Τουρκικό ΥΠΕΞ κατά Γιούνκερ για τους Έλληνες στρατιωτικούς

Τουρκικό ΥΠΕΞ κατά Γιούνκερ για τους Έλληνες στρατιωτικούς
Συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο σπήλαιο Δικταίο Άντρο Eurokinissi

Με φόντο τη συνάντηση του Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά με τον Τούρκο ομόλογό του, η Τουρκία αντιδρά έντονα στις δηλώσεις στήριξης του προέδρου της Κομισιόν στην Ελλάδα

Αργά χθες το βράδυ το υπουργείο εξωτερικών της Τουρκίας εξέδωσε ανακοίνωση εξαπολύοντας επίθεση εναντίον της παρέμβασης του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ για τους 2 στρατιωτικούς στην Ελληνική Βουλή. Τον κατηγορεί ότι «με ύφος εμπειρογνώμονα βγάζει συμπεράσματα» και ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βασίζεται στις Ελληνικές και ελληνοκυπριακές θέσεις για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

«Στις 26 Απριλίου παρατηρήσαμε στην ομιλία του προέδρου της Κομισιόν Γιούνκερ στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, πως μίλησε για θέματα που αφορούν τη χώρα μας και είδαμε πως με ύφος εμπειρογνώμονα και κάτω από το μανδύα της συμπαράστασης της Ένωσης συνεχίζει να βγάζει συμπεράσματα.

Με τις ανακοινώσεις τος που βασίζονται στις Ελληνικές και Ελληνοκυπριακές θέσεις σχετικά για το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. κάθε μέρα χάνουν την αξιοπιστία τους. Αρνούμαστε τις δηλώσεις αυτές οι οποίες είναι μακριά από την σοβαρότητα και δεν έχουν νομική βάση Επίσης με απορία αντιμετωπίζουμε τη δήλωση Γιούνκερ για τους δυο Έλληνες στρατιώτες, καθώς δήλωσε να αφεθούν ελεύθεροι.

Οι Έλληνες στρατιωτικοί οι οποίοι παραβίασαν τους τουρκικούς νόμους δεν έχουν κάποιο προνόμιο μπροστά στη δικαιοσύνη. Καταδικάζουμε αυτή τη διπρόσωπη λογική που όταν θέλει υπενθυμίζει το κράτος δικαίου και όταν θέλει δεν διστάζει να κάνει δηλώσεις που σημαίνουν παρέμβαση στη δικαιοσύνη».

Συνεχίζεται στην ανακοίνωση ότι οι αξιωματούχοι της ΕΕ βγάζουν συμπεράσματα, χάνουν την αξιοπιστία τους και ότι δεν έχουν νομική βάση οι δηλώσεις.

“Η Τουρκία συνεχίζει να πράττει παράνομα στον χώρο της ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου” επανέλαβε από το βήμα της ελληνικής Βουλής ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ την Πέμπτη.

Ο κ.Γιούνκερ υπενθύμισε ότι στη Βάρνα η ΕΕ κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει να πράττει παράνομα στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, και πως πρέπει η Τουρκία να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με Ελλάδα και Κύπρο.

Την Παρασκευή ο Νίκος Κοτζιάς θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο περιθώριο της συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, και η οποία αναμένεται με ενδιαφέρον στιν απόηχο της ελληνοτουρκικής έντασης των τελευταίων ημερών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα