Βρυξέλλες: Στόχος η συμφωνία στο Eurogroup του Ιουνίου

Βρυξέλλες: Στόχος η συμφωνία στο Eurogroup του Ιουνίου
Από την αίθουσα του Eurogroup, Φωτογραφία Αρχείου Alexandros Michailidis / SOOC

Πρώτο θέμα θα είναι η Ελλάδα στην ατζέντα του Eurogroup της Παρασκευής, όπου θα παρουσιαστεί και το σχέδιο ανάπτυξης το οποίο "συνδέεται απόλυτα με την περίοδο μετά το πρόγραμμα"

Συζήτηση για όλα τα ζητήματα, χωρίς όμως αποφάσεις και συγκεκριμένες “απαντήσεις” θα έχουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης την Παρασκευή στη Σόφια της Βουλγαρίας. Στο άτυπο Eurogroup δεν αναμένονταν έτσι κι αλλιώς απαντήσεις, ωστόσο, Ευρωπαίος αξιωματούχος που ενημέρωσε τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες χαμήλωσε τον πήχη των προσδοκιών, κάνοντας αναφορές στην τέταρτη αξιολόγηση που πρέπει να ολοκληρωθεί τον Μάιο.

“Χρειαζόμαστε να έχουμε το Staff Level Agreement (σ.σ. την προκαταρκτική συμφωνία) έως τον Μάιο. Είναι φιλόδοξο αλλά και πιθανό”, είπε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος. “Δεν μπορώ να αποκλείσω εντελώς το ενδεχόμενο να υπάρξει κάτι, αλλά χρειάζεται η αλληλουχία πολλών γεγονότων μαζί, από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ως τα μέτρα για το χρέος. Στοχεύουμε στο Eurogroup Ιουνίου και όποιος αναφέρει τις συναντήσεις μετά, δεν κάνει καλό”, πρόσθεσε.

Στην ατζέντα του Eurogroup, η Ελλάδα θα είναι πρώτο θέμα. Οι θεσμοί θα ενημερώσουν τους Υπουργούς σχετικά με την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι τώρα στην τρέχουσα 4η αναθεώρηση του προγράμματος χρηματοοικονομικής βοήθειας της Ελλάδας. Η Ελλάδα θα παρουσιάσει τη συνολική αναπτυξιακή της στρατηγική. “Δεν έχουν γίνει και πολλά από τα 88 προαπαιτούμενα που μένει να εφαρμοστούν. Τα πιο κρίσιμα ζητήματα είναι τα θέματα ενέργειας και των ιδιωτικοποιήσεων”, είπε ο αξιωματούχος.

Στην συνάντηση της Παρασκευής, ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών θα παρουσιάσει το σχέδιο ανάπτυξης για την Ελλάδα, το οποίο “συνδέεται απόλυτα με την περίοδο μετά το πρόγραμμα”. Όπως ενημέρωσε ο Ευρωπαίος, στο Euro Working Group έγινε μια πρώτη παρουσίαση από τον αναπληρωτή υπουργό Γ. Χουλιαράκη, “υπήρξε θετική ανταπόκριση από τους τεχνοκράτες, αλλά δεν είχε καν τελειώσει η συγγραφή της πρότασης. Η πρώτη επίσημη παρουσίαση θα γίνει στη Σόφια”, τόνισε.

Στο τραπέζι θα τεθούν επίσης και τα ζητήματα της μετά το πρόγραμμα περιόδου, της τελικής εκταμίευσης, όπως και τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και τον γαλλικό μηχανισμό που συνδέει την ανάπτυξη με την αποπληρωμή του δανείου.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ρωτήθηκε και για την στάση του ΔΝΤ, δεδομένου ότι ο ίδιος ήταν παρόν στις συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο περιθώριο της Εαρινής Συνάντησης του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον. “Το ΔΝΤ θέλει να έχει μια εικόνα για συγκεκριμένους δείκτες, αλλά και πιο συγκεκριμένες αποφάσεις για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Συζητάμε με τα στελέχη του γι’ αυτά. Το Ταμείο είναι παρόν σε όλες τις συζητήσεις”, διαβεβαίωσε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα