Τηλεοπτικές Άδειες: Νέο ραντεβού για τις 14 Μαΐου δίνει το ΣτΕ

Τηλεοπτικές Άδειες: Νέο ραντεβού για τις 14 Μαΐου δίνει το ΣτΕ
Κάμερες έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας - Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Το Συμβούλιο της Επικρατείας παρατείνει την οριστική απόφαση επί της προσφυγής των καναλιών κατά της διαδικασίας αδειοδότησης

Ολοκληρώθηκε πριν από μια ώρα η συνεδρίαση στην Ολομέλεια του ΣτΕ επί της προσφυγής των τηλεοπτικών εταιρειών, ΑΝΤΕΝΝΑ TV, Alpha Δορυφορική Τηλεόραση, Νέα Τηλεόραση, Τηλέτυπος και της ΕΙΤΗΣΕΕ κατά της απόφασης του ΕΣΡ, για το τίμημα των τηλεοπτικών αδειών (30 εκ. ευρώ). Το δικαστήριο ζήτησε να καταθέσουν όλες οι πλευρές τα υπομνήματά τους, ως τις 14 Μαϊου και στη συνέχεια θα εκδώσει την απόφασή του.

Το δικαστήριο ζήτησε να καταθέσουν όλες οι πλευρές τα υπομνήματά τους, ως τις 14 Μαϊου και στη συνέχεια θα εκδώσει την απόφασή του.

Οριστικοποιήθηκαν οι 5 προσωρινοί δικαιούχοι

Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης κατά τη συνεδρίασή της Τετάρτης του ανακήρυξε τους προσωρινούς δικαιούχους για την χορήγηση αδειών παρόχων ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου εθνικής εμβέλειας.

Όπως ανακοίνωσε οι προσωρινοί δικαιούχοι είναι πέντε, ενώ κόπηκε η εταιρεία «Τηλεοπτική Ελληνική Α.Ε.» συμφερόντων Βρυώνη.

Ειδικότερα το ΕΣΡ ανακοίνωσε:

“Ομοφώνως εκρίθη ότι πληρούν τις προϋποθέσεις του Συντάγματος, των νόμων και της προκήρυξης οι αιτήσεις (κατά την σειρά με την οποία κατετέθησαν) των:

Ειδήσεις ντοτ κομ. Ανώνυμη Ραδιοτηλεοπτική και Εμπορική Εταιρεία παροχής Πληροφοριών Ενημέρωσης (ΣΚΑΙ)

Νέα Τηλεόραση Α.Ε. (StarChannel)

ALPHA Δορυφορική τηλεόραση Α.Ε. (Alpha)

Antenna TV Α.Ε. (Ant1)

Ραδιοτηλεοπτική A.E. (“E” TV)

Ομοφώνως, επίσης, εκρίθη ότι δεν πρέπει να γίνει δεκτή η αίτηση της εταιρείας «Τηλεοπτική Ελληνική Α.Ε.»”.

Τι συζητήθηκε στην Ολομέλεια του ΣτΕ

Κατά την σημερινή ακροαματική διαδικασία στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, με πρόεδρο το Νικόλαο Σακελλαρίου και εισηγητές τους συμβούλους Επικρατείας Ηλία Μάζο και Δημήτρη Μακρή, οι τηλεοπτικοί σταθμοί υποστήριξαν ότι για τον καθορισμό του αριθμού των 7 αδειών δεν υπήρξε μελέτη από το αρμόδιο όργανο που είναι ΕΕΤΤ, παρά μόνο μια συνάντηση εμπειρογνωμόνων.

Όπως επισήμαναν μάλιστα «στον προηγούμενο διαγωνισμό που ακυρώθηκε από το ΣτΕ, ήταν μόνο 4. Τώρα έγινε 7. Αν το ακυρώσει και πάλι τότε μπορεί να αυξηθεί κι άλλο. Στο σημείο αυτό ο Νικόλαος Σακελλαρίου παρενέβη λέγοντας: «Τότε λέγατε ότι είναι λίγες» και συνέχισαν οι συνήγοροι των τηλεοπτικών σταθμών, λέγοντας ότι το φάσμα αντέχει πολύ περισσότερες από 7 άδειες, ενώ δεν γνωρίζουμε πόσες θα είναι οι ειδικές άδειες και πότε θα προκηρυχθούν.

Ακόμη, επισημάνθηκε ότι η τιμή εκκίνησης, όπως καθορίστηκε από το ΕΣΡ, είναι αναιτιολόγητη και δεν στηρίζεται σε πραγματικά δεδομένα, αλλά και μοναδικό κριτήριο της είναι το οικονομικό.

Επίσης, «υπέρμετρο» χαρακτήρισαν το τίμημα, τη στιγμή μάλιστα που στην Κύπρο μπορεί να έχεις τηλεοπτική άδεια με 50.000 ευρώ και σε σκανδιναβικό κράτος, με το ίδιο χρηματικό ποσό, με αυστηρότερα όμως ποιοτικά κριτήρια.

Από την πλευρά του τηλεοπτικού σταθμού Μέγκα (ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ), αναφέρθηκε ότι η συγκρότηση του ΕΣΡ ήταν πλημμελής και συνεπώς παράνομη, αλλά και μη νόμιμη ήταν η απόφαση με την οποία τερματίστηκε η λειτουργία του σταθμού.

Επισημάνθηκε μάλιστα ότι από τον Σεπτέμβρη του 2016, το Μέγκα δεν αποτελεί ενημερωτικό σταθμό αλλά ψυχαγωγικό και ότι για αυτού του τύπου τα κανάλια δεν έχει προκηρυχθεί ακόμη διαγωνισμός.

Από την πλευρά των 120 εργαζομένων του Μέγκα επισημάνθηκε ότι δέχθηκαν ολοκληρωτική καταστροφή, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «τα θύματα είναι οι εργαζόμενοι», οι οποίοι ζητούν να υπάρχουν «νόμιμη διαδικασία και κανόνες στην τηλεοπτική αγορά». Η συνέχιση της λειτουργίας του σταθμού συμβάλει ουσιαστικά στην αποπληρωμή των Τραπεζικών δάνειων, επισημάνθηκε και τονίστηκε: «Με την άμισθη εργασία και την χρήση του αρχείου του Μέγκα (τηλεοπτικές σειρές) έχει γίνει μέχρι σήμερα απόσβεση του μεγαλυτέρου μέρους του δανείου», καθώς εισρέουν διαφημίσεις στο σταθμό.

Οι τηλεοπτικοί σταθμοί εκπροσωπήθηκαν από τους δικηγόρους Χαράλαμπο Χρυσανθάκη και Ελίνα Καϋμενάκη (Alpha), Γεώργιο Δελλής (ΑΝΤ1), Ηλίας Θεοδωράτος (ΣΚΑΙ, ΣΤΑΡ και ΕΙΤΗΣΕΕ), Κωνσταντίνο Γιαννακόπουλο (Μέγκα-Τηλέτυπος) και Δημήτριος Περπατάρης (εργαζόμενοι Μέγκα).

Οι νομικοί σύμβουλοι (ΝΣΚ) του Ελληνικού Δημοσίου, Στρ. Συνοίκης, Αλεξάνδρα Δημητρακοπούλου και Γιώργος Χαλαζωνίτης ανέφεραν ότι η τιμή των 35 εκ. ευρώ είναι συμφέρουσα και υπάρχει οικονομική δυνατότητα για την πληρωμή.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε ότι μέχρι τον πρώτο διαγωνισμό δεν υπήρχε η πείρα για το πόσο κοστίζει μια τηλεοπτική άδεια. Όμως, τότε ο ΣΚΑΪ προσέφερε 43,6 εκατ. ευρώ που ήταν τα λιγότερα και ο ΑΝΤ1 75 εκατ. ευρώ που ήταν τα περισσότερα. Τότε δεν θα έδιναν ούτε ένα ευρώ παραπάνω για να αγοράσουν κάτι που δεν άξιζε τόσο. Πίστευαν ότι αυτή είναι η τιμή. Το Star και ο Alpha εγκατέλειψαν μάλιστα την διαγωνιστική διαδικασία μη δηλώνοντας περισσότερα χρήματα. Όλοι αυτοί οι επιχειρηματίες δεν δίνουν χαριστικά λεφτά. Ο ένας που ασχολείται και με το ποδόσφαιρο, πήρε “μαγαζί γωνία”, που προτιμά να το αφήσει να καταρρεύσει τώρα παρά να βάλει χρήματα που θεωρεί ότι δεν αξίζουν.

Ακόμη, οι δικηγόροι του Δημοσίου ανέφεραν ότι υπάρχουν δυο αγωγές του ΣΚΑΪ για αποζημίωση 26 εκ. ευρώ και του Star για 32 εκ. ευρώ για έσοδα που χάθηκαν εξαιτίας του προηγούμενου διαγωνισμού. Προκύπτει ότι τα έσοδά τους είναι τεράστια. ‘Αρα δεν μπορείς να λες πως δε δίνω 3,5 εκ. ευρώ το χρόνο και ότι αυτό είναι εξοντωτικό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα