Προχωρά ο αγωγός φυσικού αερίου East- Med: Πιθανή υπογραφή συμφωνίας εντός του 2018

Προχωρά ο αγωγός φυσικού αερίου East- Med: Πιθανή υπογραφή συμφωνίας εντός του 2018
Ο Αλέξης Τσίπρας, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου και ο Νίκος Αναστασιάδης σε παλαιότερη τριμερή Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ Eurokinissi

Στη Λευκωσία σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας για την τριμερή Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ με έμφαση στα ενεργειακά και με το βλέμμα στην Τουρκία, η οποία κλιμακώνει την προκλητικότητα στο Αιγαίο και δεν κρύβει την ενόχλησή της για τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ. Στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου και ο ρόλος της Άγκυρας στο Κυπριακό, τη Συρία, το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο

Η προώθηση του αγωγού φυσικού αερίου East – Med θα βρεθεί στο επίκεντρο της 4ης τριμερούς συνόδου Ελλάδας- Κύπρου– Ισραήλ σήμερα στη Λευκωσία και στο τραπέζι μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να τεθεί το ενδεχόμενο υπογραφής διακυβερνητικής συμφωνίας μεταξύ των εμπλεκομένων κυβερνήσεων εντός του 2018, καθώς και η αξιοποίηση του αγωγού ως εφαλτήριο για τη συνεργασία των τριών χωρών στον τομέα της ασφάλειας.

Εκτός όμως από τα ενεργειακά, στις  τριμερείς συνομιλίες των ηγετών Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, αλλά και στις διμερείς συναντήσεις  του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, θα τεθούν και μία σειρά ζητημάτων που σχετίζονται με τις περιφερειακές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, τα οποία συμπεριλαμβάνουν και την τουρκική πολιτική.

Στην ημερήσια διάταξη της τριμερούς περιλαμβάνονται ειδικότερα:

Ο ρόλος της Τουρκίας σε σχέση με τα ζητήματα του Κυπριακού, της Συρίας, του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.

Το Μεσανατολικό

Ο ρόλος του Ιράν

Και οι εξελίξεις στη Συρία

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου είχε δηλώσει την Κυριακή ότι με τον Αλεξη Τσίπρα και το Νίκο Αναστασιάδη θα συζητούσαν τη δημιουργία κοινού αγωγού Κύπρου- Ελλάδας- Ισραήλ, δείχνοντας ότι υπάρχει η πολιτική βούληση για να προχωρήσει το έργο, στο οποιο και η Αθήνα αποδίδει ιδιαίτερη γεωπολιτική σημασία. Το γεγονός εξάλλου ότι στην ατζέντα της τριμερούς μπαίνει και η στάση της Άγκυρας στο Κυπριακό και το Αιγαίο δείχνει για την ελληνική πλευρά τη δυνατότητα αναζήτησης συμμαχιών απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, η οποία κλιμακώνεται καθως η Άγκυρα δεν κρύβει την ενόχληση της για τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η μελλοντική στάση της Άγκυρας απέναντι στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κύπρου ήταν άλλωστε ένα από τα θέματα που συζήτησαν χθες στη Λευκωσία ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον Κύπριο ομόλογο του Νικο Χριστοδουλίδη. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι η Αθήνα ελπίζει στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, ενώ αναφέρθηκε τόσο στις εξελίξεις στο Κυπριακό όσο και στη συζήτηση που αναμένεται να γίνει σήμερα στο πλαίσιο της τριμερούς.

Ο κ.Κοτζιάς συμμετέχει άλλωστε στην ελληνική αποστολή για την τριμερή μαζί με τους υπουργούς, Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκο Παππά, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη και τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλο.

Ο κ.Φάμελλος θα υπογράψει με τους ομολόγους του, συμφωνία για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών Θαλάσσιας ρύπανσης από ναυτικά ατυχήματα, ένα σχέδιο το οποίο είχε προωθήσει ενεργά η ελληνική πλευρά εδώ και ενάμιση χρόνο.

Επίσης, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, θα υπογράψει με τους ομολόγους του μνημόνια συνεργασίας για ζητήματα νέων τεχνολογιών τόσο σε τριμερές επίπεδο (με Κύπρο και Ισραήλ) όσο και διμερώς με το Ισραήλ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα