Ανασχηματισμός διεύρυνσης και ανανέωσης, τέλη Ιανουαρίου

Ανασχηματισμός διεύρυνσης και ανανέωσης, τέλη Ιανουαρίου
Συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018 Eurokinissi

"Αδειάζουν" μίνιμουμ πέντε θέσεις με την αποχώρηση των ΑΝΕΛ, οι αλλαγές που θα γίνουν εκτιμάται ότι ίσως θα ξεπερνούν τις δέκα. "Γενναία δόση" ανοίγματος προς την κεντροαριστερά, ίσως και στη μετριοπαθή δεξιά. Ερωτηματικό αν θα φύγουν όλοι οι υπουργοί των ΑΝΕΛ.

Προς το τέλος του Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης, που θα σηματοδοτεί την επόμενη ημέρα των συμμαχιών του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την οριστικοποίηση του διαζυγίου με τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Όπως δηλώνει δημοσίως ο Πάνος Καμμένος, αλλά και όπως κατ’ ιδίαν έχει ενημερώσει τον πρωθυπουργό, ο ίδιος και οι υπουργοί που ανήκουν στους ΑΝΕΛ θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση αμέσως μετά την ψήφιση της συνταγματικής αναθεώρησης από τα Σκόπια. Παράλληλα, δυο μέλη της κυβέρνησης, η υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Κατερίνα Νοτοπούλου και ο υφυπουργός Εργασίας Νάσος Ηλιόπουλος θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση, καθώς είναι υποψήφιοι Δήμαρχοι σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα αντιστοίχως, θα πρέπει να δώσουν τον προεκλογικό τους αγώνα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, με τον ανασχηματισμό “αδειάζουν” μίνιμουμ πέντε έδρες, καθώς τον Πάνο Καμμένο θα ακολουθήσει σίγουρα προς την έξοδο τουλάχιστον η υφυπουργός Άμυνας Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, ενώ και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έχει δηλώσει πως θα παραμείνει υπουργός Εξωτερικών έως την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Για τη θέση του υπουργού Άμυνας, εκτός πολύ μεγάλου απροόπτου, αναμένεται να γίνει πρόταση στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη, ενώ-εφόσον το ζητήσει ο ίδιος- ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα μετακινηθεί από το υπουργείο Οικονομικών προς άλλο κορυφαίο υπουργείο, πιθανότατα στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου όμως έως τώρα ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος θεωρείται ιδιαίτερα επιτυχημένος στην κάλυψη του-πολύ μεγάλου- κενού που άφησε η παραίτηση του Νίκου Κοτζιά. Ερωτηματικό αποτελεί, επίσης, εάν θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση όλοι οι υπουργοί των ΑΝΕΛ, καθώς πέραν του Π. Καμμένου, όπως σημειώνεται παραπάνω, βέβαιη έως τώρα θεωρείται και αποχώρηση της Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά.

Οι αλλαγές στην κυβέρνηση θα σηματοδοτούν, πάντως, την διεύρυνση και την ανανέωση, καθώς το νέο υπουργικό σχήμα θα πρέπει να καταδεικνύει τη νέα πολιτική συμμαχιών του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει και της επόμενης ημέρας των εκλογών, πολύ περισσότερο καθώς το νέο υπουργικό σχήμα θα είναι αυτό που θα οδηγήσει τη χώρα στις κάλπες. Στην κατεύθυνση αυτή θα υπάρξει-σύμφωνα τουλάχιστον με τις πληροφορίες- “γενναία δόση” ανοίγματος προς την κεντροαριστερά, ίσως και στη μετριοπαθή δεξιά, ενώ θα προωθηθούν ίσως και ορισμένα νέα σε ηλικία πρόσωπα, τα οποία το Μαξίμου επιδιώκει να προωθήσει στη νέα περίοδο που εισέρχεται η πολιτική ζωή της χώρας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα