Τσιρογιάννης: Χιλιάδες αρχαιότητες δεν θα επιστρέψουν ποτέ

Τσιρογιάννης: Χιλιάδες αρχαιότητες δεν θα επιστρέψουν ποτέ

"Υπάρχουν υποθέσεις κλεμμένων αρχαιοτήτων της τελευταίας δεκατίας, για τις οποίες έχουμε πλειάδα αποδείξεων, και ωστόσο δεν τις διεκδικούμε. Και θα διεκδικήσουμε τα γλυπτά του Παρθενώνα;" διερωτάται ο ειδικός ερευνητής διεθνών αρχαιοκαπηλικών κυκλωμάτων.

«Η υπουργός Πολιτισμού και η γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού και πρόεδρος του ΚΑΣ θα έπρεπε να παραιτηθούν» δηλώνει στο News 24/7 ο Χρήστος Τσιρογιάννης, Δρ. Αρχαιολογίας και ειδικός ερευνητής παράνομων αρχαιοτήτων και διεθνών αρχαιοκαπηλικών κυκλωμάτων, με βάση σήμερα το Cambridge, γνωστός για τις επιτυχίες σε αρχαιοκαπηλικές υποθέσεις που σχετίζονται με το Μουσείο Γκετί και τη Σέλμπι Γουάιτ.

Θα έπρεπε να παραιτηθούν, διευκρινίζει, όχι για την πραγματικά σοκαριστική υπόθεση αρχαικαπηλίας με τις τετρακόσιες αρχαιότητες της κλασικής αρχαιότητας και της γεωμετρικής περιόδου, την αδιανόητη λεία από συλημένους τάφους της Αταλάντης, που βρέθηκε τυχαία κατά τη διαδικάσια της πυρόσβεσης φωτιάς, η οποία ξέσπασε λίγο πριν τις 4 το απόγευμα της Πέμπτης, στη θέση «Μεγαπλάτανος» της Λοκρίδας. «Θα έπρεπε να υποβάλλουν την παραίτησή τους για την εναντίον του αγωγή που κατέθεσε ο οίκος δημοπρασιών Sotheby’s τονίζει ο κ. Τσιρογιάννης, προσθέτοντας:« Αντί να κατατεθεί από το υπουργείο αγωγή κατά των Sotheby’s, βρίσκεται κατηγορούμενο αυτό! Εδώ υπάρχουν υποθέσεις κλεμμένων αρχαιοτήτων της τελευταίας δεκατίας, για τις οποίες έχουμε πλειάδα αποδείξεων, και ωστόσο δεν τις διεκδικούμε! Και θα διεκδικήσουμε στα γλυπτά του Παρθενώνα;»

H περιοχή  της Φθιώτιδας, όπως έχετε ξαναπεί, αιμορραγεί από την αρχαιοκαπηλεία. Πόσα χρόνια;

Εκατονταετίες, όχι απλώς δεκαετίες, όπως όλη η Ελλάδα και όλος ο ελληνικός κόσμος άλλωστε.

Το περιστατικό  με τις 400 αρχαιότητες που βρέθηκαν κατά την επιχείρηση πυρόσβεσης στην Αταλάντη ειναι μια συνηθισμένη υπόθεση ή σας εξέπληξε;

 Με εκπλήσσει για τον αριθμό των αντικειμένων που βρέθηκε κρυμμένος σε θάμνους, όχι για τον όγκο  του λαθρανασκαφικού υλικού.  Δεν με εκπλήσσει ο όγκος, γιατί και στο παρελθόν έχουν βρεθεί  φορτηγά με αρχαιότητες τα οποία είχαν ήδη εξαχθεί από την Ελλάδα. Θυμάμαι, για παράδειγμα, πριν από 12 χρόνια  το γεμάτο αρχαιότητες φορτηγό που είχε εντοπιστεί στα Βαλκάνια, προερχόμενο από την Ελλάδα, και δη από την ίδια ευρύτερη περιοχή, την Φθιώτιδα αλλά και τη Θεσσαλία, εάν θυμάμαι καλά.

Τι έχει φταίξει  και χιλιάδες αρχαιότητες φυγαδεύονται λάθρα ετησίως από την χώρα μας;

Θα έλεγα  ότι χιλιάδες αρχαιότητες από αυτές  που φεύγουν  ουδέποτε θα επιστρέψουν . Φταίει η κάκιστη  νοοτροπία απέναντι στο φαινόμενο, η έλλειψη οργάνωσης,  η έλλειψη εκπαίδευσης του κοινού, του κράτους, όλων των Ελλήνων πολιτών (και όχι μόνο της πλειονότητος) από την παιδική, σχολική ηλικία, να αγαπούν την πατρίδα, την ιστορία τους και όλα τα στοιχεία που την αντιπροσωπεύουν. Αυτό ειναι κάτι που στερούμαστε ως λαός, την ώρα που  βλέπουμε τις υπηρεσίες των ξένων κρατών να είναι  δραστήριες για την προστασία  της δικής μας πολιτιστικής  κληρονομιάς και να στέλνουν αυτοί πίσω αρχαιότητές μας, κάνοντας , στην ουσία, τη δουλειά των δικών μας υπηρεσιών. Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: ειδικοί επιστήμονες να στελεχώνουν τις ειδικές υπηρεσιες κι όχι εκείνοι που απλώς θέλουν να μετατεθούν.

Δηλαδή, οι υπηρεσίες είναι στελεχωμένες  από ασχέτους;

Δεν θα το έλεγα αυτό. Γνωρίζω όμως ότι όταν πλέον οι υπηρεσίες αυτές δέχονται αγωγές και μάλιστα από επιχειρήσεις που είναι αποδεδειγμένο ότι έχουν διακινήσει αρχαιότητες κατά το πρόσφατο παρελθόν, κάτι χολαίνει! Ας οργανωθούμε σωστά, με ειδικούς, στα σωστά πόστα. Δυστυχώς, αν συνεχίσουμε όπως πάμε

Θα συνεχίσουμε να ζούμε αναλογα και μεγαλύτερα ακόμη περιστατικά με της Αταλάντης.

Σε ποιες υπηρεσίες του εξωτερικού αναφέρεστε;

Αναφέρομαι στις αρμόδιες υπηρεσίες που καταπολεμούν εγκλήματα εναντίον της τέχνης γενικά, και ειδικότερα των αρχαιοτήτων, με τις οποίες συνεργάζομαι, π.χ. στις εισαγγελικές αρχές των ΗΠΑ, ή -λιγότερο- το αρμόδιο τμήμα της Scotland Yard στην Αγγλία, αλλά με αποτέλεσματα απτά, όπως η στήλη που είχα εντοπίσει τον Ιούνιο του 2017 στους  Sotheby’s του Λονδίνου, της οποίας τον επικείμενο επαναπατρισμό πληροφορηθήκαμε από τους Times  του Λονδίνου  και τους Sotheby’s πριν από ένα μήνα,  κι όχι από το δικό μας υπουργείο Πολιτισμού , ως όφειλε να κάνει, ειδικά για μία εθνική υπόθεση. Και μάλιστα οι Sotheby’s, τελείως  υποκριτικά και ψευδώς,  παρουσίασαν τον επαναπατρισμό  ως  εθελοντική κίνηση καλής θελήσεως (!), ενώ ήταν αποτέλεσμα του ότι δημοσιοποίησα αυτομάτως στο διαδίκτυο όλες τις αποδείξεις που ταύτιζαν τη στήλη, πιέζοντας εμπράκτως για τον επαναπατρισμό της. Τα στοιχεία που ανακάλυψα διέψευδαν το ιστορικό που έδιναν οι Sotheby’s, ενώ το ότι ταυτόχρονα ενημέρωσα όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένης και της Δίωξης Aρχαιοκαπηλίας της ελληνικής αστυνομίας, μέσω της Ιντερπολ, έπαιξε σημαντικό ρόλο ως άσκηση πίεσης, όταν δημοσιοποίησα ότι έπραξα και αυτό.

Ο οίκος δημοπρασιών Sotheby’s  προχώρησε πρόσφατα  σε μία πρωτοφανή στα χρονικά κίνηση: άσκησε αγωγή στο ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού επειδή ζήτησε να αποσυρθεί αρχαικαπηλικό  αρχαιοελληνικό αγαλματίδιο απ΄τη δημοπρασία!

Εγω έκανα την ταύτιση, κι  ενημέρωσα τις Αρχές, μέσω της ‘Ιντερπολ, μεταξύ των οποίων και τις ελληνικές, όπως κάνω πάντοτε σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Οι sotheby’s όμως δεν άσκησαν αγωγή εναντίον μου, γιατί πάντοτε έχω όλα τα απαραίτητα στοιχεία για ό,τι δημοσιεύω. Το υπουργείο όφειλε να αποδείξει με στοιχεία εάν το ειδώλιο είναι αρχαιοκαπηλικό και εάν λαθρανασκάφηκε από την Ελλάδα, προκειμένου να προχωρήσει σε διεκδίκηση.

Σε ποια βάση ασκείται η αγωγή στο υπουργείο μας;

Αυτό είναι κάτι στο οποίο θα πρέπει επιτέλους να απαντήσει το ίδιο το υπουργείο! Έχει ή δεν έχει τα απαραίτητα  στοιχεία, τις νομικές αποδείξεις που χρειάζονται για να διεκδικήσει το χάλκινο ειδώλιο ? Ειδικά αφού, απ’ό,τι φαίνεται από την επιστολή που έδωσαν στη δημοσιότητα οι Sotheby’s (και όχι το ίδιο το υπουργείο), το ΥΠΠΟΑ, εκτός από την ουσία που λείπει (οι αποδείξεις για να θεμελιωθεί η διεκδίκηση),  έχει κάνει και λάθος στους τύπους,  αναφερόμενο σε επαναπατρισμό νομίσματος, δυο φορές μάλιστα, στον επίλογο, ενώ δεν πρόκειται καν για διεκδίκηση νομίσματος! Είναι προφανές ότι είναι λάθος αντιγραφής, μάλλον από άλλο έγγραφο, αλλά το γεγονός ότι δεν το ήλεγξε κανείς και εστάλη η επιστολή με αυτή τη μορφή, καταδεικνύει την έλλειψη οργάνωσης σε θέματα ουσίας και τύπων από τις αρμόδιες υπηρεσίες σε υπόθεση μάλιστα εθνικής διεκδίκησης!

Οι ελληνικές υπηρεσίες  σε ποιο βαθμό φέρουν ευθύνη για το περιστατικό στην Αταλάντη;

 Θα έλεγα κυρίως ότι φέρουν  ευθύνη  για περιστατικά που μας εκθέτουν διεθνώς, και όχι μόνο στο εσωτερικό της χώρας, όπως η αγωγή που εν τέλει δέχτηκαν κι από τους Sotheby’s. Αντί να καταθέτει αγωγές κατά των Sotheby’s και των υπολοίπων διακινητών, κατηγορούμενο – λόγω δικών του λαθών -βρίσκεται το υπουργείο Πολιτισμου!

Η αρμόδια υπηρεσία για τη δίωξη της Αρχαιοκαπηλείας του ΥΠΠΟΑ κάνει τη δουλειά της κανονικά;

Δέχεται αγωγές προς το παρόν. Τα συμπεράσματα δικά σας. Η υπουργός Πολτισμού και η γ.γ. γραμματέας και  πρόεδρος του ΚΑΣ  μόνο για την υπόθεση της διεκδίκησης του χάλκινου ειδωλίου, με τον τρόπο που αυτή έγινε, και  εφ’ όσον είναι αυθεντική  η επιστολή που έδωσαν στη δημοσιότητα οι Sotheby’s,  θα έπρεπε να έχουν ήδη παραιτηθεί. Σε οποιοδήποτε άλλο κράτος οι αντίστοιχοι  δημόσιοι υπάλληλοι,  όσο ψηλά κι αν βρίσκονταν, είτε υπουργοί,  είτε γ.γ., για λόγους ευθιξίας, θα είχαν ήδη παραιτηθεί για τις παραλείψεις και τα λανθασμένα στοιχεία μιας τέτοιας επιστολής που μας εκθέτει ως χώρα, για εθνική διεκδίκηση. Στην ενημέρωση μου προς την Ιντερπολ και όλες τις αρχές, είχα δώσει, σε ανύποπτο χρόνο, το ‘κλειδί’ για να βρεθούν τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με το ειδώλιο. Το ΥΠΠΟΑ, μέχρι στιγμής, έχει αγνοήσει τα στοιχεία.

Στις 13 Φεβρουαρίου, μετά από 12 χρόνια, καταθέσατε  για την υπόθεση της διαβόητης βίλας στη Σχοινούσα.

 Η δίκη συνεχίζεται. Αξίζει μόνο να μνημονεύσω ότι η υπεράσπιση  των κατηγορουμένων επέδειξε έγγραφο υπογεγραμμένο από την αρμόδια υπηρεσία  του  υπουργείου Πολιτισμού το 2011, υπογεγραμμενο από την  τότε διευθύντρια της αρμόδιας διεύθυνσης κας Ροζας Προσκυνητοπούλου, που καταφέρεται εναντίον μου, με το επιχείρημα  ότι παρακωλύω  τον επαναπατρισμό των αρχαιοτήτων  επειδή δημοσιοποιώ φωτογραφίες από τα αρχεία. Σας το αναφέρω για να δείτε την αντιμετώπιση του ελληνικού δημοσίου  σε έναν ερευνητή, και μάλιστα Έλληνα, που εχει βοηθήσει εμπράκτως σε τόσους επαναπατρισμούς ! Ήδη εδώ και μήνες είμαι στη διαδικασία να λάβω κεκυρωμένο αντίγραφο αυτού του εγγράφου, καθώς έχω έννομο συμφέρον.

Η υπόθεση του επαναπατρισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα έχει κινηθεί; Υπήρξαν δημοσιεύματα με επώνυμους υπερασπιστές της επιστροφής.

 Εδώ ξεπουλάμε το αρχαιότατο όνομα της Μακεδονίας μας και θα επαναπατρίσουμε τα γλυπτά του Παρθενώνα ; Απέχουμε έτη φωτός  για να φτάσουμε εκεί, και σε νοοτροπία, για να μην αναφερθω καν σε υποθέσεις κλεμμένων αρχαιοτήτων  της τελευταιας δεκαετίας, για τις  τις οποίες έχουμε πλειάδα αποδείξεων και ωστόσο δεν τις διεκδικούμε! Και θα διεκδικήσουμε στα γλυπτά του Παρθενώνα;

Η υπόθεση Στάινχαρντ, στη Νέα Υόρκη, στην οποία  επίσης  έχετε εμπλακεί, πού βρίσκεται;

Οι αμερικανικές εισαγγελικές αρχές ψάχνουν όλη τη συλλογή, ήδη κατάσχεσαν την περίφημη Θεά της Σαρδηνίας, που είχα ταυτίσει από τον  Δεκέμβριο του 2014 στους Christie’s της Νέας Υόρκης,  μέσα από το σπίτι του στο Μανχάταν. Οι  Christie’s αναγκάστηκαν να  την αποσύρουν από τη δημοπρασία, βάσει στοιχείων  που δημοσιοποίησα, μετά από ταύτιση  από φωτογραφία που εμπεριέχεται στο αρχείο του διαβόητου αρχαιοκάπηλου Μέντιτσι. Η Θεά κατασχέθηκε και θα επιτρέψει στη Σαρδηνία.

Στην τελευταία συνομιλία μας μου λέγατε  ότι στις διεθνείς αρχαικαπηλικές διαδρομές εμπλέκονται ηχηρά ελληνικά ονόματα.

Τόσο εμπόρων όσο και αρχαιολόγων διεθνούς φήμης.

Ελλήνων αρχαιολόγων;

Και ελλήνων. Το κύκλωμα είναι ένα, και μαζί του συνεργάζονται άτομα από όλες τις χώρες. Μεταξύ αυτών ήταν κι ορισμένοι από τους επιφανέστερους έλληνες αρχαιολόγους, που συνεργάστηκαν ή/και συγχρωτίστηκαν με διάφορους τρόπους. ‘Εχω συλλλεξει όλα τα απαραιτητα στοιχεία και το αποδεικνύω.

Λέτε ήταν; Δεν είναι πια;

Η έρευνα συνεχίζεται. Θα παρουσιάσω όλα τα συγκεκριμένα στοιχεία που έχω, για συγκεκριμένα άτομα, μεχρι το συγκεκριμένο σημείο της έρευνάς μου.

Θα κατονομαζετε στο βιβλίο τους αρχαιολόγους που είναι μέλη της διεθνούς σπείρας αρχαιοκαπηλείας;

Πάντοτε επωνύμως κατονομάζω, σε κάθε ταύτιση που κάνω, διότι ανακαλύπτω όλα τα στοιχεία. Το ίδιο ακριβώς κάνω και όταν αναφέρομαι σε συγκεκριμένα άτομα και επιχειρήσεις, όπως ήδη έχω αποδείξει με τις δημοσιεύσεις μου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα