Οι Θεσμοί επιστρέφουν με άγριες διαθέσεις

Οι Θεσμοί επιστρέφουν με άγριες διαθέσεις
ΑΘΗΝΑ-Η ΤΡΟΙΚΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ// ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Η ΝΤΕΛΙΑ ΒΕΛΚΟΥΛΕΣΚΟΥ.(Eurokinissi-ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ) Eurokinissi

Ξεκινά ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής πολιτικής. Η ελληνική πλευρά ψάχνει εναλλακτικές για να μη δεσμευτεί σε νέα μέτρα

Σε ένα εξαιρετικά ηλεκτρισμένο κλίμα, με το ΔΝΤ να ζητάει άμεσα τη νομοθέτηση σκληρών μεταρρυθμίσεων, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προσπαθεί να κλείσει τη  δεύτερη αξιολόγηση και την ελληνική πλευρά να ψάχνει εναλλακτικές για να μη δεσμευτεί σε νέα μέτρα, ξεκινά σήμερα ο τρίτος γύρος των επαφών με τους Θεσμούς, χωρίς να υπάρχουν υψηλές προσδοκίες για κάτι ουσιαστικό.

Η επικεφαλής της ομάδας του ΔΝΤ κα Ντέλια Βελκιουλέσκου, από τη  Νέα Υόρκη που βρέθηκε για να μιλήσει στο συνέδριο του Capital Link, ήταν ξεκάθαρη: Το ταμείο μπορεί να υποστηρίξει ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα με στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα όχι μεγαλύτερα από 1,5% του ΑΕΠ. Μίλησε ακόμη για τις ανησυχίες του ΔΝΤ για την καθυστέρηση της εκκαθάρισης των κόκκινων δανείων και για πολύ φτωχές δημοσιονομικές αποδόσεις της Ελλάδας.

Λίγες ώρες αργότερα σε ένα κείμενο που συνυπέγραφαν ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ κ. Μόρις Ομπστφελντ και ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου κ. Πολ Τόμσεν,  επαναλάμβαναν την αναγκαιότητα της άμεσης νομοθέτησης της μείωσης των συντάξεων και του αφορολόγητου, ρίχνοντας μάλιστα και το φταίξιμο στην Ελλάδα για δύο λόγους:

-Ο ένας είναι ότι αποδέχθηκε τους υψηλούς στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ σε μεσοπρόθεσμη βάση

-Ο δεύτερος είναι ότι δέχθηκε να πετύχει τους στόχους με πρόσκαιρη μείωση των δαπανών της (με τη μορφή του δημοσιονομικού κόφτη) μέσω της οποίας -όπως τονίζεται- υπονομεύεται η ανάκαμψη της οικονομίας

Η Ε.Ε.

Από την άλλη η ομάδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήρθε από χθες στην Αθήνα για να κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση. Αξιωματούχοι της Ε.Ε. τόνιζαν χθες ότι, αν μέχρι και το τέλος της εβδομάδας η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα καταφέρει να κλείσει το κενό του 2018, το οποίο με βάση την αρχική εκτίμηση έφτανε τα 600 εκ ευρώ και το εργασιακό τότε, μπορεί να έχει τεχνική συμφωνία πριν από το τέλος του χρόνου.

Πάντως και στα εργασιακά οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί αναζητούν συμβιβαστική λύση, με την παροχή του βασικού αιτήματος της ελληνικής πλευράς για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, με αντάλλαγμα τη χαλάρωση του πλαισίου για τις ομαδικές απολύσεις. Πιο συγκεκριμένα, η ευρωπαϊκή πρόταση για τις απολύσεις είναι να αυξηθεί το ανώτατο μηνιαίο ποσοστό από το 5% στο 10% και να αρθεί η διοικητική ρύθμιση, δηλαδή η έγκριση από τον υπουργό Εργασίας που ισχύει σήμερα.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων, οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί θέλουν να πιστεύουν ακόμη ότι το θέμα μπορεί να κλείσει με την επέκταση του δημοσιονομικού κόφτη.

Ψάχνουμε εναλλακτικές

Στο μεταξύ για την ελληνική πλευρά τον τόνο έδωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters μίλησε για ένα έντιμο συμβιβασμό και την αναγκαιότητα όλοι να βάλουν «νερό στο κρασί τους».

Κυβερνητικοί κύκλοι παραδέχονταν χθες ότι αναζητούνται τρόποι για να αρθεί το αδιέξοδο που διαφαίνεται μεταξύ λόγω της διαφοράς μεταξύ του ΔΝΤ και της Γερμανίας για τα πρωτογενή πλεονάσματα και να αποφευχθεί η νομοθέτηση από τώρα νέων μέτρων.

 Τα πιθανά σενάρια είναι δύο:

Το πρώτο που εξετάζεται είναι, μαζί με την παράταση της ζωής του κόφτη και μετά το 2018, να υπάρχουν στοχευμένα μέτρα στα μέτρα του ΔΝΤ. Να συμφωνηθεί δηλαδή ένας ενισχυμένος κόφτης, ο οποίος θα ενεργοποιείται όπως και ο σημερινός, σε περίπτωση αποκλίσεων από το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%. Οι δαπάνες που θα περικόπτονται όμως δεν θα είναι οριζόντιες αλλά προσαρμοσμένες στα μέτρα που ζητάει το ΔΝΤ, τα οποία όμως θα ψηφιστούν τότε και όχι από τώρα.

Παρ’ όλα αυτά παραδέχονται ότι μια τέτοια λύση δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες να γίνει αποδεκτή από το ΔΝΤ.

Το δεύτερο, πιο τολμηρό σενάριο, είναι ένα πρόγραμμα χωρίς ΔΝΤ, το οποίο έχει ακόμη περισσότερες δυσκολίες λόγω της επιμονής της Γερμανίας (και όχι μόνο) για ενεργό παρουσία του Ταμείου στο Πρόγραμμα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα