Η όπερα Περουζέ στο Ηρώδειο

Η όπερα Περουζέ στο Ηρώδειο
Η «Περουζέ» του Σακελλαρίδη γράφτηκε το 1911 πάνω σε λιμπρέτο του Γ. Τσοκόπουλου

"Περουζέ", η όπερα του έρωτα και του θανάτου του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, στο Ηρώδειο 16 και 17 Ιουνίου

Ύστερα από 70 περίπου χρόνια σιωπής, μετά το τελευταίο ανέβασμά της στην Λυρική Σκηνή τον Μάρτιο του 1950, η «Περουζέ», ο μεγάλος θρίαμβος του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, παρουσιάζεται ξανά. Το έργο θα ανέβει, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών 2018 και για πρώτη φορά, στο Ηρώδειο στις 16 και 17 Ιουνίου.

Την ευθύνη της αναβίωσης έχει αναλάβει η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών, υπό τη μουσική διεύθυνση του Β.Φιδετζή, σε συνεργασία με τη Χορωδία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλη της Χορωδίας του Εθνικού Ωδείου, υπό τη διεύθυνση του Ν. Μαλλιάρα και τη Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση της Μ. Κωνσταντινίδου.

Η «Περουζέ» του Σακελλαρίδη γράφτηκε το 1911 πάνω σε λιμπρέτο του Γ. Τσοκόπουλου και ανέβηκε για πρώτη φορά στις 9 Αυγούστου της ίδιας χρονιάς στο θέατρο «Ολύμπια» από τον θίασο του Ελληνικού Μελοδράματος. Το έργο σημείωσε μεγάλο θρίαμβο, αφού στις 3 Σεπτεμβρίου 1912 γιόρτασε την 50η (!) παράστασή της, παρουσία των βασιλέων με προλογίζοντα τον συγγραφέα Γρηγόριο Ξενόπουλο. Ακολούθησαν εκατοντάδες παραστάσεις της όπερας σ’ ολόκληρη την Ελλάδα μέχρι και το προαναφερθέν ανέβασμα του 1950.

Χάρη στον μουσικολόγο Γ. Λεωτσάκο, η παρτιτούρα της όπερας διασώθηκε. Έτσι, ο μαέστρος Βύρων Φιδετζής μπόρεσε και επιμελήθηκε το εξαιρετικά φθαρμένο χειρόγραφο, ώστε να γίνει εφικτή μια συναυλιακή παρουσίαση της όπερας από τη Συμφωνική ορχήστρα του δήμου Θεσσαλονίκης τον Μάϊο του 2001, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Η όπερα παρουσιάζεται τη φορά αυτή από τη Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών (ΦΟΑ), μια νεοϊδρυθείσα συμφωνική ορχήστρα (ίδρυση 2016), που έχει θέσει ως κύριο στόχο της την παρουσίαση και προβολή στην Ελλάδα και το εξωτερικό της Έντεχνης Νεοελληνικής Μουσικής.

Ολόκληρο το μουσικό υλικό της Περουζέ, σε μουσικολογική επιμέλεια του Β. Φιδετζή, και με τη συνδρομή του Σεμιναρίου Νεοελληνικής Μουσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, βρίσκεται στη διάθεση της ΦΟΑ, η οποία, εξασφαλίζοντας τη σύμπραξη διακεκριμένων Ελλήνων λυρικών καλλιτεχνών και σε συνεργασία με τη σκηνοθετική ομάδα του Θοδωρή Αμπαζή, παρουσιάζει μια ολοκληρωμένη παραγωγή ενός από τα σημαντικότερα λυρικά έργα του ελληνικού ρεπερτορίου.

Η υπόθεση της όπερας διαδραματίζεται στην ελληνική ύπαιθρο κι έχει ως βάση τον παράφορο και καταστροφικό συνάμα έρωτα μεταξύ μιας τσιγγάνας κι ενός νέου χωρικού. Το έργο έχει δύο πράξεις και διαρκεί περίπου δύο ώρες.

Προπώληση εισιτηρίων στο viva.gr και στα ταμεία του Φεστιβάλ Αθηνών στοά Πεσμαζόγλου, Πανεπιστημίου 39

Πληροφορίες – Κρατήσεις εισιτηρίων: +30 210 3272000, [email protected]

Ομαδικές αγορές: +30 210 3222720

Κρατήσεις για ΑμΕΑ: +30 211 7800056 (ώρες λειτουργίας: 09:00-17:00)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα