Γερμανία εναντίον όλων

Γερμανία εναντίον όλων
H Άγκελα Μέρκελ AP

Ακόμη και με την αποχώρηση του ΔΝT, στην διαπραγμάτευση για την λύση ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, η Γερμανία θα έχει απέναντι της όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς...

Αρμόδιοι αξιωματούχοι τόνιζαν ότι οι ακραίες θέσεις του Βερολίνου αντιβαίνουν κατ’ αρχήν την συμφωνία που έγινε σχεδόν ένα χρόνο πριν, στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου του 2017: Ότι δηλαδή “Η λύση για την ελάφρυνση του χρέους που θα δοθεί στην Ελλάδα θα πρέπει να διευκολύνει την έξοδο της στις αγορές με βιώσιμα επιτόκια”.

Με τους  περιορισμούς που  θέτει  το Βερολίνο για μέτρα ελάφρυνσης σε δόσεις και με ενδιάμεσες, συνεχείς αξιολογήσεις, μάλλον δυσκολεύεται παρά διευκολύνεται η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές.

Επειδή στο χρόνο που πέρασε, όμως, τα μέτρα έχουν εξειδικευτεί, υπάρχουν επίσης και πολλές επιμέρους διαφωνίες μεταξύ της Γερμανίας και των Ευρωπαϊκών Θεσμών. Η γαλλική πρόταση για αναβολή πληρωμής των υποχρεώσεων του χρέους σε περίπτωση στασιμότητας ή χαμηλής ανάπτυξης για την Ελλάδα, ήταν ένα μέτρο που υιοθέτησε άμεσα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στην άρνηση της Γερμανίας για αυτόματη εφαρμογή του μέτρου, η Commission πρότεινε μια αξιολόγηση την πενταετία, δηλαδή στο τέλος του 2022, και στη συνέχεια αυτόματη εφαρμογή. Η Γερμανία επέμεινε ότι δεν αρκεί μια αξιολόγηση και πρότεινε διαδοχικές πενταετείς αξιολογήσεις.

Με την ΕΚΤ, η διαφωνία βρίσκεται ότι, σε κάθε περίπτωση, τα μέτρα θα πρέπει να είναι αυτόματα για να υιοθετηθούν ως λύση του ελληνικού χρέους από τις αγορές. Παράλληλα, η Κεντρική Τράπεζα του Ευρώ επιμένει στην πίεση προς την Ελλάδα να δεχθεί την ενεργοποίηση μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής που θα διασφάλιζε περισσότερο την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα, διατηρώντας και το waiver για τα ελληνικά ομόλογα. Το Βερολίνο δεν θέλει να ακούσει για έγκριση νέας χρηματοδότησης προς την Ελλάδα, όποια μορφή και αν έχει αυτή.

Ακόμη και με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, όπου η Γερμανία έχει την μεγαλύτερη επιρροή, υπάρχουν διαφωνίες. Ο ΕΜΣ υποστηρίζει την επέκταση της πληρωμής των δανείων του προκατόχου του, EFSF κατά 10 χρόνια, ενώ η Γερμανία αντιπροτείνει από 3 έως και πέντε χρόνια. Επιπλέον, ο ΕΜΣ υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει λύση αν τα μέτρα έχουν συνεχείς αξιολογήσεις. Την ίδια ώρα, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα έχει την κύρια ευθύνη για την σύνταξη της έκθεσης βιωσιμότητας χρέος που παρήγγειλε το Eurogroup του Μαΐου, εν όψει της διαμόρφωσης της τελικής λύσης για το θέμα της Ελλάδας.

Η “βελούδινη” έξοδος του ΔΝΤ

Σε ό,τι αφορά στο ΔΝΤ, ακόμη και αν τελικά ακυρώσει το πρόγραμμα που ενέκρινε κατ’ αρχήν για την Ελλάδα πέρσι τον Ιούλιο, θα συνεχίζει να πιέζει για λύση κοντά στα δικά τους “δεδομένα”. Αν δεν υπήρχαν οι αντιρρήσεις της Γερμανίας, τότε η λύση θα είχε αποφασιστεί εδώ και καιρό. Ακόμη όμως και με την ακύρωση του προγράμματος το Ταμείο θα δώσει “παρών” σε λίγες μέρες με αντιπροσωπεία για την αξιολόγηση του άρθρου IV του καταστατικού του.

Στην έκθεση της αξιολόγησης θα υπάρχει και νέα έκθεση αξιολόγησης του ελληνικού χρέους (Debt Sustainability Analysis). Πληροφορίες θέλουν αυτήν την φορά το Ταμείο να χαρακτηρίζει το ελληνικό χρέος βιώσιμο, ώστε αν δεν είναι ίδια, τουλάχιστον να είναι συμβατή με την αντίστοιχη DSA του ΕΜΣ, για να είναι συνολικά θετική η εικόνα του ελληνικού χρέους. Και αυτό, όμως, ότι η λύση που θα επιλεγεί θα είναι κοντά σε αυτήν που προτείνουν οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί και όχι η Γερμανία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα