Μήνυμα Τσίπρα σε Τουρκία για Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ

Μήνυμα Τσίπρα σε Τουρκία για Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ
Φωτογραφία αρχείου Konstantinos Tsakalidis / SOOC

“Η Τουρκία οφείλει να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα των γειτόνων της όπως αυτά πηγάζουν από τις διεθνείς συνθήκες και το διεθνές δίκαιο”, τόνισε ο πρωθυπουργός. Συμφωνία με Αναστασιάδη- Νετανιάχου για υπογραφή εντός του 2018 της συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου, ηλεκτρισμού και οπτικών ινών. Αναφορές σε Κυπριακό- Ιράν- Συρία

Στην ένταση που προκαλεί η Τουρκία στο Αιγαίο και την ΑΟΖ της Κύπρου αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπεντζαμίν Νετανιάχου μετά την τριμερή Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ, κατά την οποία συζητήθηκε η υπογραφή εντός του 2018 της συμφωνίας για τον “τριπλό αγωγό” φυσικού αερίου (East Med), ηλεκτρισμού και οπτικών ινών.

“Η Τουρκία οφείλει να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα των γειτόνων της όπως αυτά πηγάζουν από τις διεθνείς συνθήκες και το διεθνές δίκαιο”, τόνισε ο κ.Τσίπρας, σημειώνοντας ότι αυτό αποτελεί κοινή θέση και των τριών χωρών, οι οποίες θα εντείνουν τη συνεργασία τους προς αυτή την κατεύθυνση “ώστε όλες οι γειτονικές χώρες να μπουν σε μία λογική σεβασμού του διεθνούς δικαίου και της καλής γειτονίας”.

Ο κ.Τσίπρας τόνισε εξάλλου ότι στόχος της τριμερούς είναι η Μεσόγειος να αποτελεί θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας, όχι εντάσεων, υπογραμμίζοντας ότι “στόχος είναι να ενώσουμε δυνάμεις για να διασφαλίσουμε ενότητα, σταθερότητα και συνεργασία”.

Αντικείμενο συζήτησης της τριμερούς ήταν ο αγωγός East Med, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Ισραήλ στην Ιταλία μέσω Κύπρου και Κρήτης. Την ίδια διαδρομή θα ακολουθεί και ο Eurasian Interconnector, που θα μεταφέρει ηλεκτρική ενέργεια και ταυτόχρονα θα διαθέτει δυνατότητα οπτικών ινών. Τόσο ο κ.Τσίπρας όσο και ο κ. Νετανιάχου εξήραν τη σημασία του τριπλού αυτού αγωγού, με τον πρωθυπουργό να χαρακτηρίζει τη σημερινή συνάντηση εξόχως εποικοδομητική καθώς όπως είπε “συμφωνήσαμε να υπογράψουμε τη διακρατική το συντομότερο, εντός του 2018”.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι στην πραγματικότητα μιλάμε για τους “ενεργειακούς και τηλεπικοινωνιακούς δρόμους του μέλλοντος για την ευρύτερη περιοχή και την Ευρώπη”, οι οποίοι όπως τόνισε συμβάλλουν καθοριστικά στη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας, κάτι που αποτελεί και στρατηγική της ΕΕ.

Καθώς η τριμερής πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, ήταν αυτονόητο ότι θα συζητείτο και το Κυπριακό και ο κ.Τσίπρας εξέφρασε τη στήριξη στις προσπάθειες του κ.Αναστασιάδη για δίκαιη και βιώσιμη λύση προς όφελος και των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, η οποία θα εδράζεται στις αποφάσεις του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ και θα συνάδει με την ιδιότητα της Κύπρου ως κράτος- μέλος της ΕΕ, με κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση του τουρκικού στρατού. “Στηρίζουμε την επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση των παραμέτρων που έθεσε ο γραμματέας του ΟΗΕ”, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Όπως αντιλαμβάνεστε το Κυπριακό, όπως και το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Ισραήλ δεν θα μπορούσε να λείπει από τις συνομιλίες», υπογράμμισε ο κ. Αναστασιάδης, τονίζοντας πως η χώρα του είναι έτοιμη να ξεκινήσει εκ νέου τις συνομιλίες, ενώ ζήτησε να απέχει η Τουρκία από τις προκλητικές ενέργειες και θέλησε να ευχαριστήσει «τους δυο φίλους πρωθυπουργούς και να εκφράσω την ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού για την αλληλεγγύη που επιδεικνύεται για τις τουρκικές ενέργειες» σημείωσε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Παράλληλα τόνισε την ανάγκη να υπάρξει δίκαιη λύση για το κράτος του Ισραήλ αλλά και των Παλαιστινίων και καταδίκασε κάθε αντισημιτική συμπεριφορά.

Ο Νίκος Αναστασιάδης είπε πως «με τον φίλο πρωθυπουργό της Ελλάδας μετέφεραν στον φίλο πρωθυπουργό του Ισραήλ ότι είναι υπέρ της αμερικανικής προσπάθειας και της συμβολής της Σαουδικής Αραβίας και της Αιγύπτου για την έναρξη των συνομιλιών».

Από την πλευρά του ο κ.Νετανιάχου έθεσε όπως ήταν αναμενόμενο το θέμα του Ιράν, εκφράζοντας ανησυχία για τις δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς από τη συγκεκριμένη χώρα. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ κατηγόρησε το Ιράν ότι προσπαθεί να εγκαταστήσει όπλα στο έδαφος της Συρίας και εκτίμησε ότι θα προσπαθήσει να εγκαταστήσει ιρανικές βάσεις στη Μεσόγειο για υποβρύχια. “Πιστεύω ότι όλοι αναγνωρίζουν τις κακόβουλες προθέσεις του Ιράν και το δικαίωμα του Ισραήλ στην άμυνα”, είπε ο κ.Νετανιάχου.

Ο κ.Τσίπρας δήλωσε ότι: “Συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες του Ισραήλ, όμως εξέφρασα την άποψη ότι πιθανή κατάργηση της συμφωνίας με το Ιράν για τα πυρηνικά πιθανόν να οδηγήσει την περιοχή σε περαιτέρω αποσταθεροποίηση, πράγμα που δε θα είναι ωφέλιμο για κανέναν”.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε εκ νέου στο σημείο αυτό ότι οι τρεις χώρες έχουν κοινή αντίληψη για την ανάγκη εμβάθυνσης της συνεργασίας τους για ασφάλεια σταθερότητα και συν- ανάπτυξη στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, καθώς και την ανάγκη να βρεθούν τρόποι για ασφαλή μεταφορά των ενεργειακών πηγών της ΝΑ Μεσογείου προς τον ευρωπαϊκό χώρο.

Αναφέρθηκε επίσης στην καταστροφή της Συρίας και την αύξηση των προσφυγικών ροών με συνέπειες που η Ελλάδα υφίσταται άμεσα, τονιζοντας ότι πρέπει να δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε να επιστρέψουν οι πρόσφυγες το συντομότερο στις χώρες τους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα