Απαντήσεις ετοιμάζουν στο Μαξίμου

Απαντήσεις ετοιμάζουν στο Μαξίμου
Meeting of the Prime Minister of Greece Alexis Tsipras with the leader of the To Potami Party Stavros Theodorakis, in Athens, on June 24, 2016 / , , 24 , 2016 SOOC

Την ώρα που η επιστολή των εταίρων βρίσκεται στα χέρια του Ευκλείδη Τσακαλώτου από το Μαξίμου εκτιμούν πως ακόμα και την επόμενη εβδομάδα θα υπάρχουν "καλά νέα" για το ξεπάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός ανέλυσε με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιώργο Χουλιαράκη όλα τα δεδομένα που υπάρχουν σε σχέση με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα του χρέους, αλλά και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Από τη στιγμή που οι απαντήσεις της ελληνικής πλευράς θα αποσταλούν στο Euroworking Group είναι ξεκάθαρο πως το τελικό “πράσινο φως” δεν μπορεί να αναμένεται πριν από τις 12 Ιανουαρίου, γεγονός που, όμως δεν δείχνει να ανησυχεί τους επιτελείς του Μαξίμου.

Όπως επεσήμαναν συνεργάτες του πρωθυπουργού οι διαβουλεύσεις είναι συνεχείς προκειμένου από σήμερα να αρχίσουν να συντάσσονται οι απαντήσεις της ελληνικής πλευράς. Στην ελληνική κυβέρνηση εξετάζονται προσεκτικά τα σημεία που θα προταχθούν, καθώς γνωρίζουν καλά πως θα είναι δεσμευτικά για τα μελλοντικά πλεονάσματα που θα προκύπτουν. Την ίδια ώρα θέλουν να αποφύγουν οποιοδήποτε ¨πήγαινε – έλα¨ που θα καθυστερούσε το “ξεπάγωμα” των βραχυπρόθεσμων μέτρων.

Είναι γεγονός πως το τελευταίο διάστημα στο Μέγαρο Μαξίμου ακολουθούν μια τακτική “κρύου και ζέστης” με τους δανειστές. Στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο πρόεδρος της Βουλής επιτέθηκαν χθες στους “σκληρούς” εταίρους που δεν αφήνουν τη χώρα να “ανασάνει” τη στιγμή που ανώτατες κυβερνητικές πηγές εκφράζουν αισιοδοξία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ο πρωθυπουργός, συνομιλώντας με δημοσιογράφους, έκανε λόγο για την “μαρμίτα αισιοδοξίας” στην οποία είχε πέσει όταν ήταν μικρός.

Για τον Αλέξη Τσίπρα και τους στενούς του συνεργάτες ο βασικός λόγος που δεν μπορεί να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση είναι τα επιπλέον μέτρα που ζητά το ΔΝΤ. Παρ’ όλα αυτά επιλέγουν να μην βγάζουν από το κάδρο και τον Βόλφγκανγκ Σοίμπλε τονίζοντας πως υπάρχουν και κάποιοι που “αποσκοπούν στο να δείξουν ένα σκληρό διαπραγματευτικό πρόσωπο στο εσωτερικό πολιτικό τους ακροατήριο, καθώς πιέζονται από δυνάμεις της ακροδεξιάς”.

Στο Μαξίμου παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις διακυμάνσεις που υπάρχουν στις δηλώσεις των εταίρων συμπληρώνοντας συνεχώς τη “λίστα” των συμμάχων και των αντιπάλων. Για όσους στέκονται με “συνέπεια” απέναντι στην ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος τονίζουν πως “παρά το γεγονός ότι έχουν μια γλώσσα αρκετά σκληρή που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα κανείς δεν θέλει να επιβαρύνει το κλίμα στην ήδη μεγάλη αβεβαιότητα που επικρατεί στην Ευρώπη. Η στάση τους έχει να κάνει με το ότι βρισκόμαστε στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων”, συμπλήρωναν.

Σε αυτό το νέο περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί στηρίζουν πολλές ελπίδες για την γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης γνωρίζοντας, όμως ότι δεν φτάνει μόνο αυτό. Οι επαφές του πρωθυπουργού θα εντατικοποιηθούν όλο το επόμενο διάστημα σε μια προσπάθεια να ξεκαθαρίσει και το τοπίο σχετικά με τον τελικό ρόλο που θα έχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης.

Από το κυβερνητικό στρατόπεδο εξακολουθούν να μην ανοίγουν τα χαρτιά τους σχετικά με το ποιο είναι το εναλλακτικό σχέδιο που προτείνεται απέναντι στα μέτρα που προτάσει η Ουάσιγκτον. Ακόμα και χθες ανώτατη κυβερνητική πηγή δεν θέλησε να επιβεβαιώσει τα σενάρια που υπάρχουν για επέκταση του δημοσιονομικού κόφτη τονίζοντας “πως δεν έχει τεθεί τίποτα τέτοιο στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης”. Είναι χαρακτηριστικό, όμως ότι μέχρι στιγμής δεν έχει διαψευστεί πως έχουν γίνει τέτοιες σκέψεις από το οικονομικό επιτελείο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα