Σνακς: Επιλέξτε έξυπνα και γράψτε στις Πανελλήνιες!

Σνακς: Επιλέξτε έξυπνα και γράψτε στις Πανελλήνιες!

Δοκιμάστε γευστικά σνακ που προσφέρουν "καλές" και διόλου περιττές θερμίδες!

Η διατροφή αποτελεί καύσιμο του οργανισμού, ιδιαίτερα σε απαιτητικές περιόδους, όπως και οι Πανελλήνιες εξετάσεις που πλησιάζουν. Εκτός από τα τρία βασικά γεύματα της ημέρας, τα σνακ αποτελούν μοναδική ευκαιρία για αναπλήρωση της ενέργειας, αλλά και ανεφοδιασμό με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Παγωμένα φρούτα με γιαούρτι

Σε λίγο γιαούρτι χαμηλών λιπαρών ανακατέψτε μισό κουταλάκι μέλι. Στη συνέχεια βουτήξτε στο γιαούρτι φρούτα της αρεσκείας σας όπως οι φράουλες, και αφήστε τα να παγώσουν στην κατάψυξη. Το δροσερό σνακ σας είναι έτοιμο! Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, σχεδόν 1 στα 2 Ελληνόπουλα καταναλώνει μικρότερη ποσότητα φρούτων και λαχανικών από τη συνιστώμενη! Βρείτε λοιπόν ευφάνταστους τρόπους για να βάλετε τα φρούτα στη διατροφή!

Cheesecake με γιαούρτι

Επειδή πολλοί μαθητές/ φοιτητές λιγουρεύονται κάτι γλυκό, βρείτε υγιεινές εναλλακτικές! Ετοιμάστε ένα cheesecake με: νιφάδες δημητριακών ολικής άλεσης, γιαούρτι χαμηλών λιπαρών και 1 κουταλιά μαρμελάδα φράουλα ή μέλι.

Απολαυστικοί συνδυασμοί με φρυγανιές ολικής άλεσης

Για ενέργεια που θα σας κρατήσει συνδυάστε φρυγανιές ολικής άλεσης με κάποιο άλειμμα και κάποιο λαχανικό ή φρούτο . Μερικές ιδέες είναι: κατίκι Δομοκού & αγγούρι, γιαούρτι με φράουλες, φέτα και ντομάτα, ταχίνι και μπανάνα.

Αλμυρό ντιπ με λαχανικά

Το μηχανικό τσιμπολόγημα ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την αύξηση του βάρους την περίοδο των εξετάσεων. Τουλάχιστον όμως ας μάθουμε στα παιδιά μας να ενδίδουν σε υγιεινές απολαύσεις.  Ετοιμάστε ένα σπιτικό ντιπ (χούμους, τζατζίκι, με μουστάρδα, με cottage cheese) και κόψτε αγγούρια, καρότα ή κολοκυθάκια σε μπαστουνάκια για θρεπτικό τσιμπολόγημα!

Υγιεινό, τραγανό junk food

Μπορεί να έχουμε συνδέσει στο μυαλό μας την απόλαυση με λιγότερο υγιεινές επιλογές, όμως  υπάρχουν junk foods τα οποία όταν ετοιμαστούν με τα σωστά υλικά μετατρέπονται σε θρεπτικές επιλογές με λίγες θερμίδες. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν και τα σπιτικά ποπ- κόρν που μπορείτε εύκολα και γρήγορα να φτιάξετε με το φούρνο μικροκυμμάτων και μία σακούλα του μανάβη. Μην ξεχάσετε να αρωματίσετε με μπαχαρικά της αρεσκείας σας, πιπερι καγιέν, τυρί ή ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε!

Μίγμα ξηρών καρπών και αποξηραμένων φρούτων

Οι ξηροί καρποί είναι πραγματικές υπερτροφές καθώς συνδυάζουν πολλά θρεπτικά συστατικά όπως τα ωμέγα 3 για τη λειτουργία του εγκεφάλου, αλλά και την πρωτεΐνη για να «καταλαγιάσουν» την πείνα. Ανακατέψτε διαφορετικούς ξηρούς καρπούς με αποξηραμένα φρούτα, αλλά και μερικές νιφάδες σοκολάτας για τους λάτρεις του γλυκού!

Tυρί και γαλοπούλα

Εάν έχετε βαρεθεί τα φρούτα και τα κριτσίνια, δοκιμάστε να συνδυάσετε μία φέτα άπαχο τυρί με μία φέτα γαλοπούλα. Υδατάνθρακες, πρωτεΐνη, σίδηρο,  βιταμίνες Β, ο συνδυασμός αυτός τα έχει όλα!

Αυγά βραστά

Τα αυγά αποτελούν εξαιρετική πηγή μίας βιταμίνης που ονομάζεται χολίνη, και η οποία φαίνεται πως ενισχύει την ικανότητα συγκέντρωσης και σκέψης των μαθητών. Φυσικά, περιέχουν πληθώρα άλλων θρεπτικών συστατικών που καταπολεμούν την πεσμένη ενέργεια και την πείνα!

Μπάρες δημητριακών

Οι μπάρες δημητριακών αποτελούν πρακτική λύση της «δύσκολες» ώρες, όταν το διάβασμα φαντάζει βουνό. Τα δημητριακά, όπως είδαμε και νωρίτερα, περιέχουν τις βιταμίνες Β της «συγκέντρωσης». Εκείνες δηλαδή που θα κάνουν το μυαλό του μαθητή να ρουφά τη γνώση σαν σφουγγάρι!

Smoothie με γάλα, φρούτα και ξηρούς καρπούς

H επαρκής ενυδάτωση είναι καθοριστικής σημασίας για να αποφύγετε την γνωστή υπνηλία που προκαλούν οι ατελείωτες ώρες μπροστά από ένα βιβλίο. Αυξήστε την κατανάλωση υγρών ετοιμάζοντας φυσικούς χυμούς ή smoothies με γάλα! Το γάλα είναι καλή πηγή μαγνησίου, το συστατικού δηλαδή που επιτρέπει στο νευρικό σύστημα να χαλαρώσει από το άγχος του διαβάσματος!

Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN Διαιτολόγος, Διατροφολόγος Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ [email protected]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΣΤΟ HEALTHVIEW.GR:

Πρόεδρος επιτροπής για τα σκάνδαλα στην Υγεία: Πολύ αμαρτωλό το «Ερρίκος Ντυνάν»
Επικίνδυνο για εφήβους δημοφιλές διαδικτυακό παιγνίδι από το εξωτερικό

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα