Θεοχάρης: Ο μεσαίος χώρος είναι αναγκαίος. Δεν είναι τυχαίο ότι πέτυχε ο Μακρόν

Θεοχάρης: Ο μεσαίος χώρος είναι αναγκαίος. Δεν είναι τυχαίο ότι πέτυχε ο Μακρόν
O βουλευτής Χάρης Θεοχάρης Eurokinissi

Με αφορμή τη σημερινή εκδήλωση του Forum Ελληνικής Καινοτομίας και Στρατηγικής, ο ανεξάρτητος βουλευτής επισημαίνει ότι για να ακολουθήσει η Ελλάδα το παράδειγμα της Εσθονίας στον εκσυγχρονισμό του δημοσίου χρειάζεται πολιτική βούληση και μεγαλύτερη προσβασιμότητα στα δεδομένα. Τι λέει για τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ, το Σκοπιανό και το Eurogroup

Την αναγκαιότητα ύπαρξης του χώρου του προοδευτικού φιλελευθερισμού ή του μεσαίου χώρου υπογραμμίζει ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης μιλώντας στο News 24/7 με αφορμή τις εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής.

Ο κ.Θεοχάρης ο οποίος αποχώρησε από το Ποτάμι τον Απρίλιο του 2016 και τον οποίο σενάρια κατά καιρούς έφερναν κοντά στη ΝΔ τονίζει σήμερα: “Για μια τρίτη πολιτική πρόταση οφείλουμε να δουλέψουμε και να συστρατευτούμε όλοι όσοι ανήκουμε στο χώρου του προοδευτικού φιλελευθερισμού.” Φέρνει εξάλλου το παράδειγμα του Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος έσπασε το δίπολο της πόλωσης στη Γαλλία και σημειώνει με νόημα: “Ο μεσαίος χώρος είναι αναγκαίος για να υπάρξει σορροπία στο πολιτικό σύστημα αλλά και τεχνικά απαραίτητος, καθώς πλέον έχουμε εισέλθει σε μια μόνιμη περίοδο συνεργασιών. Ας μην ξεχνούμε ότι πολύ σύντομά θα έχουμε εκλογές με απλή αναλογική.”

Ως προς τη συμφωνία στο Eurogroup ο ανεξάρτητος βουλευτής σημειώνει: “Είναι δεδομένο ότι η χώρα θα βγει στις αγορές. Το ζήτημα όμως δεν είναι τόσο αν θα βγούμε αλλά με τι επιτόκιο”. Και ως προς τη συμφωνία για το Σκοπιανό, επισημαίνει ότι υπάρχουν πολλά θετικά σημεία, αλλά και γκρίζα, επιφυλασσόμενος να απαντήσει για το εάν θα ψηφίσει τη συμφωνία.

Ο κ.Θεοχάρης μιλά στο News 24/7 και με αφορμή τη σημερινή εκδήλωση του Forum Ελληνικής Καινοτομίας και  Στρατηγικής με θέμα «Στρατηγική για τη διακυβέρνηση του 21ου αιώνα. Αναζητώντας την καινοτομία. Από την Εσθονία στην Ελλάδα». Επισημαίνει ότι η Εσθονία είχε την τύχη να έχει στο τιμόνι της χαρισματικούς ηγέτες, που ήξεραν τι πρέπει να γίνει και δε φοβήθηκαν να τολμήσουν. Και επισημαίνει ότι για να ακολουθήσει η Ελλάδα το παράδειγμα της Εσθονίας στον εκσυγχρονισμό του δημοσίου χρειάζεται πολιτική βούληση και μεγαλύτερη προσβασιμότητα στα δεδομένα.

Το Forum θα εστιάσει καταρχήν στο κομμάτι της δημόσιας διοίκησης και κατά πόσο μπορούμε να μειώσουμε το χρόνο και το κόστος προς όφελος του πολίτη στις καθημερινές συναλλαγές και επαφές με το δημόσιο. Ο δεύτερος τομέας, που θα εξετασθεί σημειώνει ο κ.Θεοχάρης, έχει να κάνει με το φορολογικό και το ασφαλιστικό σύστημα, “καθώς έχουν συσσωρευτεί ανισορροπίες και θα πρέπει  να τις βάλουμε και αυτές σε τάξη.”

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του κ.Θεοχάρη στο News 24/7:

Μπορεί στα αλήθεια η Ελλάδα να γίνει Εσθονία; Ακούμε χρόνια για τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού δημοσίου, γιατί δε γίνεται πράξη;

Το μοντέλο της Εσθονίας είναι ένα μοντέλο, το οποίο δεν ταιριάζει 100% στη χώρα μας. Η Εσθονία ήταν μια μικρή χώρα – συνεπώς χωρίς μεγάλες παθογένειες- που έπρεπε να στήσει από την αρχή το δικό της δημόσιο. Είχε την τύχη να έχει στο τιμόνι της χαρισματικούς ηγέτες, που ήξεραν τι πρέπει να γίνει και δε φοβήθηκαν να τολμήσουν.

Ποια συγκεκριμένα στοιχεία από το μοντέλο της Εσθονίας μπορεί να εφαρμόσει η μεσογειακή Ελλάδα;

Πρώτον, πρέπει να υπάρχει  πολιτική βούληση.  Δεύτερον,  θα πρέπει να πετύχουμε  μεγαλύτερη προσβασιμότητα στα δεδομένα μας, ούτως ώστε να μπορούν οι υπηρεσίες να συνδυάσουν αυτά τα δεδομένα με γνώμονα την παροχή υψηλότερων υπηρεσιών προς τον πολίτη και τις επιχειρήσεις. Είναι οι δύο  βασικοί πυλώνες αλλαγής στην καθημερινή συνδιαλλαγή του πολίτη με τη δημόσια διοίκηση, ενώ επιπλέον θα συμβάλλουν και στη δραστική μείωση της γραφειοκρατίας.

Τρία μνημόνια και όμως δεν δόθηκε τόση έμφαση σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις για την εφαρμογή καινοτομιών στο ελληνικό δημόσιο, όσο στη λογική των περικοπών. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, ποιες πιστεύετε ότι είναι οι πολιτικές που πρέπει πια εμείς ως χώρα να εφαρμόσουμε και ποιο το κέρδος;

Στην εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα από το Forum Ελληνικής Καινοτομίας και  Στρατηγικής, εστιάζουμε αρχικά στο κομμάτι της δημόσιας διοίκησης και κατά πόσο μπορούμε να μειώσουμε το χρόνο και το κόστος προς όφελος του πολίτη στις καθημερινές συναλλαγές και επαφές με το δημόσιο. Ο δεύτερος τομέας, που θα πρέπει οπωσδήποτε να εξετάσουμε, έχει να κάνει με το φορολογικό και το ασφαλιστικό σύστημα, καθώς έχουν συσσωρευτεί ανισορροπίες και θα πρέπει  να τις βάλουμε και αυτές σε τάξη. Ο τρίτος είναι η παιδεία μας, η οποία θα πρέπει να αναβαθμιστεί σε καλλιέργεια, σεβόμενοι όμως τις αξίες και τον Πολιτισμό που κράτησαν ζωντανή τη χώρα μας ανά τους αιώνες.

Θεωρείτε ότι η συμφωνία που προέκυψε από το Eurogroup θα μπορέσει να πείσει τις αγορές κάνοντας πιο σταθερή την έξοδο της χώρας μας;

Είναι δεδομένο ότι η χώρα θα βγει στις αγορές. Το ζήτημα όμως δεν είναι τόσο αν θα βγούμε αλλά με τι επιτόκιο και αν η αύξηση του κόστους δανεισμού δικαιολογείται από τις παρούσες συνθήκες,  χωρίς να προκαλέσει επιπλέον προβλήματα στην ανάπτυξη της χώρας. Βραχυπρόθεσμα οι συνθήκες υπάρχουν, καθώς όλα τα μέρη, (Τρόικα – χώρες – Ελλάδα) θέλουν να δημιουργήσουν ένα κλίμα αισιοδοξίας, προκειμένου να μπορέσουν  να αποδεσμευθούν όλοι ευκολότερα από το καθεστώς των μνημονίων. Μακροπρόθεσμα όμως υπάρχει ένα έντονο κλίμα αβεβαιότητας για να μπορέσει κάποιος να απαντήσει σε μια τέτοια ερώτηση με σιγουριά.

Έχετε εκφραστεί θετικά για τη συμφωνία για το Σκοπιανό, ενώ δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός ότι αποχωρήσατε από την αίθουσα της Βουλής κατά την έναρξη της ψηφοφορίας επί της πρότασης δυσπιστίας της ΝΔ κατά της κυβέρνησης. Θα ψηφίσετε τη συμφωνία;

Η συμφωνία έχει πολλά θετικά σημεία και είναι μέσα στο πλαίσιο της Εθνικής γραμμής, που έχει διαμορφωθεί όλα αυτά τα χρόνια από διαδοχικές κυβερνήσεις. Πρέπει ωστόσο να επισημάνω ότι υπάρχουν πολλά γκρίζα σημεία τα οποία εξετάζω  προκειμένου να μπορέσω να καταλήξω σε μια πιο ολοκληρωμένη και υπεύθυνη απάντηση, για το κατά πόσο η πλάστιγγα γέρνει υπέρ ή κατά της συμφωνίας. Για παράδειγμα τα ζητήματα οικονομικής φύσης αφήνονται σε επιτροπές, η Βόρεια Ελλάδα θα έχει πολύ σύντομα στα βόρεια σύνορά της ένα γείτονα με φτηνό εργατικό δυναμικό και χαμηλή φορολογία, μια δεύτερη Βουλγαρία δηλαδή, χωρίς να έχουμε δει καθόλου αν θα υπάρξουν κάποια αντισταθμιστικά οφέλη για τον κίνδυνο αυτό.

Το 2016 αποχωρήσατε από το Ποτάμι με αιχμές για συμπόρευση και με το ΠΑΣΟΚ και με τη ΝΔ, αλλά και για προθυμία για κυβερνητική συνεργασία χωρίς προϋποθέσεις. Πως βλέπετε σήμερα τα τεκταινόμενα στο Ποτάμι αλλά και γενικότερα στο ΚΙΝΑΛ;

Προκαλούν προβληματισμό όσα εξελίσσονται στον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, έναν χώρο αναγκαίο έναντι του δικομματικού συστήματος αλλά και της τεχνητής πόλωσης, με την οποία προσπαθούν τα δύο μεγάλα κόμματα να κρατήσουν τους ψηφοφόρους τους. Ο μεσαίος χώρος είναι αναγκαίος για να υπάρξει ισορροπία στο πολιτικό σύστημα αλλά και τεχνικά απαραίτητος, καθώς πλέον έχουμε εισέλθει σε μια μόνιμη περίοδο συνεργασιών. Ας μην ξεχνούμε ότι πολύ σύντομά θα έχουμε εκλογές με απλή αναλογική.

Πολλοί στην αξιωματική αντιπολίτευση σας έβλεπαν ως ένα στέλεχος που θα ήθελαν σε μία φιλελεύθερη ΝΔ. Με δεδομένη και τη στάση της ΝΔ στο Σκοπιανό, πιστεύετε ότι η ΝΔ απομακρύνεται από το φιλελεύθερο δρόμο; Και ποιες είναι οι δικές σας σκέψεις για το μέλλον;

Ο χώρος του προοδευτικού φιλελευθερισμού είναι αναγκαίος τόσο στη χώρα μας όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Πρόεδρος Μακρόν με αυτό το ιδεολογικό υπόβαθρο κατάφερε να εμπνεύσει φέρνοντας κάτι καινούργιο στη Γαλλική πολιτική σκηνή και προσπαθώντας να χτίσει  συμμαχίες σε κάθε χώρα. Η πόλωση που επιδιώκουν τα δύο μεγάλα κόμματα στην Ελλάδα είναι φανερό ότι αποτελεί την αιτία που ενδυναμώνονται οι δύο πόλοι -ένας δεξιά και ένας αριστερά-  πόλοι οι οποίοι εξ ορισμού απορρίπτονται από μια τέτοια Φιλελεύθερη πρόταση, όπως του Προέδρου Μακρόν. Όσο περνάει ο καιρός και πλησιάζουμε στις Ευρωεκλογές και τις Εθνικές εκλογές, θα βλέπουμε όλο και περισσότερο αυτή την ανάγκη για την ύπαρξη ενός ισχυρού μεσαίου χώρου. Και πολύ περισσότερο θα το βλέπουν και οι πολίτες.  Για την ανάγκη αυτή – για μια τρίτη πολιτική πρόταση- οφείλουμε να δουλέψουμε και να συστρατευτούμε όλοι όσοι ανήκουμε στο χώρου του προοδευτικού φιλελευθερισμού.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα