Ο εισαγγελέας βγάζει 'λάδι' τη Λαγκάρντ

Ο εισαγγελέας βγάζει 'λάδι' τη Λαγκάρντ

Ο γενικός εισαγγελέας της Γαλλίας τάχθηκε εναντίον της καταδίκης της επικεφαλής του ΔΝΤ ή της παραπομπής της στην ποινική δικαιοσύνη για την υπόθεση Ταπί

Ο γενικός εισαγγελέας της Γαλλίας έκρινε την Πέμπτη ότι «δεν συντρέχουν» επαρκείς «κατηγορίες για να τεκμηριωθεί η ποινική καταδίκη» της γενικής διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η Κριστίν Λαγκάρντ δικάζεται για «αμέλεια» στην υπόθεση κατάχρησης δημοσίου χρήματος που συνδέεται με τη διαιτησία, η οποία είχε οδηγήσει στην καταβολή ενός μεγάλου ποσού στον επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί.

Ο εισαγγελέας χαρακτήρισε τις κατηγορίες σε βάρος της Λαγκάρντ «πολύ αδύναμες», κάνοντας μάλιστα λόγο για «ξόρκια» και τάχθηκε εναντίον της παραπομπής της τότε υπουργού Οικονομίας της Γαλλίας σε δίκη σε ποινικό δικαστήριο.

Η ετυμηγορία του Δικαστηρίου της Δημοκρατίας —Cour de justice de la République (CJR), το ειδικό δικαστήριο το οποίο είναι αρμόδιο για να δικάζει υπουργούς εν ενεργεία ή μη για αδικήματα που φέρονται να διαπράχθηκαν ενόσω βρίσκονταν στην εξουσία— αναμένεται να απαγγελθεί τη Δευτέρα.

Η 60χρονη Λαγκάρντ αρνείται ότι διέπραξε οτιδήποτε παράνομο όταν ενέκρινε το 2008 την καταβολή αποζημίωσης στον Ταπί, ύψους 403 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο της διαιτησίας για τη διευθέτηση της διένεξής του με την τότε κρατική τράπεζα Κρεντί Λιονέ, η οποία έχει σήμερα κλείσει, για την πώληση των μετοχών του στην εταιρεία αθλητικών ειδών Adidas.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Λαγκάρντ: Ήμουν λίγο αμελής στην υπόθεση Ταπί, αλλά αθώα

ADVERTISING

SHARE: