Σημαντικές επαφές Κοτζιά στην Ουάσινγκτον

Σημαντικές επαφές Κοτζιά στην Ουάσινγκτον
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Τετ α τετ με τον Μάικ Πομπέο, αλλά και με τον Τζον Μπόλτον θα έχει στις ΗΠΑ ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, ενώ θα συναντηθεί με Αμερικανούς γερουσιαστές, εκπροσώπους της ομογένειας και θα απευθύνει ομιλίες σε πανεπιστήμια. Εντός του τρίτου δεκαημέρου του Μαΐου η επίσκεψη

Επίσημη επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες θα πραγματοποιήσει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί το τρίτο δεκαήμερο του Μαΐου –η ακριβής ημερομηνία θα ανακοινωθεί εντός των αμέσως προσεχών ημερών- και θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη ενόψει των σημαντικών εξελίξεων στην περιοχή και στα εθνικά μας θέματα.

Ο Νίκος Κοτζιάς αναμένεται να συναντηθεί για πρώτη φορά με τον νέο αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, αλλά και τον νέο σύμβουλο εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ –που πάντα αποτελεί ιδιαίτερα ισχυρό πρόσωπο στην Ουάσιγκτον- Τζον Μπόλτον. Θα συναντηθεί επίσης με αμερικανούς γερουσιαστές, εκπροσώπους της ομογένειας, ενώ θα πραγματοποιήσει ομιλίες σε κορυφαία Πανεπιστήμια και θα παραχωρήσει συνεντεύξεις σε μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα.

Η επίσκεψη του έλληνα ΥΠΕΞ στις ΗΠΑ πραγματοποιείται ενώ η περιοχή «φλέγεται» και η Δύση ανησυχεί ιδιαίτερα για το τι θα συμβεί στην Άγκυρα και ποιον δρόμο θα διαλέξει να πορευτεί ο Τ. Ερντογάν μετά τις εκλογές της 24ης Ιουνίου. Ανοιχτό επίσης παραμένει το μακεδονικό, αλλά και η ενταξιακή πορεία των χωρών των Βαλκανίων, ενώ ζητούμενο παραμένει η αντιμετώπιση της επιθετικότητας της Τουρκίας στο Αιγαίο και η στρατιωτική ισορροπία στην περιοχή. Επιπλέον, ανοιχτό παραμένει το εάν θα παραμείνει ή όχι το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, με την Ουάσιγκτον να έχει επ’ αυτού σοβαρό λόγο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα