news 24/7

EUROGROUP

Όλες οι νεότερες ειδήσεις σχετικά με το Eurogroup, την ανεπίσημη σύσκεψη των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι

Κοινοτικός αξιωματούχος: Το 2020 η συζήτηση για την αλλαγή του υπολογισμού των κερδών από τα ομόλογα

Απαντώντας στην σχετική ερώτηση αν τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν "για επενδύσεις", όπως έχει ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση, ο αξιωματούχος της ΕΕ διευκρίνισε πώς αυτό θα εξαρτηθεί από το αν θα αυξηθεί ο δημοσιονομικός χώρος της ελληνικής οικονομίας.

Συναντήσεις κυβερνητικών στελεχών με τους εκπροσώπους των Θεσμών

Οι Θεσμοί έφυγαν αλλά θα μας παρακολουθούν. Τι θα γίνει με το κενό 1 δισ. για το 2020

Θετικό κλίμα επικράτησε στις συζητήσεις της κυβέρνησης με τους Θεσμούς. Στάση αναμονής για την υστέρηση δημοσιονομικού χώρου που εντόπισαν για το 2020. Τα "κλειδιά" για να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας

Πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ: Απεστάλησαν οι επιστολές - Ποια η διαδικασία

Στον ESM και του υπόλοιπους θεσμούς απεστάλησαν σήμερα οι επιτολές για την πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων του ΔΝΤ. Ποια διαδικασία ακολουθεί, τι δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας.

Συνεδρίαση του Eurogroup

Σήμερα το αίτημα για την αποπληρωμή του ΔΝΤ - Ξενικά η 4η αξιολόγηση

Η πρόθεση της Ελλάδας να πληρώσει τα 2,8 από τα περίπου 9 δισ. που χρωστά στο ΔΝΤ, θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί αρχικά από τα ΔΣ του ESM και το EFSF που έχουν δανείσει από το 2012 έως και το 2018 περίπου 230 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

Ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2019.

"Παράθυρο" για φόρο φυσικών προσώπων το 2020 και εκπλήξεις στη ΔΕΘ αναζητεί η κυβέρνηση

Τι είπε ο Πέτσας για τις διαπραγματεύσεις σε Eurogroup- EWG και το δεύτερο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί μαζί με το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Η μάχη της επιστροφής κερδών των ευρωπαϊκών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα και το σχέδιο της σταδιακής υλοποίησης

Στιγμιότυπο από συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Euro Working Group: Ξανά στο τραπέζι η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ

Το σκεπτικό της αποπληρωμής των 3,8 δισ. ευρώ από τα συνολικά 8,7 δισ. που χρωστά σήμερα η Ελλάδα στο ΔΝΤ βασίζεται στο γεγονός ότι πλέον έχουν ανακληθεί όλοι οι ανασταλτικοί παράγοντες του πρόσφατου παρελθόντος

Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ

Eurogroup: Νέο σήμα κινδύνου για δημοσιονομικό στόχο και ανάπτυξη

Η ελληνική οικονομία είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση σήμερα από ό,τι ήταν πριν από τέσσερα χρόνια, ωστόσο υπάρχει ανησυχία για κάποιες από τις αποφάσεις που πάρθηκαν τους δύο τελευταίους μήνες, τόνισε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ. 

Στιγμιότυπο από την ετήσια συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου του ESM

Νέα "συνταγή" λιτότητας ετοιμάζουν οι δανειστές μετά τις εκλογές

Μετά την χθεσινή επανάληψη των ανησυχιών του επικεφαλής του ESM για το δημοσιονομικό στόχο του 2019 είναι σαφές ότι οι δανειστές θα επανέλθουν μετά τις εκλογές ζητώντας νέα μέτρα λιτότητας.

Στιγμιότυπο από συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

"Παγώνει" μέχρι και τις εθνικές εκλογές η τρίτη αξιολόγηση για Ελλάδα

Στο Eurogroup στις 8ης Ιουλίου την επομένη των εθνικών εκλογών αναμένεται να συζητηθεί η 3η μεταμνημονιακή αξιολόγηση για την Ελλάδα. Ανησυχίες εκφράζονται για τα δημοσιονομικά μέτρα που έχουν ήδη υλοποιηθεί και για την επίτευξη των στόχων για το 2019 και το 2020.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο

Σεντένο - Ρέγκλιγκ για μέτρα ελαφρύνσεων: Αναμείνατε στο ακουστικό έως τον Ιούνιο

“Είναι πολύ σημαντικό η Ελλάδα να συνεχίσει την ανάκαμψη που είδαμε τα τελευταία χρόνια και αποκατέστησε την εμπιστοσύνη των επενδυτών και στο εσωτερικό” προειδοποίησε ο Μάριο Σεντένο. "Θα γίνει πιο λεπτομερής συζήτηση τον Ιούνιο, όταν οι υπουργοί θα έχουν στα χέρια τους την έκθεση των θεσμών" πρόσθεσε.

Φωτό αρχείου: Ο Μάριο Σεντένο και ο Όλαφ Σολτς

Eurogroup: Προσεκτική η Ελλάδα - Έχει πετύχει σημαντικά αποτελέσματα

Στα σημαντικά αποτελέσματα που έχει πετύχει η Ελλάδα, αναφέρθηκαν Σεντένο, Σολτς και Μοσκοβισί κατά την άφιξή τους στο Eurogroup. Παράλληλα ανέφεραν ότι η χώρα μας θα είναι προσεκτική και πως θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

H επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ

Χρέος: Πληρώνουμε το "ακριβό" ΔΝΤ - Έρχεται νέα έκδοση ομολόγου 

Η ελληνική πλευρά δεν έχει καταθέσει ακόμη επίσημο αίτημα για πρόωρη αποπληρωμή χρέους προς το ΔΝΤ. Ωστόσο, η εαρινή σύνοδος του Ταμείου στο τέλος της επόμενης εβδομάδας δίνει μια καθαρή ευκαιρία να συζητηθεί το θέμα με την ηγεσία του Ταμείου.

Στιγμιότυπο από τη συνεδρίαση του Eurogroup, στις Βρυξέλλες

Έγκριση και από το EWG για την εκταμίευση του ενός δισ. ευρώ

Θετική είναι και η εισήγηση της ομάδας εργασίας της Ευρωζώνης ( EWG ) προς το Eurogroup για την εκταμίευση του ενός δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Πρόκειται για την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες και η επιστροφή του επιπλέον επιτοκίου που πλήρωνε η Ελλάδα από το 2016. Η δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνεδρίαση του Eurogroup

Ολοταχώς για το 1 δισ. ευρώ - Αναμένεται το "πράσινο φως" στο Eurogroup της Παρασκευής

Η έκθεση της Κομισιόν για τη δεύτερη αξιολόγηση της Ελλάδας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας συμπληρώνεται και θα αποσταλεί σήμερα στα μέλη του Euroworking Group. Η έκθεση στην νέα της μορφή θα αναφέρει ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα της αξιολόγησης

Φωτό αρχείου από συνεδρίαση του Eurogroup

Πρώτη κατοικία: Μικρότερη η απόσταση - Στόχος η συμφωνία έως την 5η Απριλίου

Το ζητούμενο είναι πόσο γρήγορα θα γίνουν οι απαραίτητοι συμβιβασμοί και από τις δύο πλευρές ώστε το νέο πλαίσιο όχι μόνο να συμφωνηθεί αλλά και να ψηφιστεί πριν το Eurogroup του Βουκουρεστίου.

Φωτό αρχείου

Προστασία πρώτης κατοικίας: Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με στόχο συμφωνία έως τις 5 Απριλίου

Απομακρύνεται πλέον η πιθανότητα να κλειδώσει η εκταμίευση της δόσης των 970 εκ ευρώ στο σημερινό EWG καθώς δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Φωτό αρχείου από συνεδρίαση του Eurogroup

Προστασία πρώτης κατοικίας: Στο κρίσιμο Eurogroup του Απριλίου με ψηφισμένο νομοσχέδιο

Η κυβέρνηση διαμηνύει πως είναι ανοιχτή σε συζήτηση για την αποσαφήνιση τεχνικών λεπτομερειών, όμως δεν πρόκειται να αλλάξει τον πυρήνα του νομοσχεδίου για τα κόκκινα δάνεια που στηρίζεται στην συμφωνία της με τις τράπεζες. Μηνύματα από τους θεσμούς ότι κάτι τέτοιο θα εκληφθεί ως “μονομερής” ενέργεια.

Το Υπουργείο Οικονομικών

Προστασία πρώτης κατοικίας: Με "μίνιμουμ συμφωνία" των δανειστών θα κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή

Το θέμα έχει παραπεμφθεί σε τεχνικά κλιμάκια με στόχο να κλείσουν το ταχύτερο δυνατό τα τρία πεδία στα οποία υπάρχουν διαφορές ή ζητούνται διευκρινήσεις από τους θεσμούς.

Σπίτια στη Αθήνα - φωτογραφία αρχείου

Προστασία πρώτης κατοικίας: Παρά τα "αγκάθια", η κυβέρνηση περιμένει συμφωνία μέχρι τη Δευτέρα

Με δεδομένο όμως ότι τώρα η Ελλάδα δεν βρίσκεται πια σε μνημόνιο και η προσπάθεια για τη μείωση των "κόκκινων δανείων" βρίσκεται καθ΄οδόν και επιχειρήματα η λύση εκτιμάται ότι μπορεί και να βρεθεί έστω και στο παρά πέντε της προθεσμίας.