Μαθήματα Ιστορίας: Το Apollo 13 εκτοξεύεται στο διάστημα

Μαθήματα Ιστορίας: Το Apollo 13 εκτοξεύεται στο διάστημα

Το ταξίδι της αποστολής Apollo 13 πήρε δραματική τροπή όταν λόγω μηχανικής βλάβης, το διαστημόπλοιο με τους τρεις αστροναύτες κινδυνέψει να χαθεί στο διάστημα

Τι έγινε και πότε: 11 Απριλίου 1970, Διαστημικό Κέντρο Κένεντι, Μέριτ, Φλόριντα. Το διαστημόπλοιο "Απόλλων 13", στο οποίο επιβαίνουν τρεις αστροναύτες, εκτοξεύεται από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι με προορισμό τη Σελήνη.

Οι πρωταγωνιστές: O κυβερνήτης Τζέιμς Άρθουρ Λόβελ, ο πιλότος διαστημόπλοιου Τζακ Σουάιγκερτ και ο πιλότος σεληνάκατου Φρεντ Χέιζ

Γιατί αξίζει να το θυμόμαστε: Η αποστολή "Απόλλων 13" δεν πέτυχε τον τελικό στόχο της προσεδάφισης ανθρώπων στη Σελήνη, αφού το κέντρο ελέγχου αναγκάστηκε λόγω βλάβης του διαστημικού σκάφους να διακόψει την πτήση και να επιστρέψει το πλήρωμα στην γη.

Ειδικότερα, στις 17 Απριλίου σημειώθηκε έκρηξη κατά τη διάρκεια της πτήσης σε μια από τις δύο δεξαμενές οξυγόνου. Το διαστημόπλοιο είχε ήδη διανύσει διαδρομή διάρκειας 55 ωρών και 54 λεπτών και βρισκόταν 300.000 χιλιόμετρα από την Γη.

Κατά το ατύχημα, ο Σουάιγκερτ μετέδωσε στο κέντρο ελέγχου το παροιμιώδες "Houston, we've had a problem" (Χιούστον, έχουμε πρόβλημα).

Η έκρηξη προκάλεσε ζημιά και στη δεύτερη δεξαμενή οξυγόνου, με αποτέλεσμα την παύση διοχέτευσης της κυψέλης καυσίμου με οξυγόνο και την ακαριαία μείωση της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος και νερού. Η μόνη λύση ήταν η άμεση διακοπή της αποστολής και επιστροφή στην Γη.

Η σεληνάκατος πήρε τη θέση του κατεστραμμένου σκάφους εξυπηρέτησης ως σκάφος διάσωσης, ωστόσο ήταν κατασκευασμένη για λιγότερο πλήρωμα και μικρότερη χρήση. Η παροχή οξυγόνου ήταν μεν αρκετή, αλλά έλειπε η παροχή νερού και ηλεκτρικού ρεύματος - εκτός από μερικές μπαταρίες. Εκτός αυτού έλειπε η ανακύκλωση του αέρα και δεν επαρκούσε η αποχέτευση του διοξειδίου του άνθρακα.

Υπό την καθοδήγηση του Πύργου Ελέγχου οι τρεις αστροναύτες κατασκεύασαν με ότι υλικά βρήκαν (σακούλες, χάρτες, κολλητική ταινία) έναν πρόχειρο προσαρμογέα (το λεγόμενο “mailbox”) του μηχανήματος από το σκάφος εξυπηρέτησης, το έβαλαν σε λειτουργία και πυροδότησαν τους πυραύλους για να επιστρέψουν στην Γη. Η σεληνάκατος έπεσε στα νερά του νότιου Ειρηνικού και η επιστροφή των Λόβελ, Σουάιγκερτ και Χέιζ στη Γη έγινε θρύλος.

The huge Saturn rocket carrying the Apollo 13 spacecraft is on its moon mission, lifts off the launch pad at Cape Kennedy, Fla., April 11, 1970
The huge Saturn rocket carrying the Apollo 13 spacecraft is on its moon mission, lifts off the launch pad at Cape Kennedy, Fla., April 11, 1970 ASSOCIATED PRESS

Φωτογραφία: Associated Press

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Μαθήματα Ιστορίας

ADVERTISING

SHARE: