Στα “μαχαίρια” Γαλλία – Ιταλία για τους πρόσφυγες

Στα “μαχαίρια” Γαλλία – Ιταλία για τους πρόσφυγες

Παρίσι και Ρώμη διασταυρώνουν τα ξίφη τους για τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες στο πλοίο Aquarius, με την γαλλική πλευρά να καταφεύγει σε σκληρή κριτική για την άκαμπτη στάση των Ιταλών.

Χωρίς διπλωματικές περιστροφές σχολίασε ο Γκαμπριέλ Αττάλ, ο εκπρόσωπος του κόμματος του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, En Marche, τη στάση της νέας ιταλικής κυβέρνησης στο μεταναστευτικό.

“Εμετική” η στάση των Ιταλών

«Η στάση της Ιταλίας είναι εμετική», τόνισε ο Αττάλ, προσθέτοντας, όμως, ότι και η Γαλλία αναζητά νέα λύσεις για τη διαχείριση του μεταναστευτικού. Ο ίδιος ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε στο όλο θέμα, τονίζοντας ότι η στάση της Ιταλίας «περιέχει μια μορφή κυνισμού και ανευθυνότητας», όπως αναφέρουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης. Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, Λουίτζι Ντι Μάιο (ο οποίος είναι και αρχηγός των Πέντε Αστέρων), απάντησε στις δηλώσεις αυτές σχεδόν μονολεκτικά: «κοίτα ποιος μιλά, η Γαλλία».

Πολλά ιταλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η γαλλική αστυνομία απωθεί συστηματικά παράτυπους μετανάστες, στέλνοντάς τους πίσω στην Ιταλία, ακόμη και όταν πρόκειται για γυναίκες που κυοφορούν.

Το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών, παράλληλα, έκανε γνωστό ότι ο υπουργός Εσωτερικών Ματτέο Σαλβίνι και ο Γερμανός ομόλογός του Χόρστ Ζεεχόφερ, «είχαν μια μακρά συνομιλία, σε πολύ φιλικό κλίμα» και ότι οι δυο κυβερνήσεις «θα παρουσιάσουν μια κοινή πρόταση για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Από την Ισπανία, τέλος, όπου αναμένεται να φτάσουν, σε τέσσερις ημέρες, οι μετανάστες και πρόσφυγες του πλοίου Aquarius, η νέα υπουργός Δικαιοσύνης Ντολόρες Ντελγάδο, προειδοποιεί την Ιταλία ότι «μπορεί να προκύψουν διεθνείς ποινικές ευθύνες, για παραβίαση των συνθηκών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ιταλία: Έκπληξη για τις δηλώσεις των Γάλλων

«Οι δηλώσεις που έγιναν στην Γαλλία για την υπόθεση Aquarius προκαλούν έκπληξη και δείχνουν ότι υπάρχει σοβαρή έλλειψη πληροφοριών σε σχέση με τα όσα πραγματικά συμβαίνουν. Η Ιταλία δεν μπορεί να δεχθεί υποκριτικά μαθήματα από χώρες που στο μεταναστευτικό προτίμησαν πάντα να στρέψουν το βλέμμα προς άλλη κατεύθυνση», αναφέρει η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε.

Ο δε ιταλός υπουργός εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, με ανάρτησή του στο Twitter τόνισε:

«Η Ισπανία θέλει να μας καταγγείλει. Η Γαλλία λέει ότι είμαι εμετικός. Εγώ θέλω να εργασθώ γαλήνια με όλους, αλλά με μια αρχή: πρώτα οι Ιταλοί».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα