Θρίλερ διαρκείας: Σε αχαρτογράφητα νερά η Ιταλία

Θρίλερ διαρκείας: Σε αχαρτογράφητα νερά η Ιταλία
Το πόντιουμ στην ιταλική Προεδρία AP

"Απειλή για την Ευρώπη"¨χαρακτηρίζουν αναλυτές τις διαβλεπόμενες εκλογές στην Ιταλία, με την ανησυχία για την πολιτική αβεβαιότητα και την δημοσκοπική άνοδο της ακροδεξιάς να αυξάνεται

Χαρακτήρα ντε φάκτο δημοψηφίσματος για την Ευρώπη και το Ευρώ θα έχουν, σύμφωνα με αναλυτές, οι εκλογές στις οποίες φαίνεται πως οδηγείται η Ιταλία μετά την απόφαση του Προέδρου της χώρας Σέρτζιο Ματαρέλα να απορρίψει τον ευρωσκεπτικιστή Πάολο Σαβόνα για την θέση του υπουργού Οικονομικών, όπως πρότειναν η Λέγκα και το Κίνημα Πέντε Αστέρων, και να δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο πρώην στέλεχος του ΔΝΤ, Κάρλο Κοτταρέλλι,.

Ο Κοτταρέλλι ξεκαθάρισε πως εάν η κυβέρνησή του λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, θα προχωρήσει στην ψήφιση του προϋπολογισμού και στη διενέργεια εκλογών με ορίζοντα τις αρχές του 2019. Σε αντίθετη περίπτωση, η χώρα θα οδηγηθεί στις κάλπες αμέσως μετά το καλοκαίρι. Με την Λέγκα και το Κίνημα των Πέντε Αστέρων να συγκεντρώνουν περισσότερες από τις μισές έδρες του κοινοβουλίου, η περίπτωση αυτή είναι και η πιθανότερη.

Αντιδράσεις στο προεδρικό “βέτο”

Παρά το γεγονός ότι το ιταλικό Σύνταγμα παραχωρεί στον Πρόεδρο της χώρας το προνόμιο να αρνηθεί τον διορισμό υπουργού και η κίνηση αυτή δεν είναι πρωτόγνωρη για την ιταλική πολιτική ιστορία, το “Κίνημα των 5 Αστερων” δεν αποδέχεται την χρήση του προνομίου αυτού από τον Ματαρέλα.

Ο επικεφαλής των λαϊκιστών, Λουίτζι Ντι Μάιο, αφού κατήγγειλε άσκηση επιρροής από τις Βρυξέλλες και τα χρηματοπιστωτικά λόμπι, δήλωσε στην ιταλική τηλεόραση, το βράδυ της Κυριακής, πως θα ζητήσει να ξεκινήσει η διαδικασία αποπομπής του Ματαρέλα με βάση το άρθρο 90 του Συντάγματος, δηλαδή για εσχάτη προδοσία και προσβολή του Συντάγματος.

Σήμερα, ο Ντι Μάιο προανήγγειλε μεγάλη κινητοποίηση του κινήματός του στην Ρώμη για τις 2 Ιουνίου, ημέρα κατά την οποία η χώρα γιορτάζει την αβασίλευτη Δημοκρατία της, καλώντας παράλληλα τους Ιταλούς να βάλουν σημαίες στα παράθυρά τους.

Ο ηγέτης της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, από τη μεριά του, απέρριψε τις αιτιάσεις του Ντι Μάιο για καθαίρεση “Θα πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι. Κάποια πράγματα δεν γίνονται εν βρασμώ. Δεν θέλω να μιλήσω για αποπομπή”, ανέφερε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.

Σχετικά με την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που ο Ματαρέλα έδωσε στον Κοτταρέλλι, ο Σαβίνι έκανε λόγο για “τον επιθανάτιο ρόγχο ενός πολιτικού κατεστημένου που θέλει να κρατήσει την Ιταλία σκλαβωμένη”. “Οι επόμενες εκλογές”, είπε, “θα είναι ένα δημοψήφισμα”: “οι πολίτες και η πραγματική ζωή απέναντι στις παλιές πολιτικές κάστες”.

Δήμαρχοι της Λέγκα στην Λομβαρδία, αποφάσισαν, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, να βγάλουν τις φωτογραφίες του Προέδρου από τα δημαρχιακά μέγαρα, μία πρωτοβουλία η οποία, παρά τα όσα αρχικά κυκλοφόρησαν, δεν ξεκίνησε από τον Σαβίνι, με συνεργάτες του γραμματέα του ακροδεξιού κόμματος να χαρακτηρίζουν την κίνηση “μάλλον υπερβολική, αν και όχι επικίνδυνη”.

Ο απορριφθείς από τον Ματαρέλα για την θέση του υπουργού Οικονομικών, οικονομολόγος Πάολο Σαβόνα, με επιστολή του, που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του περιοδικού milanofinanza.it, ανέφερε ότι υπέστη “σοβαρή αδικία” από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. “Υπέστην σοβαρή αδικία από τον κύριο θεσμό της χώρας, με άσκηση δριμείας κριτικής σε υποθετικές μου προθέσεις, σχετικά με έξοδο από το ευρώ, και όχι βάσει των ιδεών που πρεσβεύω και επανέλαβα σε πρόσφατο ανακοινωθέν μου, το οποίο κατακρίθηκε από τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης, χωρίς καν να παρουσιάσουν το περιεχόμενό του”, υπογραμμίζει ο Σαβόνα.

Ο δρόμος προς τις κάλπες

Την απόφαση του Ματαρέλα στηρίζει το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα και ο απερχόμενος πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι, ο οποίος πιθανότατα να είναι και ο υποψήφιος του κόμματος για την πρωθυπουργία στις επόμενες εκλογές. Με μήνυμά του στο Twitter ο Τζεντιλόνι ευχήθηκε “γερά νεύρα και αλληλεγγύη” στον ιταλό Πρόεδρο.

H κεντροαριστερά θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στον πρώην οικονομολόγο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όμως με την παρούσα κοινοβουλευτική σύνθεση, η στήριξή της δεν είναι αρκετή.

Το μέλλον της ιταλικής κεντροδεξιάς βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, καθώς παραμένει άγνωστο εάν η Λέγκα θα συμπορευθεί και πάλι με την Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και με τα ακροδεξιά Αδέλφια της Ιταλίας, ή εάν θα προτιμήσει να οδηγηθεί σε εκλογική συμφωνία με τα Πέντε Αστέρια.

Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν άνοδο των ποσοστών τις Λέγκας από τις εκλογές του Μαρτίου και το Κίνημα των 5 Αστέρων να διατηρεί τα υψηλά ποσοστά του, οι φόβοι για το αποτέλεσμα των επερχόμενων εκλογών και τον αντίκτυπο του αυξάνονται.

“Υπαρξιακή απειλή για την Ευρωζώνη”

Όλα δείχνουν ότι η Ιταλία θα βαδίσει σε ένα τεντωμένο σχοινί το επόμενο τρίμηνο, με τους συνασπισμούς και τις συμμαχίες να διαμορφώνονται και τις αγορές να δείχνουν ήδη τις ανησυχίες τους, εν όψει μίας εκλογικής διαδικασίας που, σύμφωνα με αναλυτές, θα αποτελέσει ένα ντε φάκτο δημοψήφισμα για την Ευρωπαϊκή Ένωση και το κοινό νόμισμα.

“Μία πιθανή ψήφος διαμαρτυρίας κατά της ΕΕ και του Ευρώ, σε νέες εκλογές, δύο χρόνια μετά το δημοψήφισμα για το Brexit, θα έθετε και πάλι το ερώτημα για το μέλλον της Ένωσης και του κοινού νομίσματος: Είναι μία υπαρξιακή απειλή για το σύνολο της Ευρωζώνης”, ανέφερε στο Reuters o πολιτικός αναλυτής Φραντσέσκο Γκαλιέτι.

Και μπορεί η απόφαση του Ματαρέλα να απορρίψει τον διορισμό του Σαβόνα, να προκάλεσε θετικές πρώτες αντιδράσεις και άνοδο του ευρώ έναντι του δολαρίου, όμως γρήγορα, η αρχική ανακούφιση μετατράπηκε σε φόβο. Το sread του ιταλικού δεκαετούς ομολόγου, πραγματοποίησε “άλμα”, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2013.

Το βράδυ του Σαββάτου και έχοντας ξεχάσει ανοιχτό το μικρόφωνό του, ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας, Μάσιμο Ντ’Αλέμα, ξεστόμισε μία φράση που συνοψίζει και αιτιολογεί τις ανησυχίες των παραδοσιακών ιταλικών κομμάτων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης: “Αν πάμε σε εκλογές εξαιτίας του βέτο στον Σαβόνα, [τα αντι-συστημικά κόμματα] θα πάρουν 80%”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα