Σταθερά προσηλωμένο στην καθαρή έξοδο το Μαξίμου

Σταθερά προσηλωμένο στην καθαρή έξοδο το Μαξίμου
Ο Αλέξης Τσίπρας στη Ρόδο Eurokinissi

Την ρητορική περί καθαρής εξόδου της χώρας από το Μνημόνιο επαναφέρει η κυβέρνηση λίγους μήνες πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος

Την ίδια ώρα που ο Πιερ Μοσκοβισί προεξοφλεί το τέλος των μνημονίων για την χώρα και ο οίκος αξιολόγησης Fich εκφράζει με έκθεσή του την άποψη ότι η Ελλάδα θα βγει καθαρά από το πρόγραμμα, ο Αλέξης Τσίπρας εγκαταλείπει την διατύπωση περί “αυτοδύναμης εξόδου” και επιστρέφει στην καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια.

Αυτό ήταν άλλωστε το κεντρικό πολιτικό μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός και από το αναπτυξιακό περιφερειακό συνέδριο στην Ρόδο, λίγες ώρες μετά τις σχετικές αισιόδοξες αναφορές του από το νησί του Καστελόριζου.

Το Μέγαρο Μαξίμου αποφεύγει να σχολιάσει τις επισημάνσεις του Νίκου Φίλη πως η “καθαρή έξοδος” θα έρθει υπό προϋποθέσεις και ότι ο ίδιος δεν συμμερίζεται την θεωρία ότι “καλώς βαδίζουμε” καθώς δεν θέλει να αφήσει καμία σκιά να θολώσει την εικόνα που επιθυμεί να διαμορφώσει γύρω από τις προοπτικές της χώρας για τους επόμενους μήνες.

Η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης είναι πως η Ελλάδα μπορεί να διασφαλίσει την έξοδό της στις αγορές- χωρίς ιδιαίτερο ρίσκο- χωρίς να ζητήσει πιστοληπτική γραμμή στήριξης, έχοντας ως εγγύηση το περίφημο cash buffer (μαξιλάρι ασφαλείας) που αναμένεται να γεμίσει με ένα ποσό της τάξης των 20 δις ευρώ.

Επιπλέον στηρίζεται στο γεγονός πως ουδείς από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ζητάει την ένταξή της σε προληπτική γραμμή υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα στηριγμένο πρωτίστως στους άξονες του αναπτυξιακού της σχεδίου.

“Οδεύουμε σε καθαρή έξοδο από τα μνημόνια χωρίς πιστοληπτική γραμμή και βαριές δεσμεύσεις για τη χώρα και τον λαό, όπως κάποιοι προεξοφλούσαν και δεν το έκρυβαν με συνεχείς τους δηλώσεις “ είπε το βράδυ ο Αλ. Τσίπρας φωτογραφίζοντας όλους όσοι έχουν προτείνει μέχρι στιγμής την ένταξη της χώρας σε πρόγραμμα πιστωτικής στήριξης. Μάλιστα απέδωσε την επιμονή τους στην αναγκαιότητα να ασκούν κριτική πως η χώρα δεν βγαίνει από την κρίση, ούτε μπορεί να ανασάνει και να ανακάμψει.

Ανάλογη βεβαιότητα για την “καθαρή έξοδο” από το Μνημόνιο εξέφρασε ο πρωθυπουργός και από το ακριτικό Καστελόριζο λέγοντας μάλιστα ότι θα είναι τόσο καθαρή όσο ο καθαρός ουρανός πάνω από το νησί.

Γίνεται σαφές ότι το Μαξίμου επιθυμεί να εκπέμψει μηνύματα αυτοπεποίθησης και αισιοδοξίας την ώρα που το ΔΝΤ εμφανίζει αμφιθυμία σε ό,τι αφορά τις δικές του προβλέψεις και αναθεωρεί τις εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας προς τα κάτω.

Δηλαδή ενώ τον προηγούμενο Οκτώβριο προέβλεπε ανάπτυξη 2,6% για το 2018 τώρα την προσδιορίζει στο 2%. Κυβερνητικές πηγές δεν κατανοούν αυτήν την αλλαγή στις προβλέψεις του ΔΝΤ και την συσχετίζουν ενδεχομένως με την βούληση του Ταμείου να ασκήσει πιέσεις κυρίως προς τους ευρωπαίους δανειστές να καταλήξουν σε πιο τολμηρές αποφάσεις για την διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

Πολλά θα διασαφηνιστούν βεβαίως στην εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ που ξεκινά εντός της εβδομάδας στην Ουάσιγκτον.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα