Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης ζήτησε στο Βερολίνο να μην ανακληθεί η περικοπή συντάξεων

Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης ζήτησε στο Βερολίνο να μην ανακληθεί η περικοπή συντάξεων
Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την οικονομία και τις αποφάσεις του Eurogroup Eurokinissi

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι παρέχει πολιτική κάλυψη στον φασισμό με τη σκληρή στάση του σε προσφυγικό - Μακεδονικό. Του καταλόγισε ότι "ανοίγει σαμπάνιες" με τον Φρουζή της Novartis.

Οξύτατη προσωπική επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για άσκηση πίεσης στο Βερολίνο με σκοπό να μην ανασταλεί το μέτρο περικοπής των συντάξεων και αποκομίσει έτσι η ΝΔ πολιτικά οφέλη εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συζήτηση τη προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τη συμφωνία του Eurogroup και αποκάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης «πολιτικό κατασκεύασμα» των επιχειρηματικών ελίτ και της Novartis.

Επικαλούμενος δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών ο πρωθυπουργός καταλόγισε στον πρόεδρο της ΝΔ ότι οργάνωσε το ταξίδι του στο Βερολίνο για να ζητήσει διαβεβαιώσεις ότι η Γερμανία θα πιέσει ώστε να εφαρμοστεί το μέτρο της περικοπής των συντάξεων. «Ντροπή σας κ. Μητσοτάκη» είπε ο πρωθυπουργός και διερωτήθηκε εάν ο κ. Μητσοτάκης αντιλαμβάνεται ότι «αυτό το ανήθικο πολιτικό σαμποτάζ, δεν πλήττει την κυβέρνηση αλλά την ίδια τη χώρα». Ο πρωθυπουργός καταλόγισε μάλιστα στη ΝΔ ότι έχει «πρεμούρα» σχετικά με τις συντάξεις. Παρέπεπμψε, μάλιστα, και την αναφορά του αντιπροέδρου της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη ο οποίος επέπληξε τον κ. Μοσκοβισί για τη στάση του στο ενδεχόμενο μη περικοπής των συντάξεων. «Ο αντιπρόεδρός σας, ο κ. Χατζηδάκης έσπευσε να μαλώσει τον επίτροπο, που μίλησε για ανελαστικές δεσμεύσεις στο βαθμό που πιάνονται οι στόχοι για τα πλεονάσματα» σημείωσε.

Ψεύτης ο Μοσκοβισί; Ψεύτης ο Γιούκερ; Ψεύτρα και η πραγματικότητα;

Ο κ. Τσίπρας στηλίτευσε, όμως, και την  επίθεση που εξαπέλυσε ο κ. Μητσοτάκης στον Πιερ Μοσκοβισί. «Θυμώσατε διότι ο κ. Μοσκοβισί αναφέρθηκε στα πραγματικά δεδομένα. Γιατί είπε ότι τα περί 4ου μνημονίου είναι λόγια του αέρα, χοντροειδές ψέμα και μαύρη προπαγάνδα. Γιατί τα όσα είπε, κατεδάφισαν το πολιτικό σας αφήγημα που στήσατε εδώ και μια τριετία. Και τι κάνατε; Τον βγάλατε ψεύτη» είπε και πρόσθεσε: «αφού ψεύτης ο Τσίπρας, ψεύτης και ο Μοσκοβισί, Και αφού είναι ψεύτης ο Μοσκοβισί, είναι ψεύτες και όλοι όσοι αμέσως μετά το Eurogroup  είπαν ακόμα πιο καθαρά όσα είπε προχθές εδώ ο επίτροπος. Και αφού ψεύτης ο Μοσκοβισί, ψεύτης και ο Γιούνκερ, που σε αυτή εδώ την αίθουσα μίλησε για καθαρή έξοδο από τα μνημόνια». «Ψεύτες λοιπόν όλοι. Ψεύτρα και η πραγματικότητα όταν δε σας αρέσει, Ψεύτες και οι ευρωπαίοι ηγέτες που στη Σύνοδο Κορυφής μας έδιναν συγχαρητήρια, ψεύτες τα στελέχη του ESM, ψεύτες οι επικεφαλής των οίκων αξιολόγησης, Ψεύτρες οι αγορές, ψεύτες όλοι» ανέφερε ο κ. Τσίπρας

Ο Μητσοτάκης είναι ο έλληνας Όρμπαν σε Προσφυγικό – Μακεδονικό

Ο πρωθυπουργός έβαλε κατά του Μητσοτάκη και για τη στάση του στο προσφυγικό εναντίον της κυρίας Μέρκελ αλλά και για τη θέση της ΝΔ κατά της λύσης Μακεδονικό. «Προσφέρετε πολιτική κάλυψη στο φασισμό. Δώσατε την ευκαιρία σε κάθε λογής εθνικιστικές και φασιστικές ομάδες, να βγουν το προσκήνιο. Να απειλούν, να προπηλακίζουν, να βιαιοπραγούν. Έχετε εσείς ευθύνη για αυτόν τον επιχειρούμενο διχασμό και την έξαρση της ακροδεξιάς ρητορικής και πρακτικής» ανέφερε. Διεμήνυσε δε στον Μητσοτάκη ότι η «ακροδεξιά» είναι το τελευταίο καταφύγιο «των πολιτικών απατεώνων. Που βασίζονται μόνο στα ψέματα, την προπαγάνδα και το διχασμό». «Εσείς αποδεικνύετε ότι είστε ένας από αυτούς. Ένας πολιτικός απατεώνας» σημείωσε απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη. «Στο προσφυγικό, ταυτίζεστε με την ακροδεξιά του Όρμπαν και του Κουρτς. Της Ευρώπης φρούριο, που υψώνει τείχη σε κυνηγημένους. Και στο Μακεδονικό, συμπλέετε απόλυτα με τον Γκρουέφσκι και τους εθνικιστές στην ΠΓΔΜ» καταλόγισε στον κ. Μητσοτάκη. «Σήμερα, ,με τη στάση σας σε Μακεδονικό και προσφυγικό, χαρακτηρίζεστε και από διεθνή μέσα ενημέρωσης ως ο έλληνας Όρμπαν. Κάθε άλλο δηλαδή παρά φιλελεύθερος» ανέφερε.

Ταυτόχρονα, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τον κ. Μητσοτάκη «ένα πολιτικό κατασκεύασμα των επιχειρηματικών ελίτ της χώρας». «Μεταξύ των οποίων και του φίλου σας, όπως αποκαλύφθηκε, του Φρουζή της Novartis, του κατηγορούμενου για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στην ιστορία του ελληνικού κράτους» ανέφερε σε πολύ σκληρό τόνο. Κατήγγειλε, μάλιστα, ότι ο  Φρουζής «διοργάνωνε δείπνα προς τιμήν» του κ. Μητσοτάκη και «σε απευθείας συνεννόηση μαζί» του «συμμετείχε ενεργά» στην εκστρατεία για την εκλογή του κ. Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ. «Πείτε μου αλήθεια, όταν ανοίγατε σαμπάνιες με τον κ. Φρουζή, για πόσο καιρό νομίζατε ότι θα πίνετε στην υγειά των κορόϊδων;» διερωτήθηκε.

Ιστορική η συμφωνία του Eurogroup

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε καθοριστική και ιστορική την πρόσφατη απόφαση του Eurogroup. Σημείωσε ότι με αυτή τη συμφωνία: α) ολοκληρώνεται οριστικά το τρίτο πρόγραμμα και πλέον η Ελλάδα δεν έχει πλέον ανάγκη το δανεισμό από τον επίσημο τομέα, αλλά μπορεί αυτοδύναμα να επιστρέψει στην κανονικότητα του δανεισμού από τις αγορές, β) ρυθμίζεται το ελληνικό χρέος με μια απόφαση η οποία επαναφέρει το χρέος σε τροχιά βιωσιμότητας και διαμορφώνει ένα καθαρό διάδρομο για την ελληνική οικονομία για την επόμενη δεκαπενταετία και γ) προσδιορίζεται η μεταμνημονιακή παρακολούθηση όχι ως «παράταση της ασφυκτικής επιτροπείας» αλλά υπό τη μορφή εκθέσεων για την πορεία της χώρας «όπως γίνεται με όλες τις χώρες που βγήκαν από μνημόνια».

Έρχονται μέτρα υπέρ του ελληνικού λαού

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε και θετικά μέτρα στήριξης των πολιτών μετά τον Αύγουστο. “Το τέλος των μνημονίων, δεν είναι κάτι αόριστο. Αλλά  μετουσιώνεται σε συγκεκριμένες πολιτικές παρεμβάσεις. Και αυτός είναι ο σκοπός μας, το αμέσως επόμενο διάστημα. Κάθε Έλληνας και κάθε Ελληνίδα, να δει απτά, στην καθημερινότητα του, σταδιακή βελτίωση” είπε και κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι τον ενοχλεί αυτή προοπτική.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα