Η αξιολόγηση και οι γερμανικές εκλογές

Η αξιολόγηση και οι γερμανικές εκλογές

Την ώρα που Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ΔΝΤ σκληραίνουν τη στάση τους μέρα με την μέρα στην κυβέρνηση εξακολουθούν να αναζητούν την πολιτική λύση που θα βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο

Χαμηλές είναι οι προσδοκίες της κυβέρνησης για το σημερινό Euroworking Group, καθώς από την Ηρώδου Αττικού είναι πεπεισμένοι πως η λύση δεν μπορεί να δοθεί σε τεχνικό επίπεδο, αλλά μόνο πολιτικά.

Ορόσημο παραμένει η 20η Φεβρουαρίου και στο Μαξίμου ευελπιστούν μέχρι τότε να γίνουν οι απαραίτητες πολιτικές κινήσεις, ώστε οι συγκλίσεις που θα υπάρξουν να οδηγήσουν στην επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων και να καλυφθεί μια μεγάλη απόσταση που θα οδηγήσει στην ολοκλήρωση του προγράμματος μέσα στον Μάρτιο. Πρωταρχικός στόχος παραμένει η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Από την Ηρώδου Αττικού δεν δείχνουν να ανησυχούν από τις αντιφατικές δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων. Αυτό που υποστηρίζουν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη είναι πως αναδεικνύεται περίτρανα ένα στοιχείο που δεν υπήρχε δυο χρόνια πριν. Το μέτωπο των δανειστών δεν είναι ενιαίο και στο προσκήνιο υπάρχουν, πλέον και φωνές πιο αλληλέγγυες στη χώρα μας που αντικρούουν τις ακραίες θέσεις που επιχειρούν να κυριαρχήσουν.

Ακόμα και οι συνεχείς «βόμβες» του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μένουν, πλέον ασχολίαστες, καθώς βλέπουν πως όσο πλησιάζει η αξιολόγηση στην τελική ευθεία τόσο η πίεση από τον Γερμανό υπουργό των Οικονομικών θα αυξάνει.

Κατά πολλούς στο κυβερνητικό στρατόπεδο η σημασία της ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης και της αλλαγής σελίδας αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία από την αλλαγή των συσχετισμών που φαίνεται να υπάρχει στην Ευρώπη και ειδικότερα στο Βερολίνο. Η δυναμική που παρουσιάζει ο Μάρτιν Σουλτς και οι σοσιαλδημοκράτες στις δημοσκοπήσεις δεν αφήνει αδιάφορο το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς βλέπουν πως πολλά πράγματα και ισορροπίες μπορούν αλλάξουν. Ακόμα και το σενάριο ζητήματα όπως η παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα ή  τα μέτρα για το μεσοπρόθεσμο χρέος να εξεταστούν μετά τις Γερμανικές εκλογές φαίνεται να αποκτά ιδιαίτερή αξία αν στο τιμόνι του υπουργείου Οικονομικών δεν είναι πλέον ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Από τη στιγμή μάλιστα που δηλώσεις όπως «κούρεμα χρέους μόνο με έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη μπορεί να γίνει», δείχνουν τον πόλεμο που έχει ξεκινήσει για άλλη μια φορά ο ισχυρός άνδρας της Γερμανία με την Αθήνα. 

Τα ίδια στελέχη παραδέχονται πως η διαπραγμάτευση που είναι σε εξέλιξη είναι σκληρή, όμως εξακολουθούν να ευελπιστούν πως θα κλείσει μέσα στον επόμενο μήνα. «Οι ακραίες προτάσεις δεν έχουν υιοθετηθεί από το σύνολο των δανειστών μας», τονίζουν χαρακτηριστικά και βλέπουν το ΔΝΤ σε μεγάλο βαθμό να απομονώνεται. Είναι ξεκάθαρο πως το βάρος της ελληνικής πλευράς θα εστιαστεί στον ευρωπαϊκό παράγοντα.

Στην κυβέρνηση, ωστόσο εξακολουθούν να κρατούν «κλειστά τα χαρτιά τους» για την αντιπρόταση που ετοιμάζουν ακόμα και για την φημολογία που υπάρχει πως η ελληνική πλευρά έχει ανεβάσει το αφορολόγητο στα 7.500 ευρώ ως απάντηση στους δανειστές. Είναι σαφές πως προτιμούν να μην επιβεβαιώνουν κανένα από τα δημοσιεύματα που κυκλοφορούν θέλοντας με αυτό τον τρόπο να έχουν όλη την «τράπουλα» επάνω στο τραπέζι. «Καλύτερα στα σενάρια που αναπαράγονται να κρατάμε μικρό καλάθι», δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα