Στην Πράγα τον Μάιο

Στην Πράγα τον Μάιο

Ξεχάστε τα Χριστούγεννα. Τώρα είναι η καλύτερη εποχή για την πρωτεύουσα της Τσεχίας!

Δεν διαφωνούμε ότι τα μεσαιωνικά κτίρια της τσέχικης πρωτεύουσας, οι πορσελάνινες κούκλες που στολίζουν τις βιτρίνες και το ρολόι της κεντρικής πλατείας δένουν πολύ όμορφα με το παραμυθένιο κλίμα των γιορτών. Αλλά ρωτήστε τους ντόπιους και θα σας πουν ότι ο Μάιος είναι ο καλύτερος μήνας για να επισκεφθεί κανείς την Πράγα. Μουσικά φεστιβάλ, ήπιος καιρός και δραστηριότητες στο ύπαιθρο σας περιμένουν!

Τα εστιατόρια, μπαρ και καφέ βγάζουν τραπεζοκαθίσματα έξω και το σκηνικό γίνεται εντελώς διαφορετικό, κάνοντας την επιλογή εστιατορίου θέμα τοποθεσίας και όχι μενού. Τον ερχομό της καλοκαιρίας απολαμβάνουν όχι μόνο οι επισκέπτες, αλλά και οι ντόπιοι, που πλέον έχουν την ευκαιρία να περάσουν περισσότερες ώρες έξω. Για παράδειγμα, θα δείτε ανθρώπους μαζεμένους σε πλατείες να παρακολουθούν υπαίθριες προβολές ταινιών.

Φεστιβάλ για όλα τα γούστα

Από τις 10 έως τις 26 Μαΐου διεξάγεται το Φεστιβάλ Μπύρας της Πράγας, μια εξαιρετική ευκαιρία όχι μόνο για να δοκιμάσετε από πρώτο… ποτήρι τι είναι αυτό που κάνει διάσημες τις τσέχικες ετικέτες, αλλά και για να καταλάβετε γιατί οι Τσέχοι κατέχουν την πρώτη θέση παγκοσμίως στην κατανάλωση μπύρας κατά κεφαλήν. Στο φεστιβάλ δεν πληρώνετε με μετρητά: Με το εισιτήριο εισόδου παίρνετε μια κάρτα, την οποία δίνετε κάθε φορά που θέλετε να αγοράσετε μια μπύρα ή φαγητό. Με την έξοδό σας από τον χώρο της έκθεσης, παραδίδετε την κάρτα και πληρώνετε για το σύνολο της κατανάλωσής σας (δεκτές κάρτες και μετρητά).

Προτιμάτε το κρασί; Στις 18 και 19 Μαΐου διοργανώνεται στον χώρο του νέου Δημαρχείου το μεγαλύτερο φεστιβάλ κρασιού της πρωτεύουσας (Prague Drinks Wine), με παραγωγούς της Κεντρικής Ευρώπης να βρίσκονται στο επίκεντρο και πολλούς οικογενειακούς αμπελώνες.

Πεινάσατε; Από τις 25 μέχρι τις 27 του μήνα διεξάγεται το PragueFoodFestival, όπου θα βρείτε τόσο τοπικές γεύσεις (τοπικά τυριά, αρτοποιήματα και πατέ) όσο και διεθνή και δημιουργική κουζίνα από γνωστούς σεφ της τοπικής γαστρονομικής σκηνής. Όπως στα περισσότερα φεστιβάλ της πόλης, το εισιτήριο εισόδου είναι πιο οικονομικό αν το κλείσετε online από πριν, ενώ περιλαμβάνει και ένα ποσό για κατανάλωση φαγητού.

Η Πράγα αγαπά τη μουσική

Η χρυσή πόλη ντύνεται με νότες, στο ανοιξιάτικο μουσικό φεστιβάλ της Πράγας, από τις 11 Μαΐου και για 3 εβδομάδες. Οι εκδηλώσεις απλώνονται σε 24 διαφορετικές τοποθεσίες σε ολόκληρη την πόλη, με επίκεντρο την κλασική και τζαζ μουσική. Υπάρχει είσοδος για όλες τις συναυλίες, και αν σκοπεύετε να πάτε, βάλτε στη βαλίτσα σας και επίσημα ρούχα, καθώς οι Τσέχοι κρατάνε το dresscode αυστηρά προσεγμένο.

Αν προτιμάτε την ηλεκτρονική μουσική και το πιο casual ντύσιμο, το MagneticFestivalείναι μια εμπειρία που δεν πρέπει να χάσετε. Για ένα μόνο βράδυ, στις 11 Μαΐου, ένα εκθεσιακό κέντρο μετατρέπεται σε ένα τεράστιο κλαμπ χωρητικότητας 10.000 ατόμων με ένα πλούσιο σόου δέκα ωρών!

Η μουσική έχει γενικά την τιμητική της τον Μάιο, καθώς υπάρχει επίσης το PragueFringeFestival (25/5-2/6), ένα πολυδιάστατο φεστιβάλ για μουσική, θέατρο και παραστατικές τέχνες, με νέους καλλιτέχνες που περιμένουν να ανακαλυφθούν. Ολόκληρο τον μήνα μπορείτε να απολαύσετε μια μίνι κρουαζιέρα μετά τζαζ μουσικής και φαγητού/ποτού, κλείνοντας το εισιτήριό σας για το Jazzboat. Τέλος, το KhamoroGypsy/RomaCultureandMusicFestival είναι ένα πολιτιστικό αφιέρωμα στη μουσική και καλλιτεχνική παράδοση των Ρομά από τις 27/5 έως τις 2/6.

Κατάνυξη και πυροτεχνήματα

Στις 15 Μαΐου η πόλη φορά την μπαρόκ ενδυμασία της για τους εορτασμούς του Navalis, όπου τιμάται ο Άγιος Ιωάννης του Nepomuk, προστάτης των ανθρώπων της θάλασσας, των θαλάσσιων επικοινωνιών και των γεφυρών. Μην απορήσετε που θα δείτε Βενετσιάνους γονδολιέρηδες να διασχίζουν τον ποταμό, καθώς ο Τσέχος άγιος είναι ένας από τους οκτώ προστάτες της Βενετίας, και ειδικά των γονδολιέρηδων. Παρελάσεις, εκκλησιαστικές λειτουργίες βουτιές στο ποτάμι ξεκινούν από το μεσημέρι, ενώ οι εκδηλώσεις κορυφώνονται το βράδυ με συναυλίες και πυροτεχνήματα που κάνουν τη γέφυρα του Καρόλου ένα θέαμα που δεν πρέπει να χάσετε.

Μια νύχτα στην εκκλησία! Στις 25 Μαΐου πολλές εκκλησίες της Πράγας μένουν ανοικτές ως τα μεσάνυκτα, οπότε μην παραξενευτείτε αν ακούσετε λειτουργία ή εκκλησιαστική μουσική να ακούγεται στα δρομάκια.

Τέχνες και design

Από τις 21 έως τις 27 Μαΐου, οι λάτρεις του καλού design θα έχουν τη δυνατότητα να παραστούν στο PragueDesignWeek 2018, ενώ λίγες μέρες πριν (19-21/5)υπάρχει το OpenHousePrague 2018. Από τις 24 έως τις 27 Μαΐου, η πλατεία της παλιάς πόλης μετατρέπεται σε σκηνή φολκλόρ μουσικής και χορών, στο πλαίσιο του HeartofNationsFolkloreFestival. Τέλος, γιορτάζοντας τα 80ά γενέθλια του σπουδαίου Τσέχου φωτογράφου JosefKoudelka, στο Μουσείο Διακοσμητικών Τεχνών της πόλης μπορείτε να απολαύσετε μια έκθεση με τα έργα του, κυρίως εστιασμένη στα γεγονότα του Αυγούστου του 1968 που ανέδειξαν τη ματιά του, που θα διαρκέσει μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Τι να βάλετε στη βαλίτσα

Ο καιρός τον Μάιο είναι αρκετά ανοιξιάτικος, αλλά η ελάχιστη θερμοκρασία μπορεί να πέσει κάτω από τους 15 βαθμούς, ενώ τη μέρα μπορεί να φτάσει και πάνω από τους 25. Φροντίστε λοιπόν να έχετε οπωσδήποτε μαζί σας ένα ελαφρύ μπουφάν και αδιάβροχο ή ομπρέλα, καθώς και μακρυμάνικα ρούχα και μακριά παντελόνια για το βράδυ, αλλά μην ξεχάσετε και το αντιηλιακό σας.

Αργίες και άλλα… κωλύματα

Σημειώστε στο ημερολόγιό σας τις παρακάτω ημερομηνίες, καθώς μπορεί να αντιμετωπίσετε δυσκολίες στην μετακίνηση ή στην είσοδο σε θεάματα: Στις 8 Μαΐου είναι η εθνική επέτειος της απελευθέρωσης (τα τουριστικά αξιοθέατα θα είναι ανοικτά, αλλά τα μαγαζιά θα λειτουργήσουν με μειωμένο ωράριο), ενώ φυσικά γιορτάζεται και η εργατική πρωτομαγιά. Επίσης, στις 6 Μαΐου έχει προγραμματιστεί ο μαραθώνιος της Πράγας (αναζητήστε πληροφορίες για τη διαδρομή στο site της διοργάνωσης), με την αφετηρία και τον τερματισμό να γίνονται στην πλατεία της παλιάς πόλης.

Αντίστοιχα, το ιστορικό κέντρο της πόλης θα είναι κλειστό στις 29 Μαΐου, καθώς θα διεξαχθεί ένας διεθνής αγώνας mountainbike.

Ένα τελευταίο tip: Περπατήστε!

Ο καλύτερος τρόπος για να απολαύσετε την πόλη και όσα έχει να σας προσφέρει, είναι με τα πόδια, μιας και το επιτρέπει και ο καιρός. Επιλέξτε ένα από τα περιπατητικά τουρ που διοργανώνονται πολλές φορές μέσα στον Μάιο από επίσημους οδηγούς της πόλης και απολαύστε τη βόλτα σας με ξεναγό!

Κλείστε το εισιτήριό σας για την Πράγα αξιοποιώντας το Πρόγραμμα Επιβράβευσης €πιστροφή. Αν είστε κάτοχοι χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας της Eurobank που συμμετέχει σε αυτό, μπορείτε να εξαργυρώσετε τα ευρώ €πιστροφή σας σε αεροπορικά εισιτήριαγια την Πράγα και όλους τους προορισμούς εσωτερικού και εξωτερικού του δικτύου της Aegean και της Olympic Air, πληρώνοντας με την κάρτα σας μόνο τους φόρους , ενώ παράλληλα εξασφαλίζετε δωρεάν μια βαλίτσα 23kg! Επιπλέον, ακόμη και αν δεν έχετε συγκεντρώσει ευρώ €πιστροφή μπορείτε να αγοράσετε τα εισιτήρια σας με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα που συμμετέχει στο Πρόγραμμα σε και να συλλέξετε 3% €πιστροφή στη συνολική χρέωση της κάρτας σας, συμπεριλαμβανομένων των φόρων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα