην υπηρεσία Business France στη Μόσχα

Νέα διπλωματική κρίση; Λουκέτο στην υπηρεσία Business France στη Μόσχα
Βλαντιμίρ Πούτιν και Εμανουέλ Μακρόν μαζί υπό βροχήν, μετά τη λήξη του τελικού στο Μουντιάλ της Ρωσίας, στις 15 Ιουλιου 2018

Στην ιστοσελίδα της Γαλλικής Πρεσβείας στη Μόσχα, αναρτήθηκε ανακοίνωση που αναφέρει ότι "οι γαλλικές αρχές έλαβαν την απόφαση να κλείσουν την υπηρεσία της Πρεσβείας που υποστηρίζει την επιχειρηματική συνεργασία με τη Ρωσία". Ουσιαστικά, οι Γάλλοι "σήκωσαν το γάντι", αφού προηγήθηκε ρωσική παρέμβαση στο καθεστώς λειτουργίας την συγκεκριμένης γαλλικής υπηρεσίας.

Πριν από μερικές ώρες, τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδιδαν δεκάδες φωτογραφίες με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να χαμογελά κοιτάζοντας λοξά τον Εμανουέλ Μακρόν, καθώς πανηγύριζε τον γαλλικό θρίαμβο στον τελικό του Μουντιάλ της Ρωσίας, στη Μόσχα.

Μερικές ώρες αργότερα, έγινε γνωστή μία εξέλιξη που μαρτυρά ότι οι σχέσεις ανάμεσα στο Παρίσι και στη Μόσχα είναι επιεικώς ψυχρές…

Στην επίσημη ιστοσελίδα της Γαλλικής Πρεσβείας στη ρωσική πρωτεύουσα αναρτήθηκε μία ανακοίνωση που αναφέρει, ότι μπαίνει λουκέτο στο γραφείο της υπηρεσίας Business France, το οποίο ήταν αρμόδιο για την προώθηση της επιχειρηματικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Στο ανακοινωθέν σημειώνεται χαρακτηριστικά: “Η απόφαση, η οποία τίθεται σε ισχύ από τις 16 του Ιουλίου του 2018, έρχεται σε συνέχεια της κοινοποίησης εκ μέρους των ρωσικών αρχών, μίας απόφασης σύμφωνα με την οποία η υπηρεσία Business France δεν επιτρέπεται πλέον να λειτουργεί στη Ρωσία με βάση τις διατάξεις του γαλλικού Δικαίου. Τερματίζεται έτσι μια μακρά περίοδος διαπραγματεύσεων για το ζήτημα του καθεστώτος του Γραφείου επιχειρηματικής συνεργασίας Γαλλίας στη Ρωσία, το οποίο σύμφωνα με το γαλλικό Δίκαιο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του διπλωματικού συστήματος.

Οι όροι λειτουργίας της υπηρεσίας Business France στη Ρωσία έχουν επιδεινωθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες, ιδίως με τις παράνομες κατασχέσεις που έγιναν στον τραπεζικό λογαριασμό της υπηρεσίας, η οποία προστατεύεται ωστόσο από τη Σύμβαση της Βιέννης, καθώς και μετά την απέλαση του διευθυντή της που κατέχει διπλωματικό διαβατήριο.

Στην πραγματικότητα, οι τοπικές συνθήκες δεν επέτρεπαν πλέον στην Business France να εκπληρώσει την αποστολή της παροχής δημόσιων υπηρεσιών υποστήριξης σε γαλλικές εταιρείες στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Μετά από 8 χρόνια κατά τα οποία η υπηρεσία Ubifrance, και στην  συνέχεια η υπηρεσία Business France, έχουν συμβάλει στην ενίσχυση της παρουσίας των γαλλικών εταιρειών στη Ρωσία και την εντατικοποίηση του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών, ο οργανισμός θα εξακολουθήσει να υποστηρίζει τις γαλλικές εταιρείες σε αυτή τη σημαντική αγορά, και  πλέον θα βασίζεται σε ιδιωτικούς εταίρους που είναι παρόντες στη Ρωσία, ώστε να διασφαλίσει τη συνέχεια της παροσχής υπηρεσιών που προτίθεται να παράσχει το γαλλικό κράτος.”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα