Περιμένοντας τον Γιούνκερ

Περιμένοντας τον Γιούνκερ
Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ AP

Την ψήφο εμπιστοσύνης του προέδρου της Κομισιόν στην ελληνική οικονομία αναμένει το Μέγαρο Μαξίμου κατά την παρουσία του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην Αθήνα

Παραμονές της συνεδρίασης του έκτακτου Eurogroup στην Σόφια, όπου και θα συζητηθεί επισήμως το σχέδιο στρατηγικής ανάπτυξης της κυβέρνησης, το πρωθυπουργικό επιτελείο εμφανίζεται αισιόδοξο για τις εξελίξεις που σχετίζονται με την πορεία της τέταρτης αξιολόγησης.

Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι η άφιξη του κ. Γιούνκερ στην Αθήνα- αύριο Πέμπτη- σηματοδοτεί την επιθυμία του να εκπέμψει ένα μήνυμα αισιοδοξίας για την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα αλλά και ένα παράλληλο μήνυμα προς το ΔΝΤ πως η “ευρωπαϊκή οικογένεια” στηρίζει την Ελλάδα.

Το Μαξίμου προσβλέπει στην στήριξη της Κομισιόν και του Προέδρου της που δείχνει με όλους τους τρόπους πως η ΕΕ επιθυμεί να ξεμπερδεύει με το ΔΝΤ θεωρώντας ότι η παρουσία του δημιουργεί περισσότερα προβλήματα απ’ όσα επιλύει. H κυβέρνηση φαίνεται πως βρίσκει συμμάχους στην ΕΕ σε ό,τι αφορά το Ταμείο καθώς κύκλοι της Κομισιόν δεν κρύβουν πως δεν επιθυμούν παράταση της παραμονής του στην Ευρώπη μέσω της συμμετοχής του στο ελληνικό πρόγραμμα.

Πάντως, κυβερνητικοί παράγοντες πιστεύουν ότι ο κ. Γιούνκερ κατά την παρουσία του στην Αθήνα και στην διάρκεια της ομιλίας του στην Ολομέλεια της Βουλής θα μιλήσει ούτως ή άλλως για “καθαρή έξοδο” της χώρας από το Μνημόνιο τον Αύγουστο το 2018. Κοινώς ότι θα αποκλείσει την ένταξη σε πιστοληπτική γραμμή στήριξης ή πιθανή παράταση του προγράμματος εξαιτίας της απροθυμίας του ΔΝΤ να αποφασίσει οριστικά για την συμμετοχή του.

Την αμέσως επομένη της άφιξης του προέδρου της Κομισιόν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα βρίσκεται στην Σόφια για τις ανάγκες του Eurogroup. Εκεί το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να δώσει διευκρινίσεις σε ερωτήματα των υπουργών Οικονομικών για το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης ευελπιστώντας πως δεν θα συναντήσει ιδιαίτερα προβλήματα με βάση και τις πρώτες παρατηρήσεις των δανειστών. Μία από τις ενστάσεις που κατέθεσαν οι θεσμοί αφορά και το ζήτημα της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ωστόσο η πραγματικότητα είναι ότι πρόκειται για μέτρο που έχει ψηφιστεί κατά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει σ’ αυτό και ότι δεν προτίθεται να κάνει κάποια υποχώρηση επιμένοντας στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας ως πολύτιμο εργαλείο για την ενδυνάμωση των εργασιακών δικαιωμάτων.

Πάντως οι εξελίξεις γύρω από την οικονομία δείχνουν ότι πολλά σε σχέση με την μεταμνημονιακή περίοδο θα κριθούν και πάλι στην ισορροπία της σχέσης της Γερμανίας με το ΔΝΤ. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών θέλει την συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα, όμως θεωρεί ότι οι ρυθμίσεις για το χρέος θα πρέπει να συνδέονται με όρους και μέτρα που θα πρέπει να εφαρμόζει η ελληνική πλευρά. Το ΔΝΤ επιθυμεί γενναία λύση για το χρέος, χωρίς όμως αυτή να συνδέεται με προύποθέσεις και προαπαιτούμενα για να υλοποιηθεί.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα