Σύσταση δικαστικής αστυνομίας προανήγγειλε ο Κοντονής

Σύσταση δικαστικής αστυνομίας προανήγγειλε ο Κοντονής
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής Eurokinissi

Την τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου της Αθήνας και τη σύσταση δικαστικής αστυνομίας ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Τα μέτρα που προτίθεται να πάρει το Υπουργείο Δικαιοσύνης για την αποτελεσματικότερη λειτουργία και απονομή της Θέμιδας, ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής.

Μεταξύ αυτών, η τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου της Αθήνας (σ.σ.: όπου αναμένονται οι αντιδράσεις των δικηγόρων όπως φάνηκε και από το δημοψήφισμα) ενώ προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς και η σύσταση δικαστικής αστυνομίας.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε, σε συνέντευξη Τύπου μεταξύ άλλων:

  • Το σχέδιο νόμου για τον Ευρωπαίο Εισαγγελέα και το Ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης
  • Τον εκσυχρονισμό του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας
  • Σχέδιο νόμου για την εισαγωγή για πρώτη φορά στα χρονικά Κώδικα Δικονομίας στο Ελεγκτικό Συνέδριο
  • Εκσυγχρονισμό του νόμου για τα προσωπικά δεδομένα

Δικαστική αστυνομία

Για τη σύσταση της δικαστικής αστυνομίας ο υπουργός τόνισε ότι στόχος είναι να συγκροτηθεί αρχικά σε Αθήνα και Πειραιά. πρωτίστως για τη διενέργεια δικαστικών πράξεων. Η στελέχωση του νέου σώματος θα γίνει με νέες προσλήψεις. «Θα λειτουργούν ως σώμα με τις εντολές του αρμόδιου εισαγγελέα» τόνισε ο κ. Κοντονής επισημαίνοντας ότι «Αργότερα θα στελεχωθεί και με ειδικούς επιστήμονες και πραγματογνώμονες οι οποίοι θα λειτουργούν βοηθητικά στο έργο των εισαγγελέων.»

Υποχρεωτική ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων

Ακόμα επισήμανε ότι ισχύει πλέον σε όλη την Ελλάδα η ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων σε όλα τα δικαστήρια. Όπως είπε όμως «Δεν βλέπουμε την ανταπόκριση που θα έπρεπε να υπάρχει από τους δικηγορικούς συλλόγους. Η ροη δεν είναι ικανοποιητική.» Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα προανήγγειλε ότι

«Μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα η ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων θα πρέπει να γίνει ηλεκτρονική αποκλειστικά ναι να μην υπάρχουν παράλληλα και οι δυο διαδικασίες.

Από 16/6/18 θα ισχύει σε 19 ειρηνοδικεία της χώρας η ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων.»

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα