Θεραπείες τριχόπτωσης για άνδρες και γυναίκες.Ο ειδικός προτείνει τις λύσεις. Εσείς επιλέγετε την καλύτερη!

Θεραπείες τριχόπτωσης για άνδρες και γυναίκες.Ο ειδικός προτείνει τις λύσεις. Εσείς επιλέγετε την καλύτερη!

Σήμερα το πρόβλημα της τριχόπτωσης μπορεί να αντιμετωπιστεί με κάποιες θεραπείες, βοηθώντας είτε στον περιορισμό της απώλειας τριχών, είτε σε συνολική θεραπεία.

Οι επιστήμονες εδώ και χρόνια έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η τριχόπτωση οφείλεται σε μια σειρά από παράγοντες που συνδέονται τόσο με τον σύγχρονο τρόπο ζωής όσο και με αιτίες που αφορούν τις αλλαγές στο περιβάλλον.

Έτσι όταν πριν από αρκετά χρόνια πολλοί νόμιζαν ότι το πρόβλημά τους είχε σχέση με κληρονομικούς λόγους, απέφευγαν να το διερευνήσουν και να διαπιστώσουν τους πραγματικούς λόγους της ανδρογενετικής αλωπεκίας.

Ωστόσο τα χρόνια πέρασαν και διαπιστώθηκε ότι η τριχόπτωση σε πολλές περιπτώσεις οφείλεται σε παράγοντες όπως είναι:

Οι αγχώδεις διαταραχές και ψυχολογικοί παράγοντες

Η έλλειψη σιδήρου και προβλήματα με τον θυρεοειδή

Η κακή διατροφή

Περιβαλλοντικά αίτια

Οι χρόνιες ασθένειες

Οι ειδικές φαρμακευτικές αγωγές

Οι μολύνσεις

Τα βακτήρια ή µύκητες (tinea capitis)

Σήμερα το πρόβλημα της τριχόπτωσης μπορεί να αντιμετωπιστεί με κάποιες θεραπείες, βοηθώντας είτε στον περιορισμό της απώλειας τριχών, είτε σε συνολική θεραπεία. 

Ο Δερματολόγος – Δερματοχειρουργός, Δρ. Ιωάννης Παπαγγελόπουλος έχοντας ασχοληθεί πολλά χρόνια με την ανδρογενετική αλωπεκία έχει διαπιστώσει ότι τα αποτελέσματα των θεραπειών συσχετίζονται τόσο με τους λόγους της τριχόπτωσης όσο και με κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Κάτι που σημαίνει ότι το δέρμα μαζί με τα τριχοθυλάκια μπορεί να αντιδράσουν με διαφορετικό τρόπο στην κάθε θεραπεία. Ο κάθε ενδιαφερόμενος, μπορεί να κλείσει μια δωρεάν συμβουλευτική συνεδρία, προκειμένου το εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό και ο Δρ Ιωάννης Παπαγγελόπουλος, να του προτείνουν την κατάλληλη θεραπεία για την δική του περίπτωση.

Εκείνο που τονίζουν ωστόσο όλοι οι δερματολόγοι και εξειδικευμένοι γιατροί είναι ότι θα ήταν ιδανικό για να προληφθεί ή να αντιμετωπιστεί η ανδρογενετική αλωπεκία, όσοι διαπιστώνουν κάποιο πρόβλημα να σπεύδουν στους ειδικούς άμεσα, καθώς όταν αυτό βρίσκεται στο αρχικό στάδιο μπορεί να αντιμετωπιστεί με καλύτερο τρόπο και περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας.

Ο Dr Ιωάννης Παπαγγελόπουλος, υπεύθυνος του εξειδικευμένου κέντρου για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης HAIRTRANSPLANT εκτός από τις τεχνικές μεταμόσχευσης μαλλιών τις οποίες εφαρμόζει προτείνει και μια σειρά από  θεραπείες τριχόπτωσης  που εγγυώνται: Παύση της τριχόπτωσης και της αραίωσης, ισχυροποίηση των τριχοθυλακίων, ενίσχυση της τοπικής κυκλοφορίας του αίματος, αύξηση της τριχοφυΐας και κάλυψη της προβληματικής περιοχής.

Πιο συγκεκριμένα υπάρχουν οι παρακάτω θεραπείες για την τριχόπτωση.

 PRP Θεραπεία

Η PRP θεραπεία τριχόπτωσης (Platelet Rich Plasma) και ενίσχυσης της μεταμόσχευσης μαλλιών, αποτελεί μία καινοτόμο μέθοδο για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης σε άνδρες & γυναίκες. Βασίζεται στο πλούσιο σε αιμοπετάλια πλάσμα του αίματος και στην απευθείας έγχυση αυτού, στις περιοχές του τριχωτού της κεφαλής που παρουσιάζουν αραίωση.  Ως μέθοδος, το PRP είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό τόσο ως θεραπεία τριχόπτωσης, όσο και ως θεραπεία ενίσχυσης της μεταμόσχευσης μαλλιών. Η μέθοδος δεν ενδείκνυται σε περιοχές πού δεν υπάρχει παρουσία θυλάκων. Το πρωτόκολλο της θεραπείας τριχόπτωσης PRP εφαρμόζεται από εξειδικευμένους γιατρούς σε αυστηρές συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας και περιλαμβάνει τα εξής στάδια:

Απλή αιμοληψία (όπως και στη διενέργεια γενικών εξετάσεων αίματος) από 10 ως και 50cc αίματος.

Φυγοκέντρηση του αίματος για απομόνωση του πλάσματος.

Έγχυση του εμπλουτισμένου πλάσματος στις αραιωμένες περιοχές του τριχωτού.

 

Πόσο ασφαλής είναι η PRP θεραπεία;

Το γεγονός ότι το υλικό προέρχεται από τον ίδιο τον οργανισμό καθιστά την μέθοδο PRP απολύτως ασφαλή για την υγεία, χωρίς καμία παρενέργεια. Η μέθοδος εφαρμόζεται από εξειδικευμένους γιατρούς και αποτελεί απλή και εντελώς ανώδυνη διαδικασία. Η μέθοδος PRP εφαρμόζεται ήδη για αρκετά χρόνια με πολύ εντυπωσιακά αποτελέσματα στην επούλωση ελκών, ορθοπεδικών ή χρόνιων τραυμάτων, εγκαυμάτων & χειρουργικών τομών.

Laser – Ενεργοτριχογένεση

Είτε η τριχόπτωση είναι διάχυτη, είτε γυροειδής, η αιματική ροή στο τριχωτό της κεφαλής αυξάνεται με την χρήση laser. Η συγκεκριμένη θεραπεία βασίζεται στην φιλοσοφία της φωτο-βιοθεραπείας και σαν αποτέλεσμα παρατηρείται η αύξηση της τρίχας σε μήκος και διάμετρο. Με την ολοκλήρωση της θεραπείας σε διάστημα μικρότερο των δύο μηνών θα αρχίσουν να φαίνονται τα αποτελέσματα.

Να σημειωθεί ότι στην αποκατάσταση των μαλλιών χρησιμοποιείται  λέιζερ ψύξης για την τόνωση της ανάπτυξης των μαλλιών και τη μείωση της λέπτυνσής τους.

Μεσοθεραπεία

Αφού διαπιστωθεί ο τύπος της τριχόπτωσης (ανδρογενετική, διάχυτος, ουλωτική, γυροειδής) , τότε επιλέγονται τα κατάλληλα πολυβιταμινούχα φάρμακα  μέταλλα, ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικές ουσίες σε συνδυασμό με φαρμακευτικές ουσίες, όπως μινοξιδίλη, στεροειδή κλπ. που θα εγχυθούν στις προβληματικές περιοχές. Σε διάρκεια 8 μηνών, φαίνονται τα αποτελέσματα, χωρίς καμία παρενέργεια.  Η θεραπεία γίνεται σε συνεννόηση με τον γιατρό, είναι ανώδυνη, λόγω της χρήσης πολύ λεπτής βελόνης (32G) σαν τρίχα από τις βλεφαρίδες μας, και χωρίς παρενέργειες ο ασθενής επιστρέφει στις δραστηριότητές του αμέσως μετά τη θεραπεία. Από την πρώτη κιόλας θεραπεία, παρατηρούμε μείωση της τριχόπτωσης, στην συνέχεια σταθεροποίηση και ενδυνάμωση και αργότερα επανέκφυση.

Θεραπείες τριχόπτωσης για άνδρες:

Minoxidil 5%

Πρόκειται για τη δραστική ουσία σε λοσιόν, με την οποία γίνεται μασάζ τοπικά στο κεφάλι δύο φορές την ημέρα. Η θεραπεία αυτή έχει ορατά αποτελέσματα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα – 6 μήνες – και αρκετά πλεονεκτήματα, όπως:

Καταπολεμά το αδυνάτισμα του θύλακα της τρίχας.

Mειώνει την τριχόπτωση.

Bοηθά στο να διατηρηθεί η ανάπτυξη των μαλλιών που ήδη υπάρχουν.

Dutasteride

Ανήκει στην κατηγορία των αναστολέων της διυδροτεστοστερόνης (DHT) όπως και η φιναστερίδη, ωστόσο αναστέλλει και τους δύο τύπους του ενζύμου 5α-αναγωγάση, ενώ η φιναστερίδη αναστέλλει μόνο το ένα.

Ελαττώνει τα επίπεδα της DHT στην κυκλοφορία, μέσω αναστολής των ισοενζύμων τύπου 1 και 2 της 5α-αναγωγάσης, η οποία είναι υπεύθυνη για την μετατροπή της τεστοστερόνης σε 5α-DHT. Η επίδραση της δουταστερίδης στα επίπεδα της DHT είναι δοσοεξαρτώμενη και παρατηρείται εντός 1-2 εβδομάδων (85% και 90% μείωση αντίστοιχα). H dutasteride μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως ενέσιμο διάλυμα με τη μέθοδο της μεσοθεραπείας (dermοjet) με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Finasteride

Είναι μια ουσία με αποδεδειγμένα αποτελέσματα στη θεραπεία τριχόπτωσης (Propecia, Proscar. Με τη δράση της αναστέλλεται η μετατροπή της τεστοστερόνης σε διϋδροτεστοστερόνη (DHT).

Επιβραδύνει σημαντικά την απώλεια των μαλλιών και αποκαθιστά τα αδύναμα μαλλιά ως έναν βαθμό.

Ωστόσο να σημειωθεί ότι σε κάποιες περιπτώσεις προκαλεί κάποιες ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως:

Μείωση της σεξουαλικής διάθεσης

Γυναικομαστία

Αδύναμο σπέρμα

Έναν πιθανό καρκίνο του προστάτη επειδή μειώνει τα επίπεδα του PSA (ειδικού προστατικού αντιγόνου). Για το λόγο αυτό δεν πρέπει να δίνεται σε ηλικίες άνω των 45 ετών

Η αγωγή πρέπει να γίνεται εφ’ όρου ζωής καθώς μόνο τότε μπορούν να διατηρηθούν τα αποτελέσματα. Αν διακοπεί η χορήγηση του φαρμάκου το πρόβλημα επανέρχεται σταδιακά.

 

Θεραπείες τριχόπτωσης για γυναίκες:

Minoxidil 2%

Μόνο η συγκέντρωση 2% της μινοξιδίλης έχει εγκριθεί για χρήση σε γυναίκες. Οι γυναίκες φαίνεται να είναι γενικά πιο ευαίσθητες στις παρενέργειες της μινοξιδίλης, σε ό,τι αφορά τη μείωση της αρτηριακής πίεσης (υπόταση) και την τάση προς λιποθυμία από τη λήψη της φαρμακευτικής αγωγής. Οι γυναίκες έχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν αλλεργικές αντιδράσεις του δέρματος (δερματίτιδα εξ επαφής). Μια ενοχλητική τοπική αντίδραση που μπορεί να αναπτυχθεί μερικές φορές σε γυναίκες που βρίσκονται σε αγωγή με μινοξιδίλη, είναι η ανάπτυξη τριχοφυΐας στο πρόσωπο. Παρόλο που η ανεπιθύμητη αυτή τριχοφυΐα αποδράμει αργά όταν διακοπεί το φάρμακο, κατά καιρούς είναι αναγκαία η αφαίρεσή της από το πρόσωπο.

Σπιρονολακτόνη

Ανήκει στην κατηγορία των καλιοσυντηρητικών διουρητικών. Επιπλέον έχει και αντιανδρογόνο δράση με δύο τρόπους, ελαττώνοντας την παραγωγή των ανδρογόνων από τα επινεφρίδια και τις ωοθήκες καθώς και μπλοκάροντας μερικώς την πρόσδεση της DHT στους ανδρογεννητικούς υποδοχείς.

Σιμετιδίνη

 Πρόκειται για αναστολέα των υποδοχέων της ισταμίνης και χρησιμοποιείται κυρίως για τη θεραπεία ελκών του πεπτικού. Παράλληλα σε υψηλές δόσεις έχει ισχυρή αντιανδρογόνο δράση εμποδίζοντας την πρόσδεση της DHT στους υποδοχείς των θυλακικών τριχών.

Οξεϊκή κυπροτερόνη και αιθυνιλοιστραδιόλη

 Πρόκειται για αντισυλληπτικά με την εμπορική ονομασία Diane35 και Diane50 που δίδονται για τη γυναικεία ανδρογεννητική αλωπεκία. Δρουν μπλοκάροντας μερικώς τη δράση των ανδρογόνων με αποτέλεσμα την αναστολή της περαιτέρω τριχόπτωσης και την επανέκφυση νέων τριχών.

Οι θεραπείες του μέλλοντος

Βλαστοκύτταρα

Μία από τις πιο σύγχρονες πειραματικές θεραπείες που φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος στην αντιμετώπιση της ανδρικής αλωπεκίας εφαρμόζεται με τη χρήση βλαστοκυττάρων.  Πρόκειται για μια μέθοδο πού έχει ως βάση τη χρήση παραγόντων του ίδιου του οργανισμού μας, όπως είναι τα βλαστοκύτταρα που υπάρχουν στο λίπος. Οι έρευνες αναφέρουν ότι οι παράγοντες αυτοί ενισχύουν τη ζωτικότητα του τριχωτού της κεφαλής, επιβραδύνοντας τη φυσική γήρανση του θύλακα της τρίχας, ενώ παράλληλα ανανεώνουν τα κύτταρα.

Η μέθοδος αυτή είναι ακόμα σε πειραματικό στάδιο και τα επόμενα χρόνια θα έχουμε περισσότερες γνώσεις για την αποτελεσματικότητα της.

Κλωνοποίηση μαλλιών

Η κλωνοποίηση μαλλιών είναι μια διαδικασία που περιλαμβάνει:

Την εξαγωγή κυττάρων από τα τριχοθυλάκια

Τη γενετική καλλιέργεια κυτταρικού DΝΑ στο εργαστήριο

Την επανεμφύτευση των κυττάρων στο τριχωτό ώστε να συνεχίσουν την παραγωγή νέων τριχοθυλακίων με αποτέλεσμα την επανεμφάνιση τριχοφυΐας.

Η μέθοδος αυτή βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό στάδιο και θεωρείται ότι μπορεί να αποτελέσει στο μέλλον την αποτελεσματικότερη λύση στην αποκατάσταση της τριχοφυΐας.

Για περισσότερες πληροφορίες: http://www.hairtransplant.gr/

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα