news 24/7

EUROGROUP

Όλες οι νεότερες ειδήσεις σχετικά με το Eurogroup, την ανεπίσημη σύσκεψη των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Στιγμιότυπο από την ετήσια συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου του ESM

Νέα "συνταγή" λιτότητας ετοιμάζουν οι δανειστές μετά τις εκλογές

Μετά την χθεσινή επανάληψη των ανησυχιών του επικεφαλής του ESM για το δημοσιονομικό στόχο του 2019 είναι σαφές ότι οι δανειστές θα επανέλθουν μετά τις εκλογές ζητώντας νέα μέτρα λιτότητας.

Στιγμιότυπο από συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

"Παγώνει" μέχρι και τις εθνικές εκλογές η τρίτη αξιολόγηση για Ελλάδα

Στο Eurogroup στις 8ης Ιουλίου την επομένη των εθνικών εκλογών αναμένεται να συζητηθεί η 3η μεταμνημονιακή αξιολόγηση για την Ελλάδα. Ανησυχίες εκφράζονται για τα δημοσιονομικά μέτρα που έχουν ήδη υλοποιηθεί και για την επίτευξη των στόχων για το 2019 και το 2020.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο

Σεντένο - Ρέγκλιγκ για μέτρα ελαφρύνσεων: Αναμείνατε στο ακουστικό έως τον Ιούνιο

“Είναι πολύ σημαντικό η Ελλάδα να συνεχίσει την ανάκαμψη που είδαμε τα τελευταία χρόνια και αποκατέστησε την εμπιστοσύνη των επενδυτών και στο εσωτερικό” προειδοποίησε ο Μάριο Σεντένο. "Θα γίνει πιο λεπτομερής συζήτηση τον Ιούνιο, όταν οι υπουργοί θα έχουν στα χέρια τους την έκθεση των θεσμών" πρόσθεσε.

Φωτό αρχείου: Ο Μάριο Σεντένο και ο Όλαφ Σολτς

Eurogroup: Προσεκτική η Ελλάδα - Έχει πετύχει σημαντικά αποτελέσματα

Στα σημαντικά αποτελέσματα που έχει πετύχει η Ελλάδα, αναφέρθηκαν Σεντένο, Σολτς και Μοσκοβισί κατά την άφιξή τους στο Eurogroup. Παράλληλα ανέφεραν ότι η χώρα μας θα είναι προσεκτική και πως θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

H επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ

Χρέος: Πληρώνουμε το "ακριβό" ΔΝΤ - Έρχεται νέα έκδοση ομολόγου 

Η ελληνική πλευρά δεν έχει καταθέσει ακόμη επίσημο αίτημα για πρόωρη αποπληρωμή χρέους προς το ΔΝΤ. Ωστόσο, η εαρινή σύνοδος του Ταμείου στο τέλος της επόμενης εβδομάδας δίνει μια καθαρή ευκαιρία να συζητηθεί το θέμα με την ηγεσία του Ταμείου.

Στιγμιότυπο από τη συνεδρίαση του Eurogroup, στις Βρυξέλλες

Έγκριση και από το EWG για την εκταμίευση του ενός δισ. ευρώ

Θετική είναι και η εισήγηση της ομάδας εργασίας της Ευρωζώνης ( EWG ) προς το Eurogroup για την εκταμίευση του ενός δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Πρόκειται για την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες και η επιστροφή του επιπλέον επιτοκίου που πλήρωνε η Ελλάδα από το 2016. Η δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνεδρίαση του Eurogroup

Ολοταχώς για το 1 δισ. ευρώ - Αναμένεται το "πράσινο φως" στο Eurogroup της Παρασκευής

Η έκθεση της Κομισιόν για τη δεύτερη αξιολόγηση της Ελλάδας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας συμπληρώνεται και θα αποσταλεί σήμερα στα μέλη του Euroworking Group. Η έκθεση στην νέα της μορφή θα αναφέρει ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα της αξιολόγησης

Φωτό αρχείου από συνεδρίαση του Eurogroup

Πρώτη κατοικία: Μικρότερη η απόσταση - Στόχος η συμφωνία έως την 5η Απριλίου

Το ζητούμενο είναι πόσο γρήγορα θα γίνουν οι απαραίτητοι συμβιβασμοί και από τις δύο πλευρές ώστε το νέο πλαίσιο όχι μόνο να συμφωνηθεί αλλά και να ψηφιστεί πριν το Eurogroup του Βουκουρεστίου.

Φωτό αρχείου

Προστασία πρώτης κατοικίας: Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με στόχο συμφωνία έως τις 5 Απριλίου

Απομακρύνεται πλέον η πιθανότητα να κλειδώσει η εκταμίευση της δόσης των 970 εκ ευρώ στο σημερινό EWG καθώς δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Φωτό αρχείου από συνεδρίαση του Eurogroup

Προστασία πρώτης κατοικίας: Στο κρίσιμο Eurogroup του Απριλίου με ψηφισμένο νομοσχέδιο

Η κυβέρνηση διαμηνύει πως είναι ανοιχτή σε συζήτηση για την αποσαφήνιση τεχνικών λεπτομερειών, όμως δεν πρόκειται να αλλάξει τον πυρήνα του νομοσχεδίου για τα κόκκινα δάνεια που στηρίζεται στην συμφωνία της με τις τράπεζες. Μηνύματα από τους θεσμούς ότι κάτι τέτοιο θα εκληφθεί ως “μονομερής” ενέργεια.

Το Υπουργείο Οικονομικών

Προστασία πρώτης κατοικίας: Με "μίνιμουμ συμφωνία" των δανειστών θα κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή

Το θέμα έχει παραπεμφθεί σε τεχνικά κλιμάκια με στόχο να κλείσουν το ταχύτερο δυνατό τα τρία πεδία στα οποία υπάρχουν διαφορές ή ζητούνται διευκρινήσεις από τους θεσμούς.

Σπίτια στη Αθήνα - φωτογραφία αρχείου

Προστασία πρώτης κατοικίας: Παρά τα "αγκάθια", η κυβέρνηση περιμένει συμφωνία μέχρι τη Δευτέρα

Με δεδομένο όμως ότι τώρα η Ελλάδα δεν βρίσκεται πια σε μνημόνιο και η προσπάθεια για τη μείωση των "κόκκινων δανείων" βρίσκεται καθ΄οδόν και επιχειρήματα η λύση εκτιμάται ότι μπορεί και να βρεθεί έστω και στο παρά πέντε της προθεσμίας.

Τα γραφεία του ΔΝΤ, στις ΗΠΑ

ΔΝΤ: Ζητά επιτάχυνση για τα κόκκινα δάνεια - Βλέπει δημοσιονομικούς κινδύνους

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην πρώτη του έκθεση μετά τα μνημόνια αναφέρει ότι η Ελλάδα μπορεί αν εξυπηρετήσει σε ικανοποιητικό βαθμό το χρέος της, αλλά και να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους με επιβάρυνση της ανάπτυξης.

Μοσκοβισί και Τσακαλώτος στη συνεδρίαση του Eurogroup

Eurogroup: "Λίαν καλώς" στις μεταρρυθμίσεις, αλλά η δόση θα κριθεί στο EWG της 25ης Μαρτίου

Παρά την σημαντική πρόοδο σε δημοσιονομικά και αποκρατικοποιήσεις που διαπίστωσαν οι εκπρόσωποι των θεσμών για την Ελλάδα, η έγκριση της δόση των 970 εκατ. ευρώ αναβλήθηκε λόγω Γερμανίας και Ισπανίας.

Ο Φίλιππος Σαχινίδης

ΚΙΝΑΛ: Η κυβέρνηση αδυνατεί να διαπραγματευθεί το θέμα των "κόκκινων δανείων"

"Η κυβέρνηση αδυνατεί να διαπραγματευτεί μείζονα ζητήματα όπως το θέμα της επίλυσης των κόκκινων δανείων και να διασφαλίσει την προστασία της πρώτης κατοικίας των νοικοκυριών που έπληξε η κρίση" σύμφωνα με τον Φ. Σαχινίδη.

Στιγμιότυπο από τη συνεδρίαση του Eurogroup

Eurogroup: Σε θετικό κλίμα η συζήτηση για την Ελλάδα - Τον Απρίλιο η απόφαση για το 1 δισ. ευρώ

Η απόφαση για την εκταμίευση αναμένεται να ληφθεί στο Eurogroup της 5ης Απριλίου. Μεγάλη πρόοδος στο βασικό ζήτημα, που παραμένει ανοιχτό, το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη.

Μοσκοβισί και Σεντένο σε παλαιότερη συνεδρίαση

Eurogroup: Εξαιρετικά νέα η έκδοση 10ετούς ομολόγου - Κοντά σε συμφωνία για το διάδοχο σχήμα του "νόμου Κατσέλη"

Την μεγάλη πρόοδο που έχει σημειωθεί για την επίτευξη συμφωνίας για την α΄κατοικία επισήμαναν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Εκτός απροόπτου στην επόμενη συνεδρίαση η απόφαση για εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ.

Φωτό αρχείου από συνεδρίαση του Eurogroup

Βέλγιο: Δύσκολη αλλά όχι απίθανη η λήψη απόφασης για την εκταμίευση στο Eurogroup

Σύμφωνα με αξιωματούχο της Ευρωζώνης η Ελλάδα και η δεύτερη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας θα είναι ένα από τα ζητήματα που θα απασχολήσουν τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης στη συνεδρίαση της Δευτέρας

Εξωτερική άποψη των κεντρικών γραφείων της Κομισιόν στις Βρυξέλλες

Έκθεση Κομισιόν: Ολοκλήρωση μεταρρυθμίσεων ως τις 11 Μαρτίου - Αντιρρήσεις για πρώτη κατοικία και κατώτατο μισθό

Σημαντική πρόοδο στον τομέα των μεταρρυθμίσεων με τη σημείωση να ολοκληρωθούν εγκαίρως και θετικές προοπτικές για την οικονομία καταγράφει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δεύτερη αξιολόγηση σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Σημαία της ΕΕ , στις Βρυξέλλες

Έκθεση Κομισιόν: Τα θετικά, τα αρνητικά και τα «γκρίζα» σημεία της δεύτερης αξιολόγησης

Θετικά σχόλια για την δημοσιονομική προοπτική της Ελλάδας αλλά και αντιρρήσεις για το σχέδιο για την πρώτη κατοικία και την αύξηση του κατώτερου μισθού θα περιέχει η έκθεση της Κομισιόν για την δεύτερη αξιολόγηση.

Ο Επίτροπος Οικονομικών της Κομισιόν, Πιέρ Μοσκοβισί

Μοσκοβισί: Ήμουν πάντα αντίθετος με τις μειώσεις των συντάξεων

Η Επιτροπή ήταν πάντα αντίθετη στην περαιτέρω περικοπή των συντάξεων δήλωσε σήμερα το πρωί ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί δηλώνοντας την ικανοποίηση του για την έγκριση του ελληνικού προϋπολογισμού.

Στιγμιότυπο από τη συνεδρίαση του Eurogroup, στις Βρυξέλλες

"Πράσινο" για Ελλάδα "κόκκινο" για Ιταλία στο σημερινό Eurogroup

Μακριά από τα προβλήματα Ευρωπαϊκού Νότου θα βρεθεί για πρώτη φορά μετά από χρόνια η Ελλάδα στο σημερινό Eurogroup εξασφαλίζοντας παράλληλα την τελική έγκριση για ακύρωση του μέτρου των συντάξεων και εφαρμογής ελαφρύνσεων 910 εκ ευρώ το 2019.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας συνταξιούχων για τις περικοπές στις επικουρικές τους συντάξεις, έξω από το υπουργείο Εργασίας την Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016.

Εurogroup Δευτέρας: Οριστικό "ναι" για τις συντάξεις

Η μη περικοπή των συντάξεων και τα λεγόμενα θετικά μέτρα από το υπερπλεόνασμα θα εγκριθούν και τυπικά τη Δευτέρα από το Εurogroup χωρίς συζήτηση μέσω της έγκρισης του ελληνικού προϋπολογισμού του 2019. Αναλυτικά όσα αναφέρει ρεπορτάζ της DW από τις Βρυξέλλες.

Κλάους Ρέγκλινγκ

Ενεργοποιήθηκαν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος: Στο 30% του ΑΕΠ η ελάφρυνση

Η ενεργοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων που αποφασίστηκαν στο Eurogroup της 22ας Ιουνίου αποτελεί ένα ακόμη βήμα ελάφρυνσης. Μήνυμα Ρέγκλινγκ για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

Τρέξιμο μέχρι την Πρωτοχρονιά για ληξιπρόθεσμα και Δημόσιο

Στο πρόσφατο Euroworking Group δόθηκε μεν το "πράσινο φως" για τη μη εφαρμογή του μέτρου της περικοπής των συντάξεων, η χθεσινή έκθεση για την πρώτη αξιολόγηση σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας άνοιξε δε κι άλλα θέματα.

Σεντένο και Μοσκοβισί σε προηγούμενο Eurogroup

Μοσκοβισί: Δεν θα υπάρξουν "κακές εκπλήξεις" στον ελληνικό προϋπολογισμό

Ο επίτροπος Οικονομικών δεν θέλησε να προδικάσει τις ανακοινώσεις της Τετάρτης έκανε όμως ένα θετικό νεύμα μετά το Eurogroup, ενώ και ο Σεντένο σχολίασε πως είναι καλή είδηση πως η Ελλάδα θα συμμετάσχει γαι πρώτη φορά στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο