Η Ινδία ξεπέρασε πλέον την Κίνα στις εκπομπές διοξειδίου του θείου

Η Ινδία ξεπέρασε πλέον την Κίνα στις εκπομπές διοξειδίου του θείου
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Martin Meissner, File

Οι Κινέζοι ωστόσο παραμένουν πιο "εκτεθειμένοι" στην ατμοσφαιρική ρύπανση που προκαλούν αυτές οι εκπομπές

Η Ινδία πήρε τα “πρωτεία” από την Κίνα κερδίζοντας πλέον τον τίτλό της χώρας με τις μεγαλύτερες εκπομπές διοξειδίου του θείου στον πλανήτη, όπως προκύπτει από έρευνα του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ.

Οι εκπομπές διοξειδίου του θείου της Κίνας μειώθηκαν κατά 75% την περίοδο από το 2007 έως σήμερα, ενώ αυτές Ινδίας αυξήθηκαν κατά 50%, σύμφωνα με την μελέτη.

Με τον τρόπο αυτό η Κίνα… έχασε το αρνητικό ρεκόρ που κατείχε από το 2005.

Σημειώνεται ότι η Ινδία, είχε ήδη ξεπεράσει τις ΗΠΑ από το 2010, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση του μεγαλύτερου παραγωγού εκπομπών διοξειδίου του θείου στον κόσμο, ενωτο 2016 έγινε και ο δεύτερος μεγαλύτερος καταναλωτής άνθρακα.

Υπενθυμίζεται ότι ο άνθρακας περιέχει κατά κανόνα έως και 3% θείο κατά βάρος, και η καύση του παράγει το διοξείδιο του θείου, έναν τοξικό ρύπο που συνέβαλε σημαντικά στην κρίση νέφους του Λονδίνου το 1952 000, καθώς και στο σύγχρονο νέφος που πλήττει πολλές ινδικές και κινεζικές πόλεις.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δορυφορικά δεδομένα της NASA, αλλά και δεδομένα από πρωτογενείς πηγές,  για να υπολογίσουν τις εκπομπές της Ινδίας και της Κίνας από το 2005 έως το 2016.

Όπως προέκυψε,  οι εκπομπές διοξειδίου του θείου της Κίνας είναι σημαντικά χαμηλότερες από προηγούμενες προβλέψεις, ενώ πιο ακριβείς ήταν οι αντίστοιχες για την Κίνα.

Αξιοσημείωτο είναι ωστόσο το γεγονός οτι ο αριθμός των ανθρώπων που εκτίθενται σε ρύπανση διοξειδίου του θείου παραμένει χαμηλότερος στην Ινδία από ό,τι στην Κίνα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ως σημαντική ρύπανση ορίζεται η συγκέντρωση περίπου 14 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να θέτει το πλαφόν στα 20. Στην περίπτωση των δύο χωρών, αυτό σημαίνει ότι περί τα 33 εκατ. άνθρωποι στην Ινδία ζουν σε τέτοιες περιοχές, έναντι 99 εκατ. στην Κίνα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα