Η “δημιουργική ασάφεια” της ΝΔ για την προληπτική γραμμή πίστωσης

Η “δημιουργική ασάφεια” της ΝΔ για την προληπτική γραμμή πίστωσης
Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης Eurokinissi

Τι δήλωνε μια εβδομάδα πριν την αρνητική τοποθέτηση Μητσοτάκη ο διευθυντής του πολιτικού του γραφείου Στέλιος Πέτσας και πριν πέντε μέρες ο Άδωνις Γεωργιάδης. Τι σημαίνει το χτεσινό όχι του προέδρου της ΝΔ στη γραμμή Στουρνάρα.

Για πρώτη φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες πήρε σαφή θέση κατά της προληπτικής χρηματοπιστωτικής γραμμής στήριξης και μάλιστα κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι διαστρεβλώνει τις θέσεις της ΝΔ. Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε στη χτεσινή δευτερολογία του στη βουλή: «Είπατε ότι η Νέα Δημοκρατία ζητάει προληπτική γραμμή. Ουδέποτε έχω ζητήσει προληπτική γραμμή. Ουδέποτε. Και να σταματήσετε να ψεύδεστε σε αυτή την αίθουσα. Ουδέποτε εμείς, ως Νέα Δημοκρατία, έχουμε ζητήσει προληπτική γραμμή στη συγκυρία τη σημερινή. Αυτό το οποίο είπαμε είναι ότι πρέπει να εξασφαλίσετε τη δυνατότητα της χώρας να δανείζεται με λογικά επιτόκια».

Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης μέχρι σήμερα δεν είχε αναφερθεί συγκεκριμένα και δεν αποσαφήνιζε τη θέση του για το εν λόγω ζήτημα. Οι τοποθετήσεις του για το θέμα της λεγόμενης «καθαρής εξόδου» συνέκλιναν στο συμπέρασμα ότι φλερτάρει με την άποψη που με σαφήνεια έχει καταθέσει εδώ και καιρό ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας.

Μάλιστα η πιο χαρακτηριστική μέχρι σήμερα τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη που είχε γίνει στο συνέδριο της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας στις 27 Φλεβάρη όπου είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ότι «πάμε να βγούμε από το μνημόνιο χωρίς να συζητάμε πως θα είναι η επόμενη ημέρα. Η κυβέρνηση λέει ότι θα είναι καθαρή έξοδος με χρηματοδότηση από τις αγορές. Είναι μία προσέγγιση που εξυπηρετεί το κομματικό αφήγημα αλλά όχι τα συμφέροντα της χώρας». Είχε προσθέσει μάλιστα ότι «οι συνθήκες είναι δύσκολες για μετά το πρόγραμμα. Οποιοδήποτε φτέρνισμα των αγορών σε αυτές τις συνθήκες θα μπορεί να μετατραπεί σε πνευμονία για την Ελλάδα».

Μία εβδομάδα πριν πάντως την χθεσινή σαφή αρνητική τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη για την προληπτική γραμμή, ο διευθυντής του πολιτικού του γραφείου Στέλιος Πέτσας είχε δηλώσει μέσω ανάρτησής του στο Facebook χαρακτηρίζοντας δίχτυ ασφαλείας την προληπτική γραμμή: «Η κυβέρνηση απορρίπτει την προληπτική πιστωτική γραμμή, δηλαδή ένα “δίχτυ ασφαλείας”, ενώ έχει πάρει όλο το σκληρό πακέτο μέτρων μειώσεων σε συντάξεις και αφορολόγητο όριο σε 7 μήνες από τώρα». Μάλιστα η συνέχεια της δήλωσης του κ. Πέτσα έδειχνε ότι τάσσεται υπέρ της προληπτικής γραμμής καθώς ανέφερε ότι «ο κ. Τσακαλώτος βαφτίζει την προληπτική γραμμή ως “Πρόγραμμα”, δηλαδή Μνημόνιο. Έτσι, προς το παρόν, είμαστε θεατές στο εξής θέατρο του παραλόγου:

“- Δανειστές: Θέλετε φθηνό χρήμα, δηλαδή τα €27,4 δις που “περισσεύουν” από το 3ο Μνημόνιο με 0,9% επιτόκιο;

– Κυβέρνηση Τσίπρα: Όχι, έχω αγορές με επιτόκιο 4%.

– Δανειστές: Μα αυτό αφήνει “ξεκρέμαστο” το τραπεζικό σύστημα και κοστίζει από €2,1 δις έως €3,7 δις στους Έλληνες φορολογούμενους.

– Κυβέρνηση Τσίπρα: Δεν πειράζει, γιατί δεν το ξέρουν…”».

Επίσης μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει η δήλωση του Άδωνι Γεωργιάδη στην εφημερίδα «Βραδυνή», όπου ο αντιπρόεδρος της ΝΔ είχε ερωτηθεί αν «σωστά πράττει η κυβέρνηση και αρνείται την Πιστοληπτική Γραμμή Στήριξης;» και είχε δώσει την εξής απάντηση: «Ακούω τη συζήτηση μεταξύ κ. Τσακαλώτου και ΕΚΤ για την Πιστοληπτική Γραμμή Στήριξης. Εγώ δεν έχω καταλάβει γιατί δεν τη ζητάμε. Εάν λέγαμε ότι δεν τη ζητάμε γιατί δεν θέλουμε τους όρους εποπτείας που αυτή συνοδεύει, είναι λογικό. Αν δεχθούμε τους όρους εποπτείας και δεν πάρουμε τα φθηνά χρήματα, είναι παράλογο».

Οι παραπάνω τοποθετήσεις δείχνουν ότι υπάρχει μια μετακίνηση στη θέση στη ΝΔ, η οποία αφενός οφείλεται πολιτικά στη δυσκολία επικοινωνιακής διαχείρισης που θα είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τις κυβερνητικές επιθέσεις ότι η ΝΔ δεν θέλει την έξοδο από τα μνημόνια και αφετέρου δείχνει ότι στη ΝΔ υπάρχουν εσωτερικές διεργασίες και ενδεχομένως και ανακατατάξεις. Είναι σίγουρο ότι η χτεσινή τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη ότι σ’ αυτή τη συγκυρία δεν ζητάει χρηματοπιστωτική προληπτική γραμμή είναι τουλάχιστον αποστασιοποίηση από το κομμάτι εκείνων των σαμαρικών στελεχών όπως πχ ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα