Ο Ερντογάν αναβάλλει την επίσκεψή του στις ΗΠΑ

Διαβάζεται σε 2'
Ο Τζο Μπάιντεν και ο Ταγίπ Ερντογάν
Ο Τζο Μπάιντεν και ο Ταγίπ Ερντογάν Associated Press

Αναβάλλεται το προγραμματισμένο ταξίδι του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις ΗΠΑ.

Την προγραμματισμένη επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες ανέβαλε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Bloomberg και τουρκικά ΜΜΕ.

Αμερικανοί και Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν δηλώσει προ ημερών ότι ο Τούρκος πρόεδρος επρόκειτο να συναντηθεί με τον Τζο Μπάιντεν στις 9 Μαΐου, στον Λευκό Οίκο.

Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα είχαν «φουντώσει» τα σενάρια που ήθελαν τον Ερντογάν να ακυρώνει την επίσκεψη, η οποία σημειωτέον δεν είχε ανακοινωθεί επισήμως καθώς υπήρχαν παρασκηνιακές διαβουλεύσεις. Σύμφωνα με τη Daily Sabah, η απόφαση ελήφθη ως αποτέλεσμα αλλαγών στην ατζέντα του Τούρκου προέδρου. Τόνιζαν, δε, ότι σύντομα θα οριστεί νέα ημερομηνία ταξιδιού και συνάντησης με τον Μπάιντεν.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Hurriyet, μετά τη συνάντηση του Τούρκου προέδρου με τον επικεφαλής της Χαμάς, Χανίγιε, το Ισραήλ προσπάθησε να αποτρέψει τη συνάντηση Ερντογάν – Μπάιντεν.

Η ατζέντα της επίσκεψης Ερντογάν

Ο Ερντογάν και ο Μπάιντεν αναμένετο να συζητήσουν μια σειρά θεμάτων που, τα τελευταία χρόνια, επιδείνωσαν τις σχέσεις μεταξύ των δύο συμμάχων, όπως ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα, η αμυντική συνεργασία και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Η Άγκυρα επικρίνει εδώ και καιρό τη στάση των ΗΠΑ στο σφυροκόπημα των Παλαιστινίων από το Ισραήλ, ιδίως την υποστήριξη της Ουάσινγκτον προς την κυβέρνηση Νετανιάχου, την οποία ο Ερντογάν κατηγορεί για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στη Γάζα.

Ο Μπάιντεν και ο Ερντογάν αναμένετο να συζητήσουν, επίσης, την απόκτηση αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 από την Τουρκία και τη διαδικασία εκσυγχρονισμού των αεροσκαφών που έχει ήδη αγοράσει η Τουρκία.

Για την Τουρκία, ζωτικής σημασίας είναι η υποστήριξη που δίνουν οι ΗΠΑ στους Κούρδους της βόρειας Συρίας, τους οποίους η Αγκυρα θεωρεί σοβαρή απειλή, καθώς τονίζει πως είναι παρακλάδια της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK. Η Τουρκία επιμένει να διεκδικεί την άμεση διακοπή οποιασδήποτε στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας, με την Ουάσιγκτον από την πλευρά της να υποστηρίζει πως οι δυνάμεις των Κούρδων YPG ήταν αυτές που νίκησαν το Ισλαμικό Κράτος στην περιοχή της Συρίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα