Κουρτς εναντίον “παράνομης μετανάστευσης”

Κουρτς εναντίον “παράνομης μετανάστευσης”
Ο Sebastian Kurz AP

Η προστασία των συνόρων και ο «αγώνας» κατά της παράνομης μετανάστευσης αποτελούν προτεραιότητες της αυστριακής προεδρίας στην ΕΕ, δηλώνει στο Στρασβούργο ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς.

Παρουσιάζοντας αναλυτικά τις προτεραιότητες της αυστριακής προεδρίας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε ότι η προσφυγική κρίση των τελευταίων ετών «προκάλεσε μεγάλες ανασφάλειες στους πολίτες και έχει κλονίσει την εμπιστοσύνη τους στην ικανότητά μας να τους παρέχουμε ασφάλεια». Κύρια προτεραιότητα για την ευρωπαϊκή πολιτική στο ζήτημα αυτό πρέπει να είναι η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, ανέφερε ο αυστριακός καγκελάριος.

Σε συνέντευξη τύπου το μεσημέρι της Τρίτης ο Σεμπάστιαν Κουρτς πρόσθεσε ότι είναι «πολύ χαρούμενος» για τα αποτελέσματα της τελευταίας έκτακτης συνόδου για το προσφυγικό, καθώς, όπως υποστηρίζει «αναγνωρίζεται η ανάγκη της προστασίας των εξωτερικών συνόρων». Ως εξίσου σημαντικές προτεραιότητες της αυστριακής προεδρίας ανέφερε επίσης τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας στην ψηφιακή Ευρώπη, καθώς και την ένταξη των χωρών των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, για την οποία προτίθεται να εργαστεί «με ιδιαίτερο ζήλο».

Ερωτήματα για τη γερμανική στάση στο προσφυγικό

Οι πρώτες ερωτήσεις των δημοσιογράφων αφορούσαν την πιθανή αντίδραση της Βιέννης σε μία νέα γερμανική πολιτική για το προσφυγικό που θα προβλέπει «μονομερή μέτρα» για το κλείσιμο των συνόρων, όπως τα έχουν εξαγγείλει ηγετικά στελέχη των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) στη Βαυαρία. Ο Σεμπάστιαν Κουρτς ουσιαστικά απέφυγε να απαντήσει λέγοντας ότι εκκρεμεί συνάντησή του με τον υπουργό Εσωτερικών από το ξενοφοβικό κόμμα FPÖ, η οποία θα γινόταν πιθανότατα το απόγευμα της Τρίτης, ώστε να διαμορφώσουν κοινή θέση. Τόνισε πάντως ότι η Αυστρία θα αντιδράσει, αν η Γερμανία προχωρήσει σε μονομερή μέτρα.

Κατά τα άλλα ο καγκελάριος της Αυστρίας επιχείρησε να φανεί ήπιος στη ρητορική του και υποσχέθηκε «να υποστηρίξει την ελεύθερη κυκλοφορία», αρκεί η Ευρώπη να προστατεύει τα εξωτερικά της σύνορα. Με αυτή την αφορμή ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι ζήτησε από τον καγκελάριο να εντάξει στις προτεραιότητές του και την προσπάθεια για αναθεώρηση του Δουβλίνου. «Για μας είναι προτεραιότητα» υπενθύμισε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα