Πολύ παράξενα βαφτιστικά

Πολύ παράξενα βαφτιστικά
Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI

Μια ανθολογία από τα πιο ασυνήθιστα ονόματα.

Κάποια βαφτιστικά ονόματα υπερβαίνουν κάθε κατηγοριοποίηση.  Όχι πως οι ένοικοι του επισήμου εορτολογίου έχουν καλύτερα, πιο εύηχα ονόματα. Όχι – τα «κανονικά» ονόματα είναι κι αυτά ενίοτε γελοία, κακόηχα, βλακώδη, ακατανόητα, πομπώδη ή προσβλητικά. Η μόνη διαφορά είναι πως βρέθηκε κάποιος ορθόδοξος άγιος, μάρτυρας, ή όσιος να τα τιμήσει, να τους δώσει μια μέρα στο ημερολόγιο. Αφήστε που κάποια είναι πολύ κοινά, συνηθισμένα και βαρετά.

Πάντως, αυτό που εκφράζουν τα ονόματα που ακολουθούν, είναι ίσως η αδιαφορία των ονοματοθετών, των γονιών και τον νονών, για τις «συνέπειες» που θα έχει ένα παιδί, αγόρι ή κορίτσι, στις συναναστροφές του στο σχολείο, και μετά στη δουλειά και στην εν γένει κοινωνική του ζωή, εάν ονομάζεται:

Αγορίτσα, Αλεμίνα, Αιθήρ, Αρπίνα, Αριέλ, Ασημώνη, Βελούδω, Γέμινος, Γραμμένος, Γκόλφω, Δαμαστής, Δίφιλος και Διφίλη, Δούρις, Δρύκαλος, Ελίδα, Εικονία, Έφιππος, Ζαμπέτας, Ζαρίφης, Ζήκος, Ζήτης, Ζωτιάτης, Θεοδήγιος, Καλαμίς, Κάλας, Κλύτος, Κνήμος, Κοίνος, Κορτέσσα, Λάχης, Λάμπων, Λυσίς, Μαλαματένια, Μεγαλοστράτη, Μεγάρη, Μεγιστίας, Μεταμόρφη, Μάκαρ, Μαντίας, Νέκλερη, Ξυνόφρων, Όνειρος, Οφελεστής, Πάππος, Ραμφίας, Ροδεία, Σαραφιανός, Σάτνιος, Σπίνθαρος, Σμιχιάς, Σόφιλος, Σφοδριάς, Συνοδή, Συρμούλα και Συρματένια, Στασινή, Σιδερούλα, Ταρσίτσα,Τηλεβόης, Τηλέφασση, Τήθυ, Τήρω, Τύχιος, Τύριμμας, Τύφων και Τυφώνη, Υπέρβολος, Υπέρτιμος, Υψίπυλη, Φανιάς, Φιλίνος, Φροντίδας, Χαβρίας, Χιόνη, Χρυσοθέα, Χρυσοβέργης, Χιτοπούλα, Χρυσοκόμης, Ψαλμαχάρη, Ωμαρής,  Ωκάλεια, Ωληνός και Ωφελίων…

Να προσθέσω πως ασφαλώς ό,τι φαίνεται παράξενο σε έναν, σε κάποιον άλλο ηχεί μια χαρά – τα κριτήρια είναι μάλλον υποκειμενικά. Οι φορείς των άνω ονομάτων, μπορεί κάλλιστα να τα έχουν συνηθίσει, και να τα φέρουν υπερηφάνως. Ή, να έχουν αναπτύξει μεγάλες ικανότητες στην εξεύρεση υποκοριστικών…

Τελειώνοντας, να υπενθυμίσω πως είναι πιο δύσκολο να αλλάξεις το μικρό σου όνομα επισήμως, παρά το επώνυμο. Οπότε, ας κάνουμε όλοι το κουμάντο μας, για να μη ταλαιπωρούνται τα παιδιά μας αύριο…

Από πού κρατάει η σκούφια μας

Κάθε λέξη κρύβει μια ιστορία. Η ετυμολογία της, δηλαδή η αναζήτηση της προέλευσής της και της αρχικής της σημασίας, μπορεί να μας οδηγήσει πολύ μακριά, τόσο στα ονόματα των ανθρώπων και των τόπων, όσο και στις λέξεις που περιγράφουν αντικείμενα και αφηρημένες έννοιες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα