Διεθνοποίηση της κράτησης των δύο στρατιωτικών από την Τουρκία θέλει ο Μητσοτάκης

Διεθνοποίηση της κράτησης των δύο στρατιωτικών από την Τουρκία θέλει ο Μητσοτάκης
MotionTeam

Ο πρόεδρος της θα θέσει το ζήτημα σήμερα στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Το παρασκήνιο της συζήτησης στο εσωτερικό της ΝΔ για τα εθνικά θέματα. Οι «παραφωνίες» στα ελληνοτουρκικά και οι «πιέσεις» στο Σκοπιανό

Ενώπιον Ευρωπαίων ηγετών στη σύνοδο του Λαϊκού κόμματος σήμερα στις Βρυξέλλες θα θέσει το ζήτημα της απελευθέρωσης από την Τουρκία των δύο Ελλήνων στρατιωτικών ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Πρόθεση του προέδρου της ΝΔ είναι να ζητήσει τη μέγιστη δυνατή διεθνή πίεση προς την Τουρκία και προς σ’ αυτή την κατεύθυνση κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα και τον Πάνο Καμμένο ως «λίγους», «αναξιόπιστους» και «επικίνδυνους» στα εθνικά θέματα και ιδίως στο ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και των χειρισμών τους για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς.

Το θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων μάλιστα απασχόλησε σε βάθος και αναλυτικά τη χτεσινή συνεδρίαση των τομεαρχών της ΝΔ και με τη συζήτηση να περιστρέφεται γύρω από την ανάγκη αποφυγής «ακροτήτων» αλλά και «παραφωνιών» στο δημόσιο λόγο των στελεχών της ΝΔ. Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, είπε ότι «έχουμε αποδείξει διαχρονικά την υπευθυνότητα με την οποία διαχειριζόμαστε τα εθνικά θέματα και αυτό αναγνωρίζεται από την κοινωνία. Δεν έχουμε μέχρι στιγμής παραφωνίες στο δημόσιο λόγο μας. Πρέπει να είμαστε μετρημένοι, σοβαροί και υπεύθυνοι καθώς ότι λέμε ακούγεται και εκτός Ελλάδας».

Μέσα σε αυτό το κλίμα έγιναν ορισμένες σοβαρές επισημάνσεις για την στάση της Τουρκίας από τους αρμόδιους τομεάρχες της ΝΔ, με τον Γιώργο Κουμουτσάκο να επισημαίνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να τεθεί σε «επιχειρησιακή ετοιμότητα» αλλά και να επιδιώξει «περιφερειακές συμμαχίες» για την αναχαίτιση της τουρκικής επιθετικότητας πέραν των παραδοσιακών της συμμαχιών με τη Δύση καθώς όπως τόνισε η Τουρκία είναι απρόβλεπτος σύμμαχος και εταίρος της Δύσης. Από τη μεριά του ο Βασίλης Κικίλιας επεσήμανε ότι η Τουρκία ενισχύει την αμυντική της βιομηχανία. Η Ντόρα Μπακογιάννη προσυπέγραψε όσα είπε ο κ. Κουμουτσάκος σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση υποτίμησε την εσωτερική μετάλλαξη της Τουρκίας. Ωστόσο η πρώην υπουργός εξωτερικών άφησε αιχμές για στελέχη της ΝΔ συνιστώντας «να μην παρασυρόμαστε σε κορώνες στο δημόσιο λόγο» προσθέτοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης δίνει τον νηφάλιο τόνο ώστε να μην παρασυρθούμε σε εύκολες ακρότητες».

Δεν μας ασκήθηκαν πιέσεις στο Σκοπιανό

Ειδικότερα για το Σκοπιανό συζήτηση έγινε για το αν ασκήθηκαν πιέσεις και αν τελικά υπάρχουν μετατοπίσεις σε θέσεις η διαφορετικές γραμμές με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τονίζει ότι «δεν μας έχουν ασκηθεί πιέσεις για τη στάση μας και όπου εξηγούμε την επιχειρηματολογία μας για τη ανάγκη αλλαγής του συντάγματος της ΠΓΔΜ γίνεται απολύτως κατανοητή η θέση μας». Πηγές της ΝΔ υποστηρίζουν ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έγκαιρα εξήγησε και στην Ευρώπη και μάλιστα στο ανώτερο επίπεδο, αλλά και στις ΗΠΑ ότι είναι προϋπόθεση η αναθεώρηση Συντάγματος της ΠΓΔΜ για να προχωρήσει η συζήτηση για στη συμφωνία στο όνομα. Πάντως η εκτίμηση που υπάρχει στη ΝΔ είναι ότι στο Σκοπιανό βρισκόμαστε πιο κοντά σε αδιέξοδο παρά σε συμφωνία και λύση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα