Τσακαλώτος: Είμαι σίγουρος ότι ο Σόιμπλε εργάζεται για μια λύση

Τσακαλώτος: Είμαι σίγουρος ότι ο Σόιμπλε εργάζεται για μια λύση
Eurogroup finance ministers meeting at the European Council in Brussels, Belgium on May 22, 2017. / 22 , 2017 Alexandros Michailidis / SOOC

Συνάντηση με τους ξένους ανταποκριτές στην Αθήνα είχε ο υπουργός Οικονομικών με τους οποίους συνομίλησε για τη συμφωνία, το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, τη συμμετοχή του ΔΝΤ και το χρέος, ξεκαθαρίζοντας ότι όλες οι πλευρές πιέζουν πλέον για να έχουμε συμφωνία

“Κανείς δεν θέλει η Ελλάδα να χρεοκοπήσει. Περισσότερο ο Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε. Είμαι σίγουρος ότι εργάζεται για μια λύση στο θέμα της Ελλάδας παρόλα όσα είπε στο Eurogroup της 22Μαϊου”.

Αυτό τόνισε νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στους ανταποκριτές του ξένου τύπου στην Αθήνα σχολιάζοντας τα όσα έγιναν στο τελευταίο Eurogroup στις Βρυξέλλες.

«Όλες οι πλευρές πιέζουν πλέον για να έχουμε συμφωνία» συνέχισε ο κ. Τσακαλώτος για προσθέσει απαντώντας σε σχετική ερώτηση «Δεν έχω καταλάβει να μην υπάρχει βούληση για συμφωνία».

Σημείωσε παρόλα αυτά ότι το τελευταίο σενάριο που ήρθε στο τραπέζι με την συμμετοχή του ΔΝΤ χωρίς χρηματοδότηση και την αναβολή της περιγραφής της λύσης για την ελάφρυνση του ελληνικου χρεόυς μετά τις γερμανικές εκλογές απλώς δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτό. «Δεν ζητάμε μια τέλεια λύση αλλά μια καλή λύση αυτό που μας προσφέρθηκε δεν μπορείς να το ονομάσεις λύση» είπε.

Ο υπουργός οικονομικών επέρριψε εμμέσως την ευθύνη για την μη συμφωνία στην σκληρή στάση και τις απαιτήσεις που έθεσε το ΔΝΤ . Σε ότι αφορά το άμεσο μέλλον τόνισε «Όλα εξαρτώνται από το ΔΝΤ αν θα είναι στο πρόγραμμα ή όχι. Θα έπρεπε να είχε αποφασίσει από το Μάιο του 2016 τώρα έχουμε Μάιο 2017 σχεδόν Ιούνιο. Έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος».

Ο υπουργός οικονομικών επανέλαβε ότι Ελλάδα έχει κάνει το δικό της μέρος της συμφωνίας και πλέον και οι εταίροι και δανειστές μας θα πρέπει να ολοκληρώσουν και το δικό τους μέρος της συμφωνίας και ότι δεν υπάρχουν πια δικαιολογίες για καθυστερήσεις.

Άγνωσται αι Βουλαί της ΕΚΤ

Σε ότι αφορά ερώτηση που έγινε για την προοπτική στο Eurogroup του Ιουνίου η Ελλάδα να πάρει εγγυήσεις για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ ο υπουργός οικονομικός απέφυγε να πάρει σαφή θέση.

«Αυτή είναι μια δύσκολη ερώτηση. Αυτό είναι θέμα της ΕΚΤ η οποία είναι ανεξάρτητη και όπως και ο “Κυριος μας” λειτουργεί με μυστήριους τρόπους.

“Δεν είναι ξεκάθαρο τι θα κάνουν, αυτό που είναι απολύτως ξεκάθαρο είναι ότι η δική μας βούληση είναι να βγούμε στις αγορές” είπε για να σχολιάσει ότι θα πρέπει για την ένταξη της Ελλάδας στο QE να βοηθήσουν και τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ευρωζώνης.

«Αν είστε ένα κράτος που εχει δανείσει μια χώρα θέλετε αυτή η χώρα να μπορεί να έχει πρόσβαση στις αγορές, αλλιώς βάζεις και το δικό σου χρέος σε κίνδυνο» είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο εξέφρασε ένα προβληματισμό για το κατά πόσο θα αποδώσει η ένταξη στο QE, αν το ΔΝΤ τελικά αποφασίσει να επανεξετάσει την θέση του, για ένταξη στο ελληνικό πρόγραμμα μετά τις Γερμανικές εκλογές ή αν δεν θα μπει καθόλου στο ελληνικό πρόγραμμα. Τόνισε πάντως ότι σε κάθε περίπτωση «Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί πρέπει να έχουν τη δική τους στρατηγική και τη δική τους άποψη. Δεν είναι σωστό να κρύβονται πίσω απο την άποψη και τις αναλύσεις άλλων θεσμών».

Ο κ.Τσακαλώτος κατέληξε λέγοντας ότι η η Ελλάδα έχει τρόπο να επανέλθει σε δανεισμό από τις αγορές ακόμη και χωρίς την ένταξη της στο QE.

Τα μέτρα και το ΔΝΤ

Τέλος σε ότι αφορά την θέση του Πρωθυπουργού ότι αν δεν είναι το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα η Ελλάδα δεν θα εφαρμόσει την περικοπή των συντάξεων και μείωση του αφορολόγητου που ψήφισε πρόσφατα απάντησε στην σχετική ερώτηση. “Θα ήταν περίεργο να πληρώσουμε το τίμημα για τη συμμέτοχη του ΔΝΤ στο πρόγραμμα (φορολογικές αυξήσεις, μειώσεις συντάξεων) για μετά το 2018 και μετά το ΔΝΤ να φύγει. Αυτό θα ήταν ίδιο με ένα πρόγραμμα του ΔΝΤ χωρίς τη συμμετοχή του, άλλη μια παγκόσμια πρωτοτυπία για την παγκόσμια οικονομία”.

(Φωτογραφία: Sooc)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα