Τουρκική άσκηση Εφές 2018: παιχνίδια του Ερντογάν στο Αιγαίο

Τουρκική άσκηση Εφές 2018: παιχνίδια του Ερντογάν στο Αιγαίο
Ο Ταγίπ Ερντογάν AP

Ένας καταιγισμός από βίντεο, φωτογραφίες και εντυπωσιακούς τίτλους συνοδεύει την έναρξη της μεγάλης τουρκικής στρατιωτικής άσκησης, η οποία εισήλθε στην σημαντικότερη φάση της. Drones, νέα τεθωρακισμένα τουρκικής κατασκευής και άλλα "υπερόπλα" διαφημίζονται στα social media, σε μία διαδικασία που μοιάζει πολύ με σόου προς άγραν ψήφων.

Ο Ταγίπ Ερντογάν δίνει αυτές τις ημέρες την πολιτική μάχη της ζωής του. Κερδίζει στις 24 Ιουνίου τις εκλογές της Τουρκίας, ή χάνεται…

Η άσκηση Εφές, που επαναλαμβάνεται κάθε δύο χρόνια, χαρακτηρίζεται από το τουρκικό γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων ως ευρείας κλίμακας άσκηση, με πολυεθνικό χαρακτήρα και συμμετοχές. Φέτος σχεδιάστηκε για να εκτελεστεί στην επαρχία της Σμύρνης.

Τυχαίο; Δύσκολο να το πιστέψει κανείς…

Το σενάριο της “Εφές 2018” βασίζεται στην απόκρουση μίας υποθετικής επίθεσης από ένα φανταστικό κράτος. Ακολουθεί σύσταση πολυεθνικών επιχειρησιακών κέντρων, έρευνα και διάσωση στη θάλασσα, σε συνθήκες πραγματικού πολέμου με τον εχθρό και συμμετοχή των τριών όπλων σε ασκήσεις.

Το πρώτο βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα, με “ηρωική” μουσική υπόκρουση, παραπέμπει σε διαφημιστική καμπάνια…

Η τουρκική εταιρεία αμυντικών εξοπλισμών Otokar θα παρουσιάσει στο πλαίσιο της άσκησης το πρώτο θωρακισμένο όχημα τουρκικής κατασκευής Cobra II Load Carrier – επίσημη πρεμιέρα δηλαδή…

Το συγκεκριιμένο όχημα εξελίχθηκε για να εκτελεί ασφαλή παράδοση προμηθειών ζωτικής ανάγκης για τις ένοπλες δυνάμεις, όπως εκρηκτικά, καύσιμα, τρόφιμα και νερό, κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων, σε στρατιωτικές βάσεις.

Οι επιχειρήσεις άρχισαν το πρωί από την περιοχή “Σεφερίχισαρ”, με την συμμετοχή συμμαχικών χωρών της Τουρκίας.

Στο περιθώριο της άσκησης που θα συνεχιστεί μέχρι τις 11 Μαΐου, έχει οργανωθεί και έκθεση αμυντικών εξοπλισμών, όπου 35 βιομηχανίες του είδους θα παρουσιάσουν προϊόντα τους.

Ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν είχε εμφανιστεί σε ορισμένες φωτογραφίες κατά την έναρξη της άσκησης, όπου φωτογραφηκε μάλιστα μαζί με τον Τούρκο αρχιστράτηγο.

 Όλα αυτά μερικά 24ωρα πριν από την πρώτη προεκλογική συγκέντρωση του Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, ενόψει της προεδρικής εκλογής στην Τουρκία, στις 24 Ιουνίου. Εκεί, όπως βλέπετε, ο Τούρκος Πρόεδρος εμφανίστηκε μαζί με την σύζυγό του Εμινέ.

Ο Ταγίπ Ερντογάν μαζί με την σύζυγό του Εμινέ, στην πρώτη προεκλογική συγκέντρωση της καμπάνιας του για την προεδρική εκλογή στις 24 Ιουνίου 2018 AP

 

Όλα αυτά παραπέμπουν, βεβαίως, σε μία “μαγική εικόνα”. Ο Ερντογάν “πατερούλης” των Τούρκων, που φέρνει την ανάπτυξη και την ευημερία, από τη μία πλευρά. Και από την άλλη, ο Ερντογάν “πολέμαρχος”, που προκαλεί τους εχθρούς – πραγματικούς και φανταστικούς – σε Ανατολή και Δύση. Μία παράσταση δηλαδή, με χαρακτηριστικά που θυμίζουν την επαγγελματική ευελιξία του κεντρικού ήρωα στις παραστάσεις του Ευγένιου Σπαθάρη…

Ωστόσο, η ένταση που προκαλεί με τη στάση του ο Ερντογάν δεν είναι καθόλου εικονική και οι κίνδυνοι δεν είναι καθόλου φανταστικοί. Για την άσκηση Εφές δεσμεύθηκαν περιοχές του Αιγαίου με τουρκικές notam. Αυτό σημαίνει ότι σε αυτή την γεωγραφική περιοχή και σε αυτή τη χρονική περίοδο είναι δύσκολο να προκύψει “ατύχημα”.

Αλλά η διέλευση τουρκικών πλοίων από το στενό της Χίου, με κάμερες να καταγράφουν το γεγονός και να το αναπαράγουν στο youtube, σίγουρα δεν βοηθά στην εξομάλυνση της κατάστασης. Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό και το Λιμενικό παρακολουθούν από κοντά αυτές τις κινήσεις, όπως σημειώνουν οι ίδιοι οι Τούρκοι στην σχετική ειδησεογραφία.

Κρατήσαμε για το τέλος, το δεύτερο “απόκτημα” της τουρκικής πολεμικής βιομηχανιας που θα δοκιμαστεί στην άσκηση Εφές 2018. Είναι το drone Bayraktar TB2, που προορίζεται να συμμετέχει σε πολεμικές επιχειρήσεις. Στο βίντεο που δημοσιοποιήθηκε πετυχαίνει κατευθείαν τον στόχο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα