Ο ΜΙΚΡΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΜΟΙΡΑΖΕΙ ΤΗ ΜΑΓΕΙΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Ο “Μικρός Πρίγκιπας” από το Θέατρο Κούκλας Redicolo έρχεται στην Αθήνα για τρεις μόνο παραστάσεις στο Θέατρο Olvio.

Ένα από τα πιο αγαπημένα λογοτεχνικά έργα όλων των εποχών “Ο Μικρός Πρίγκιπας” του Γάλλου συγγραφέα Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ δεν είναι μία ιστορία που απευθύνεται μόνο σε μικρά παιδιά.

Η ιστορία αυτή μας ταξιδεύει σε έναν μαγικό κόσμο γεμάτο συμβολισμούς και βαθιά μηνύματα για τη φύση της ανθρώπινης ψυχής και τη σημασία της φιλίας, της αγάπης και της αληθινής ομορφιάς που έχει η ζωή! Σκέψεις και αξίες που μας αφορούν όλους ειδικά σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

Το ταξίδι του Μικρού Πρίγκιπα έγινε μαγική παράσταση με κουκλοθέατρο και πρωτότυπη μουσική, από τη Δέσποινα Καλπενίδου και τον Γιάννη Μόμτσιο, τους ιδρυτές του Θεάτρου Κούκλας Redicolo. Όλα τα πλάσματα της φαντασίας του Εξυπερύ ζωντανεύουν με τρόπους που δεν φαντάζεσαι πάνω στη σκηνή σε ένα παραμύθι, για μικρούς και μεγάλους, που συνδυάζει την μαγεία του κουκλοθεάτρου με την συμφωνική μουσική.

Με εφαλτήριο τη Θεσσαλονίκη η Δέσποινα και ο Γιάννης ανεβάζουν από το 2011 παραστάσεις σύγχρονου κουκλοθεάτρου, συνδυάζοντας την παιδαγωγική δύναμη της κούκλας, με την καλλιτεχνική της αξία σαν θεατρικό εργαλείο. Δεν είναι η πρώτη φορά που μιλάμε με την ταλαντούχα Δέσποινα Καλπενίδου για τον “Μικρό Πρίγκιπα”, που στην παράσταση των Redicolo έχει “ανθρώπινες” διάστασεις.

Αυτή τη φορά συζητήσαμε με την ευκαιρία του ότι η παράσταση έρχεται στην Αθήνα για 3 μόνο βραδιές (10, 11, 12 Μαΐου) στο Θέατρο Olvio.

“Μετά από 60 παραστάσεις του Μικρού Πρίγκιπα κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα και τη συμμετοχή του στα Διεθνή Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου στο Κιλκίς και την Καλαμάτα, είμαστε πολύ χαρούμενοι που η παράστασή μας αυτή θα παιχτεί επιτέλους στην Αθήνα! Προσπαθούσαμε καιρό να βρούμε την ευκαιρία να το οργανώσουμε, το περιμένει κόσμος και ανυπομονούμε! Θα είμαστε για 3 παραστάσεις στις 10, 11 και 12 Μαΐου στο θέατρο OLVIO και σας περιμένουμε!” μας λέει η Δέσποινα, ενώ παράλληλα μαθαίνουμε ότι η μουσική της παράστασης κυκλοφορεί σε άλμπουμ.

Μικρός Πρίγκιπας
Μικρός Πρίγκιπας Ελευθερία Καλπενίδου

“Το Μουσικό Θεατρικό Έργο “Μικρός Πρίγκιπας” σε σύνθεση του Μανώλη Καλπενίδη και θεατρική διασκευή δικιά μου, κυκλοφορεί και είναι διαθέσιμο να το απολαύσει ο κόσμος ακούγοντάς το. Είναι ακριβώς το έργο που θα ακούσουν οι θεατές και στην παράσταση, αλλά στο δίσκο την αφήγηση την κάνει ο ίδιος ο συνθέτης μαζί με την Στέλλα Αναστασιάδη στους ρόλους του λουλουδιού και της αλεπούς. Μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Μιλήστε μας για τη διαδικασία πίσω από το “ντύσιμο” της παράστασης με μουσικές του Μανώλη Καλπενίδη, που ταξιδεύουν μικρούς και μεγάλους.

“Ο Μανώλης είναι αδερφός μου, είναι ένας εξαιρετικός συνθέτης που σπούδασε και ζει στη Βιέννη και έχω τεράστια συναισθηματική σύνδεση με τα μουσικά του έργα από πάντα. Θαυμάζω στη δουλειά του ότι καταφέρνει και περιγράφει με έναν μοναδικό τρόπο συναισθήματα, εικόνες, σχέσεις, καταστάσεις με μία σαφήνεια που ξαφνιάζει!

Μας άρεσε από παλιά να μου βάζει να ακούω ένα έργο του και εγώ να του λέω τι φαντάζομαι ακούγοντάς το και ανακαλύπταμε έκπληκτοι οτι καταλάβαινα τι είχε στο νου του όταν το έγραφε… Για αυτή ακριβώς την σύνδεση αποφασίσαμε να δουλέψουμε μαζί πάνω στο Μικρό Πρίγκιπα και τον ευχαριστώ πάρα πολύ για αυτή τη συνεργασία. Του έστελνα το κείμενο και τη δομή των σκηνών και μου έστελνε τις μουσικές του και εγώ έκλαιγα και ανυπομονούσα να μοιραστούμε τη συγκίνησή μας αυτή με το κοινό!”

Είναι ένας μελλοντικός στόχος να παιχτεί η παράσταση με ζωντανή ορχήστρα;

“Φυσικά και είναι στόχος μας και όνειρό μας να παιχτεί η παράσταση με ζωντανή ορχήστρα. Στην παράσταση παίζουμε τώρα με την μουσική να ακούγεται όπως έκανε την παραγωγή ο Μανώλης για μας. Στον υπολογιστή που χρησιμοποιούμε στην παράσταση υπάρχει ένα και μοναδικό track διάρκειας 85 λεπτών, πάνω στο οποίο αφηγούμαστε, τραγουδάμε και παίζουμε πάνω στη σκηνή. Είναι 160 σελίδες παρτιτούρα και είναι τελείως συγκεκριμένο σε ποιό σημείο της μουσικής ακόυγεται σχεδόν κάθε ατάκα. Είναι μία απαιτητική διαδικασία, καθώς είναι όλα χρονομετρημένα και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο καθυστέρησης. Πατάμε ένα play και ξεκινάμε!

Η εμπειρία και η δική μου και του Γιάννη Μόμτσιου στο χώρο της μουσικής μάς έπεισε να το τολμήσουμε και είμαστε πολύ περήφανοι που το καταφέραμε. Είναι λοιπόν όνειρο μας να παίξουμε την παράσταση αυτή και με ζωντανή ορχήστρα. Είμαστε έτοιμοι, οι κούκλες μας είναι έτοιμες, οι 160 σελίδες παρτιτούρα είναι έτοιμες και είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις! ”

Σε τι διαφέρει η δική σας τεχνική από το απλό κουκλοθέατρο που όλοι γνωρίζουμε ως παιδιά; Ποιες ιδιαίτερες τεχνικές εφαρμόζετε;
“Το κουκλοθέατρο που οι προηγούμενες γενιές παιδιών γνωρίζουν κυρίως είναι ένα πιο παραδοσιακό κουκλοθέατρο (γαντόκουκλες, μαρότες, καραγκιόζης, κτλ), όπου συνήθως ο κουκλοπαίκτης είναι κρυμμένος όταν εμψυχώνει τις κούκλες. Τις τελευταίες δεκαετίες το κουκλοθέατρο αποκτά μία πιο σύγχρονη μορφή, ο κουκλοπαίκτης βγαίνει από το παραβάν ή τον μπερντέ, γίνεται φανερός στους θεατές και συνδιαλέγεται επί σκηνής με τις κούκλες.

Οι κούκλες δοκιμάζουν νέες τεχνικές και γίνονται ένα σπουδαίο εργαλείο στο θέατρο, εξερευνώντας ακόμα περισσότερο την καλλιτεχνική τους αξία πέρα από την παιδαγωγική. Αυτή ακριβώς η διάσταση του κουκλοθεάτρου είναι που μας μάγεψε και αυτό το κουκλοθέατρο προσπαθούμε να υπηρετήσουμε. Μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα να είναι σημαντικές οι κούκλες μας πάνω στη σκηνή, να συνδιαλέγονται με τον ηθοποιό με τουλάχιστον ισότιμο τρόπο και έτσι οι κούκλες μας έχουν ανθρώπινο μέγεθος ή και μεγαλύτερο.”

Υπάρχουν στιγμές που η κούκλα… παίρνει τα ηνία από τον εμψυχωτή της κούκλας;
“Όσο και να προσπαθούμε πριν κατασκευάσουμε την κούκλα να ορίσουμε αυτά που θα μπορεί να κάνει, όσο και να προσπαθούμε να υπολογίσουμε, να σχεδιάσουμε, να προβλέψουμε, συχνά κατά την διαδικασία της κατασκευής οδηγούμαστε στο να κάνουμε τροποποιήσεις στο αρχικό πλάνο.

Και όταν τελικά η κούκλα είναι έτοιμη, αποκτά και μία δική της αυτονομία, που εμφανίζεται με έναν μαγικό τρόπο. Μας αποκαλύπτει κι άλλα πράγματα που μπορεί να κάνει, αρνείται να κάνει άλλα που εμείς θα θέλαμε, δίνει έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο στις κινήσεις που της υπαγορεύουμε, έχει γενικότερα τον δικό της χαρακτήρα, έχει πείσμα και ορίζει τελικά πάρα πολλά από μόνη της.”

Τι ξεχωρίζει στον τρόπο που δουλεύετε ως ομάδα και πόσο σημαντικό είναι για εσάς το έργο σας να έχει διάρκεια και αντοχή στο χρόνο;
“Ένα χαρακτηριστικό στον τρόπο που δουλεύουμε πολλοί καλλιτέχνες στο κουκλοθέατρο είναι τα πολύ μεγάλα διαστήματα που αφιερώνουμε στην προετοιμασία μίας νέας παράστασης. Η δουλειά μας περιλαμβάνει συχνά όλα τα στάδια από το αρχικό κείμενο, τη δραματουργία, τον σχεδιασμό και τις κατασκευές των κουκλών και των σκηνικών, τον σχεδιασμό και τη φροντίδα όλου του τεχνικού μέρους (φώτα, ήχος κτλ), την σκηνοθεσία, την εμψύχωση, την οργάνωση παραγωγής, την επικοινωνία και τέλος, φυσικά, την πραγματοποίηση της ίδιας της παράστασης.

Παράλληλα υπάρχουν και όλες οι εργασίες που απαιτούνται για να διατηρούμε την δική μας εταιρία, με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Είμαστε οι ίδιοι οι καλλιτέχνες που εργαζόμαστε σε όλα αυτά τα πεδία, δεν υπάρχει μία εταιρία παραγωγής από πίσω. Όσο και να προσπαθούμε να συνεργαζόμαστε για διάφορες εργασίες και με άλλους ανθρώπους, τα περισσότερα αναγκαζόμαστε τελικά να τα κάνουμε μόνοι μας.

Για τον Μικρό Πρίγκιπα εργαστήκαμε ατελείωτες ώρες για 3 χρόνια σχεδόν. Χωρίς καμία οικονομική ενίσχυση από κάπου, στηριζόμενοι μόνο στις δικές μας δυνάμεις, συνεχίζοντας να παίζουμε παράλληλα τις υπόλοιπες παραστάσεις μας. Όμως ο χρόνος που αφιερώνουμε είναι πολύ σημαντικός καθώς θεωρούμε οτι προσφέρει πάρα πολλά στο τελικό αποτέλεσμα της παράστασης. Οι θεατές αναγνωρίζουν τον κόπο και το μεράκι που κρύβεται πίσω από την παράσταση, ειδικά όταν στο χώρο του θεάτρου για παιδιά κυκλοφορούν τόσες πολλές αρπαχτές που συχνά προσβάλλουν την νοημοσύνη των παιδιών και γενικότερα των θεατών.”

Πού έχει ταξιδέψει ο Μικρός σας Πρίγκιπας και τι έχετε αποκομίσει για τη δύναμη αυτής της τέχνης από την επαφή με διαφορετικά κοινά σε διαφορετικές πόλεις;
“Ξεκινήσαμε να παίζουμε την παράσταση τον Νοέμβριο του 2022. Κάναμε αρκετές παραστάσεις στο Θέατρο Μελίνα Μερκούρη στην Καλαμαριά για το κοινό και τα σχολεία της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα ξεκινήσαμε να ταξιδεύουμε και σε θέατρα άλλων περιοχών της Βόρειας Ελλάδας, προσκαλώντας τα σχολεία στις παραστάσεις μας. Σε κάποιες περιοχές κάναμε και παραστάσεις ανοιχτές για το κοινό. Παίξαμε ως τώρα σε Βέροια, Έδεσσα, Νάουσα, Κοζάνη, Λάρισα, Βόλο, Κατερίνη, Κιλκίς αλλά και σε μικρότερες πόλεις όπως Γιαννιτσά, Πολύκαστρο, Πολύγυρος, Μουδανιά, Τύρναβος. Φτάσαμε από τη Θάσο και τη Λήμνο μέχρι την Πάτρα και τα Χανιά.

Στην Θεσσαλονίκη είμαστε πια γνωστή ομάδα και ο κόσμος γνωρίζει τη δουλειά μας και μας εμπιστεύεται. Σε κάθε νέα περιοχή που πάμε, προσπαθούμε να περιγράψουμε αυτό που κάνουμε και να εξηγήσουμε ότι οι παραστάσεις μας αφορούν όλες τις ηλικίες. Χαιρόμαστε που πλέον οι εκπαιδευτικοί φέρνουν στις παραστάσεις όλες τις τάξεις του δημοτικού, που οι ενήλικες έρχονται στις παραστάσεις κοινού και σιγά σιγά αναγνωρίζεται από τον κόσμο ότι το κουκλοθέατρο δεν απευθύνεται μόνο σε παιδιά νηπιαγωγείου και μπορεί να αφορά και μεγαλύτερες ηλικίες. Μας δίνει τρομερή δύναμη όταν παιδιά και ενήλικες μας λένε οτι συγκινήθηκαν, ότι έκλαιγαν με λυγμούς, ότι είναι από τις πιο ωραίες παραστάσεις που έχουν δει.”

Μια τρυφερή φράση του Μικρού Πρίγκιπα από την παράσταση που ξεχωρίζετε και γιατί…

“Τα αστέρια δεν είναι ίδια για όλους. Για όσους ταξιδεύουν είναι οδηγοί. Για άλλους δεν είναι παρά μικρά φωτάκια. Για τους σοφούς είναι φωτιά. Εσύ όμως θα έχεις αστέρια που δεν τα έχει κανένας άλλος. Αφού θα ζω σ’ ένα από αυτά και θα γελώ σε ένα απ’ αυτά, θα είναι για σένα σαν να γελούν όλα. Εσύ θα ‘χεις αστέρια που θα ξέρουν να γελούν! Και θα γελάς κι εσύ μαζί μου. Θα είναι σαν να σου έχω χαρίσει εκατομμύρια κουδουνάκια που γελούν. Και οι φίλοι σου θα παραξενεύονται που θα σε βλέπουν να γελάς κοιτάζοντας τον ουρανό. Κι εσύ τότε θα λες: “Τα αστέρια με κάνουν πάντα να γελώ”. Και θα σε παίρνουν για τρελό.”

Είναι τα λόγια που λέει ο Μικρός Πρίγκιπας στον αεροπόρο πριν χαθεί και πάλι, λίγο πριν το τέλος της παράστασης. Τα λόγια με τα οποία τον παροτρύνει να θυμάται το παιδί μέσα του, να το ακούει και να το εμπιστεύεται.  Αυτό είναι για μας ο Μικρός Πρίγκιπας. Είναι το παιδί μέσα μας που όσα χρόνια κι αν περάσουν είναι πάντα εκεί.

Είναι το παιδί μέσα μας που ξέρει τι είναι αληθινά σημαντικό για μας, που μπορεί να αφιερώσει όλο το χρόνο που χρειάζεται για να απολαύσει κάθε μικρή υπέροχη λεπτομέρεια αυτού του κόσμου, είναι το παιδί μέσα μας που ξέρει να φροντίζει αυτά που αγαπάει, που μας δίνει τη δύναμη να κυνηγάμε τα ονειρά μας και να μην σταματάμε να ελπίζουμε σε έναν καλύτερο κόσμο.

Δυσκολεύτηκα πολύ να πω στη σκηνή τα λόγια του φινάλε χωρίς να κλαίω, ακόμα και μετά από τόσες παραστάσεις υπάρχουν φορές που παλεύω να συγκρατήσω τη συγκίνησή μου ώστε να καταφέρω να τα αρθρώσω σωστά για το κοινό. Και λίγο μετά, ακριβώς πριν πέσει η αυλαία της παράστασης, προσκαλούμε τα παιδιά να φωνάξουν δυνατά μαζί μας με τη φωνή του Μικρού Πρίγκιπα, και να μας βοηθήσουν να θυμίσουμε στον κόσμο πόσο υπέροχο είναι να μπορείς να ενθουσιάζεσαι με το μαγικό και να συνεχίσεις να ονειρεύεσαι.”

Ταυτότητα Παράστασης

  • Κείμενο: Αντουάν Ντε Σαιντ Εξυπερύ
  • Μετάφραση: Ματίνα Τσικριτζή
  • Θεατρική Διασκευή – Σκηνοθεσία: Δέσποινα Καλπενίδου
  • Κούκλες, Φιγούρες και Σκηνικά: Δέσποινα Καλπενίδου, Γιάννης Μόμτσιος
  • Σύνθεση, Εκτέλεση, Παραγωγή Μουσικής: Μανώλης Καλπενίδης
  • Ψηφιακή Ζωγραφική: Εύα Δανιήλ
  • Κοστούμια Κουκλών: Αργυρώ Αναγνωστοπούλου
  • Φωτισμοί: Δέσποινα Καλπενίδου, Γιάννης Μόμτσιος

*Προπώληση: more.com

Πληροφορίες / Κρατήσεις: Tηλ: 210 3414118, olviotheater.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα