ΑΕΠ: Οι προβλέψεις του ΔΝΤ – Πόσο δύσκολη είναι η “εξίσωση” για χρέος και πλεόνασμα

Διαβάζεται σε 5'
ΑΕΠ: Οι προβλέψεις του ΔΝΤ – Πόσο δύσκολη είναι η “εξίσωση” για χρέος και πλεόνασμα
SOOC

Στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, που ετοιμάζεται να υποβάλει η Αθήνα στις Βρυξέλλες αναμένεται να αποσαφηνιστεί η εκτίμηση του οικονομικού επιτελείου.

Χαμήλωσε τον “πήχη” της ανάπτυξης για φέτος, το ΔΝΤ, σε σχέση με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά και του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. στην εξαμηνιαία έκθεσή του για τις προοπτικές της οικονομίας παγκοσμίως (World Economic Outlook), που δημοσιοποίησε την Τρίτη (16/4). Συγκεκριμένα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεσή του το ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη 2% για φέτος και 1,9% για το 2025. Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει προβλέψει ανάπτυξη 2,3% και 2,5% για το 2025 και το ΥΠΕΘΟ στον Προϋπολογισμό για φέτος “βλέπει” πήχη στο 2,9%.

Πιο αισιόδοξη είναι η πρόβλεψη του ΔΝΤ για τον πληθωρισμό, αφού από 4,2% το 2023 προβλέπει ότι θα υποχωρήσει στο 2,7% φέτος και 2,1% το 2025.  Σε σχέση με την ανεργία, το ΔΝΤ εκτιμά υποχώρηση από 10,9% το 2023 σε 9,4% φέτος και 8,7% το 2025.

Όπως επισημαίνει, πάντως, μπορεί οι δικές του προβλέψεις για την μείωση της ανεργίας να διαφέρουν από αυτές του κράτους- μέλους, εν προκειμένω της Ελλάδας.  Τέλος, για το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, προβλέπει βελτίωση από το 6,9% του ΑΕΠ πέρυσι σε 6,5% φέτος και ακόμα μεγαλύτερη αποκλιμάκωση στο 5,3% το 2025.

Σε σχέση με το χρέος το ΔΝΤ προβλέπει ότι φέτος πέσει κάτω από το 159%, δηλαδή περίπου 54 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα μέσα σε μόλις 4 χρόνια.. Επίσης το Ταμείο αναμένει να πέσει κάτω από το 140% το 2029. Για να συμβούν βέβαια όλα τούτα η η Ελλάδα θα πρέπει να έχει, πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ.

Τι λέει το ΥΠΕΘΟ;

Όπως αναφέρουν, στο μεταξύ, πηγές του ΥΠΕΘΟ, “παρά την δυσμενή διεθνή συγκυρία, το ΔΝΤ προβλέπει ότι τα επόμενα δύο χρόνια η Ελλάδα θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με υψηλότερους ρυθμούς από την ευρωζώνη, η ανεργία θα συνεχίσει να μειώνεται ενώ ο πληθωρισμός σταδιακά επανέρχεται στον στόχο του 2%. Πιο συγκεκριμένα, και σε σχέση με τις προβλέψεις Οκτωβρίου 2023, αμετάβλητη παραμένει η πρόβλεψη του ΔΝΤ για ανάπτυξη 2% το 2024 στην Ελλάδα (έκτη υψηλότερη στην ευρωζώνη), παρά την σημαντική προς τα κάτω αναθεώρηση για το σύνολο της ευρωζώνης (0,8%, έναντι 1,2% που προβλεπόταν τον Οκτώβριο).

Παράλληλα, και το 2025 η Ελλάδα προβλέπεται να καταγράψει υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από τον μέσο όρο της ευρωζώνης (1,9% έναντι 1,5%). Τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ευρωζώνη προβλέπεται μείωση πληθωρισμού για το 2024 και το 2025, χρονιά κατα την οποία ο πληθωρισμός αναμένεται να επιστρέψει πολύ κοντά στον στόχο του 2%.

Τέλος, στην Ελλάδα αναμένεται συνέχεια στην πτώση της ανεργίας φέτος και του χρόνου (9,4% και 8,7%) αντίστοιχα, πλησιάζοντας ακόμα περισσότερο τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (6,6% και 6,4% τα επόμενα δύο χρόνια). Επιπλέον, προβλέπεται περαιτέρω βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας τα επόμενα δύο χρόνια” αναφέρουν πηγές του ΥΠΕΘΟ.

Τα ρίσκα

Σημειώνεται, πάντως, ότι το διεθνές κλίμα στην Ευρώπη αλλά και οι γεωπολιτικές αναταράξεις βάζουν μια σειρά από “μεταβλητές” στην υπόθεση της ανάπτυξης. Παρά το ότι η Ελλάδα “τρέχει” με πολλαπλάσια ταχύτητα από το μέσο όρο της Ευρωζώνης, τα ρίσκα είναι πολλά και βέβαια ήδη έχουν οδηγήσει εκτιμήσεις πολλών αναλυτών να κινούνται πιο χαμηλά από την αρχική του ΥΠΕΘΟ.

Η πρόβλεψη βέβαια για το ΑΕΠ είναι κομβική για να βουν τα άλλα σενάρια, δηλαδή, οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα και βέβαια το χρέος, όπως προαναφέρθηκε.Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση έχει προβλέψει πρωτογενές πλεόνασμα για το 2024 στο 2.1%, που βασίζεται κύρια στον περιορισμό της φοροδιαφυγής και της ανάπτυξης. Κάτι που αναδεικνύει το πόσο ευαίσθητη είναι η δημοσιονομική ισορροπία αλλά και η ανάγκη τήρησης του οδικού χάρτη που έχει τεθεί για τις δαπάνες.

Πάντως στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, που ετοιμάζεται να υποβάλει η Αθήνα στις Βρυξέλλες αναμένεται να αποσαφηνιστεί η εκτίμηση του οικονομικού επιτελείου. Μέχρι τώρα, πάντως, παρά τις αλλαγές που έχουν γίνει, ο στόχος παραμένει στο 2,1%, έστω κι αν πέρσι τον Απρίλιο η εκτίμηση για το ΑΕΠ ήταν στο 3%, εν συνεχεία στον Προϋπολογισμό στο τέλος του 2023 μπήκε πρόβλεψη για ΑΕΠ στο 2,9% και τώρα φαίνεται και πάλι να υπάρχει ένα σχετικό “κούρεμα’ της πρόβλεψης στο 2,5%.

Στο 3,2% η παγκόσμια ανάπτυξη

Όπως επισημαίνει, επίσης, το ΔΝΤ, η βασική πρόβλεψη είναι ότι η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται στο 3,2% το 2024 και το 2025, με τον ίδιο ρυθμό όπως το 2023.  Προβλέπει ακόμα μικρή επιτάχυνση για τις προηγμένες οικονομίες, όπου η ανάπτυξη αναμένεται να αυξηθεί από 1,6% το 2023 σε 1,7% το 2024 και 1,8% το 2025, η οποία θα αντισταθμιστεί από μια μέτρια επιβράδυνση στις αναδυόμενες αγορές και στις αναπτυσσόμενες οικονομίες από 4,3% το 2023 σε 4,2% τόσο το 2024 όσο και το 2025.  Η πρόβλεψη για την παγκόσμια ανάπτυξη σε πέντε χρόνια από τώρα στο 3,1% είναι χαμηλότερη των τελευταίων δεκαετιών.  Ο παγκόσμιος πληθωρισμός προβλέπεται να μειώνεται σταθερά, από 6,8% το 2023 σε 5,9% το 2024 και 4,5% το 2025, με τις προηγμένες οικονομίες να επιστρέφουν στους στόχους τους για τον πληθωρισμό νωρίτερα από τις αναδυόμενες και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες. Ο δομικός πληθωρισμός γενικά προβλέπεται να μειωθεί πιο σταδιακά.  «Η παγκόσμια οικονομία υπήρξε εκπληκτικά ανθεκτική, παρά τις σημαντικές αυξήσεις των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας για την αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών», επισημαίνει το ΔΝΤ.  Επιμέρους, το ΔΝΤ προβλέπει ότι η ανάπτυξη στην ευρωζώνη θα διαμορφωθεί στο 0,8% φέτος από 0,4% το 2023 και στο 1,5% το 2025, ενώ ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ θα πλησιάσει στον στόχο της ΕΚΤ, όντας στο 2,4% το 2024 και θα τον πιάσει με 2% το 2025.  Στις ΗΠΑ, η ανάπτυξη αναμένεται να φτάσει το 2,6% φέτος και το 1,9% του χρόνου, ενώ στην Κίνα το ΔΝΤ βλέπει το ΑΕΠ να διαμορφώνεται στο 4,6% φέτος και 4,1% του χρόνου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα