Αρδηττός: Ποια είναι η προέλευση του ονόματος;

Αρδηττός: Ποια είναι η προέλευση του ονόματος;
Ο λόφος Αρδηττού και το Καλλιμάρμαρο στάδιο Eurokinissi

Η ομίχλη των χιλιετηρίδων, ο ήρωας Αρδήττης και ο τάφος του Ηρώδη του Αττικού.

Το Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας είναι κατηγορηματικό: το επίθημα «-ηττός» στη λέξη «Αρδηττός», σημαίνει προελληνική, μη ινδοευρωπαϊκή δηλαδή προέλευση, όπως και στον Υμηττό, συνεπώς είναι άγνωστης ετυμολογίας. Η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρουμε τί σημαίνει «Αρδηττός» – η σημασία της λέξης έχει χαθεί στην ομίχλη των χιλιετηρίδων, μαζί με τους αυτόχθονες του ελληνικού χώρου.

Ωστόσο, ψάχνοντας, βρήκα μια εκδοχή της προέλευσης της ονομασίας αυτού του αθηναϊκού λόφου, που βρίσκεται ανατολικά του Ιλισσού και απέναντι από το λόφο της Άγρας, με το Παναθηναϊκό Στάδιο να απλώνεται ανάμεσά τους. Λοιπόν, ο Αρδηττός πήρε το όνομά του από τον αρχαίο ήρωα της Αττικής Αρδήττη, ο οποίος κατάφερε να συμφιλιώσει τους κατοίκους της, καταπαύοντας κάποια εχθρότητα μεταξύ τους. Ο λόφος πάνω στον οποίο ο Αρδήττης κάλεσε τους Αθηναίους να ορκιστούν συμφιλίωση, ονομάστηκε Αρδηττός.

Να πούμε πως ο Ηρώδης ο Αττικός μετά την αποπεράτωση του Παναθηναϊκού Σταδίου, ανήγειρε στη κορυφή του Αρδηττού μικρό ναό προς τιμή της θεάς Τύχης, του οποίου τα λείψανα διακρίνονται ακόμη και σήμερα, ενώ τον κόσμησε με το χρυσελεφάντινο άγαλμα της Θεάς. Επισης, ο Ηρώδης επέλεξε τον Αρδηττό ως την τελευταία του κατοικία…Με μέριμνα της Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του 1896 έγινε περίφραξη με κιγκλίδωμα του τάφου του Ηρώδη του Αττικού που πέθανε το 179 μ.Χ. και ο οποίος βρίσκεται στην κορυφή του Αρδηττού, ακριβώς πίσω από το στάδιο.

Για να ξαναγυρίσουμε στον ήρωα Αρδήττη, ο πευκόφυτος λόφος των 235 περίπου μέτρων με το όνομά του, είναι, κατά μία έννοια, ο λόφος της εθνικής συμφιλίωσης. Μακάρι να μας χώραγε όλους τους Έλληνες, και τα δέκα εκατομμύρια, για ανανεώσουμε την αρχαία υπόσχεση των Αθηναίων –έτσι όπως τρωγόμαστε, καλό θα μας έκανε.

Από πού κρατάει η σκούφια μας

Κάθε λέξη κρύβει μια ιστορία. Η ετυμολογία της, δηλαδή η αναζήτηση της προέλευσής της και της αρχικής της σημασίας, μπορεί να μας οδηγήσει πολύ μακριά, τόσο στα ονόματα των ανθρώπων και των τόπων, όσο και στις λέξεις που περιγράφουν αντικείμενα και αφηρημένες έννοιες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα