Μητσοτάκης στο Bloomberg: Αρχές 2024 η δημόσια προσφορά για το αεροδρόμιο Αθηνών

Μητσοτάκης στο Bloomberg: Αρχές 2024 η δημόσια προσφορά για το αεροδρόμιο Αθηνών
SOOC

“Θα επιταχύνουμε τις μεταρρυθμίσεις”, δήλωσε ο πρωθυπουργός. Αναφέρθηκε στην πώληση του 30% του Ελ. Βενιζέλος. “Μετακινήσαμε το κόμμα προς το πολιτικό κέντρο”, υποστήριξε 

Μήνυμα συνέχισης των μεταρρυθμίσεων έστειλε προς πιθανούς επενδυτές ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg, στην οποία αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην πώληση του 30% του Ελ. Βενιζέλος.

Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε ότι η αρχική δημόσια προσφορά (IPO) για το 30% που κατέχει το κράτος στη μετοχική σύνθεση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών θα γίνει στις αρχές του 2024.

“Η αρχική δημόσια προσφορά (IPO) για το αεροδρόμιο της Αθήνας θα είναι ένα μεγάλο γεγονός για το 2024”, ανέφερε και πρόσθεσε: “Θέλουμε να δώσουμε μεγαλύτερο βάθος στο Χρηματιστήριο Αθηνών και για πρώτη φορά υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον από εταιρείες να εισαχθούν στο Χρηματιστήριο Αθηνών”.

Υπενθυμίζεται ότι η πώληση του 30% του Ελ. Βενιζέλος που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ ήταν αρχικά προγραμματισμένη το 2020, αλλά ο σχεδιασμός πήγε πίσω λόγω πανδημίας, ενώ δεν προχώρησε τελικά στις αρχές του τρέχοντος έτους. Η κυβέρνηση το δρομολογεί για τις αρχές του 2024, προσδοκώντας και στα έσοδα της αποκρατικοποίησης.

“Θέλω να συνεχίσω να καθιστώ την Ελλάδα έναν πολύ ελκυστικό προορισμό για ξένες επενδύσεις”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και υπογράμμισε τη σημασία της προσδοκώμενης ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας.

“Πιστεύω ότι αλλάζει πολλά πράγματα. Υπάρχουν σήμερα πολλά κεφάλαια που απλά δεν μπορούν να επενδύσουν στην Ελλάδα επειδή δεν έχουμε επενδυτική βαθμίδα. Όπως γνωρίζετε, οι αγορές αντιμετωπίζουν τα ελληνικά ομόλογα σαν να είμαστε χώρα σε επενδυτική βαθμίδα, αλλά χρειαζόμαστε και την επίσημη “σφραγίδα” από τους οίκους αξιολόγησης. Θεωρώ ότι θα μειώσει περαιτέρω το κόστος δανεισμού μας, κάτι που φυσικά είναι σημαντικό σε ένα περιβάλλον υψηλών επιτοκίων”, είπε ειδικότερα ο πρωθυπουργός.

“Καταφέραμε να αψηφήσουμε την τάση, η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί σημαντικά το 2023. Αυτό μας δίνει επίσης τον δημοσιονομικό χώρο για να μειώσουμε περαιτέρω το χρέος μας. Θα είμαστε σε θέση πριν από το τέλος του έτους να αποπληρώσουμε νωρίτερα το Greek Loan Facility (πρώτο μνημόνιο) για τα επόμενα δύο χρόνια. Πιστεύω ότι αυτό θα στείλει επίσης ένα θετικό μήνυμα στις αγορές, ότι όχι μόνο επικεντρωνόμαστε στην ανάπτυξη, αλλά θέλουμε επίσης να διασφαλίσουμε ότι ο λόγος του χρέους μας προς το ΑΕΠ θα συνεχίσει να μειώνεται με πολύ γρήγορο ρυθμό”, πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

“Είναι μια δέσμευση προς τους επενδυτές. Θα επιταχύνουμε τις μεταρρυθμίσεις και θα διασφαλίσουμε ότι οι όποιες μεταρρυθμίσεις εφαρμόσουμε θα γίνουν με τέτοιο τρόπο ώστε να μην διακυβεύεται η δημοσιονομική θέση της χώρας μας”, τόνισε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: “Αυτό δεν αφορά μόνο τη διαχείριση. Δεν είναι μόνο να παίζεις άμυνα. Έχει να κάνει πραγματικά με την αλλαγή της χώρας”.

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μάλιστα αναφερόμενος στην εκλογική νίκη της 25ης Ιουνίου, δήλωσε: “Είμαι χαρούμενος επειδή, ουσιαστικά, επικρατήσαμε μέσα από την πολιτική της ικανότητας και της λογικής, μετακινήσαμε το κόμμα προς το πολιτικό κέντρο. Επομένως, ναι, υπάρχει μέλλον πέρα από τον λαϊκισμό”.

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και ενόψει της συνάντησής του με τον Πρόεδρο Ερντογάν στο Βίλνιους, ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας με την Τουρκία μετά από τέσσερα δύσκολα χρόνια». Εκτίμησε δε ότι ένας οδικός χάρτης για την αποκλιμάκωση των εντάσεων «θα μας βοηθήσει να βρούμε έναν τρόπο να αντιμετωπίσουμε αυτό που θεωρούμε το ένα, βασικό εκκρεμές πρόβλημα που έχουμε με την Τουρκία», το οποίο προσδιόρισε ως την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, δηλαδή της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα