Εκλογές στην Τουρκία: Νίκη της αντιπολίτευσης σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα, προβάδισμα στη Σμύρνη

Διαβάζεται σε 4'
Εκρέμ Ιμάμογλου
Εκρέμ Ιμάμογλου AP Photo Emrah Gurel

Προβάδισμα Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη και Γιαβάς στην Άγκυρα, δείχνουν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των εκλογών στην Τουρκία. Ήττα Ερντογάν και στη Σμύρνη.

Τα πρώτα αποτελέσματα μετά από την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας στις δημοτικές εκλογές στην Τουρκία, βλέπουν το “φως” της δημοσιότητας.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου, εν ενεργεία δήμαρχος και υποψήφιος του κόμματος της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, CHP, προηγείται στην Κωνσταντινούπολη, μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV και άλλα τηλεοπτικά δίκτυα βάσει μερικής επίσημης καταμέτρησης ψήφων.

Συγκεκριμένα, εξασφαλισμένη πρέπει να θεωρείται η νίκη των υποψηφίων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP για τη δημαρχία στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα, με βάση μερικά αποτελέσματα, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων.

Με καταμετρημένο πάνω από το 50% των ψήφων, ο Ιμάμογλου συγκεντρώνει 50,12% στις δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη και δείχνει επανεκλέγεται για δεύτερη θητεία.

Η καταμέτρηση των ψήφων στις 22:00 ώρα Ελλάδας sabah.com.tr

Δεύτερη θητεία φαίνεται να εξασφαλίζει και ο δήμαρχος της Άγκυρας Μανσούρ Γιαβάς, και αυτός υποψήφιος του CHP. Νωρίτερα μάλιστα ο Γιαβάς κήρυξε τη νίκη του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αντιπολίτευση προηγείται και στην Σμύρνη, όπου ο Τζεμίλ Τουγάι συγκεντρώνει 48%.

Χαρούμενος δηλώνει ο Ιμάμογλου – Νίκη στην Άγκυρα κήρυξε ο Γιαβάς

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου, απερχόμενος δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης και υποψήφιος του CHP της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας, δήλωσε «πολύ χαρούμενος» με τα αρχικά αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών στη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.

“Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι συμμετείχαν σε αυτή την εκλογική διαδικασία. Έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα που τα παρακολουθούμε με αγωνία, η ομάδα μας είναι πολύ καλή και διαθέτουμε ένα πολύ καλό σύστημα παρακολούθησης των αποτελεσμάτων. Η εικόνα που έχουμε προς το παρόν μας ικανοποιεί ιδιαίτερα, ωστόσο δεν πρέπει να μιλάμε αν δεν έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα”, ανέφερε μεταξύ άλλων στις πρώτες του δηλώσεις ο Εκρέμ Ιμάμογλου.

Νίκη του Εκρέμ Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη AP Photo/Emrah Gurel

Παράλληλα ο δήμαρχος της Άγκυρας Μανσούρ Γιαβάς, ο οποίος είναι επίσης υποψήφιος του CHP, κήρυξε τη νίκη του σύμφωνα με τα αρχικά αποτελέσματα, τα οποία δείχνουν ότι προηγείται του αντιπάλου του από το κυβερνών Κόμμα ΑΚ κατά σχεδόν 20%.

Πανηγυρισμοί στην Άγκυρα, όπου έχει προβάδισμα η αντιπολίτευση AP Photo/Ali Unal

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν πρώτα στις 07:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) στην ανατολική Τουρκία για τις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα σ’ ολόκληρη τη χώρα, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου στο Ντιγιάρμπακιρ, τη μεγαλύτερη κουρδική πόλη της Τουρκίας.

Στις μεγάλες πόλεις, όπως η Άγκυρα και η Κωνσταντινούπολη, και στο δυτικό τμήμα της χώρας, η ψηφοφορία άρχισε μια ώρα αργότερα.

Η εκλογική διαδικασία ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 17:00 (ώρα Ελλάδος).

Δείτε το Ντοκιμαντέρ του NEWS24/7
Οι Δύο Τουρκίες του Ερντογάν

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα