Συγκίνηση και οργή

Συγκίνηση και οργή

Σε κλίμα οδύνης κηδεύτηκε ο 15χρονος Αλέξης Γρηγορόπουλος με τα τραγικά επεισόδια να αμαυρώνουν το κλίμα συγκίνησης

Σε κλίμα οδύνης κηδεύτηκε στο νεκροταφείο Π. Φαλήρου ο 15χρονος Αλέξης Γρηγορόπουλος που δολοφονήθηκε από αστυνομικό στα Εξάρχεια. Στεφάνια κατατέθηκαν από πολλά σχολεία, όλα τα κόμματα και φορείς, ενώ στο νεκροταφείο έχουν φτάσει γονείς με τα παιδιά τους για να αποτίσουν φόρο τιμής. Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε, ενώ χειροκροτήματα και συνθήματα κατά των αστυνομικών συνόδευσαν την εμφάνιση του λευκού φερέτρου του άτυχου μαθητή.

Εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ στο Περιστέρι, όπου 500 άτομα έκαναν βουβή και ειρηνική διαμαρτυρία στη μνήμη του 15χρονου Αλέξη. “Ανάβουμε ένα κερί για τον Αλέξανδρο σε μια εκδήλωση διαμαρτυρίας ενάντια στη βία χωρίς βία”, είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου

Νέες πορείες διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν σήμερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Συγκέντρωση στην Ομόνοια και πορεία προς τη Βουλή πραγματοποίησαν οι μαθητές και φοιτητές της ΚΝΕ. Συγκέντρωση στα Προπύλαια και πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο διοργανώνουν οι υπόλοιπες παρατάξεις.

Σε ένδειξη πένθους όλα τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα είναι σήμερα κλειστά. 24ωρη απεργία έχουν κηρύξει η Διδασκαλική Ομοσπονδία, η ΟΛΜΕ και ΟΙΛΕ ενώ κλειστά θα παραμείνουν για τρεις ημέρες τα ΑΕΙ και ΤΕΙ.Τρίωρες στάσεις εργασίες, ανακοίνωσε η ΑΔΕΔΥ.

Έκκληση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας  κάλεσε όλους να τιμήσουν ειρηνικά τη μνήμη του του 15χρονου μαθητή. Η δήλωση του κ. Παπούλια έχει ως εξής:

Σήμερα, ημέρα της κηδείας του Αλέξη Γρηγορόπουλου, είναι για όλους μια μέρα πένθους. Η δολοφονία του πλήγωσε βαθιά τη δημοκρατία μας. Οι προηγούμενες μέρες έφεραν στη σκέψη όλων ένα μεγάλο «γιατί». Αν η κοινωνία μας δεν απαντήσει πειστικά δίνοντας λύσεις οι πληγές θα μένουν ανοιχτές. Στην απάντησή του όμως πρέπει να επιμείνουμε με σεβασμό στους θεσμούς και στους νόμους. Σαν μέλος της γενιάς που έζησε βαριά χρόνια στην ιστορία μας καλώ να τιμήσουμε τη μνήμη του Αλέξη ειρηνικά“.

Την Πέμπτη ο βαλλιστικός έλεγχος

Δεν θα πραγματοποιηθεί τελικά σήμερα ο βαλλιστικός έλεγχος προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ο θάνατός του μαθητή προήλθε από εξοστρακισμό -όπως ισχυρίζεται ο ειδικός φρουρός- ή από τυφλό χτύπημα, όπως αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες. Οι αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για εν ψυχρώ εκτέλεση και ακύρωσαν τα αστυνομικά σενάρια και τους ισχυρισμούς του δολοφόνου περί “εξοστρακισμού της σφαίρας” και “άμυνας σε επίθεση κουκουλοφόρων”.

Η αστυνομία ζητά έγγραφη βεβαίωση ότι η οικογένεια θα διορίσει τεχνικό σύμβουλο που θα συμμετέχει στον βαλλιστικό έλεγχο. Μετά από αυτή την εξέλιξη τα εγκληματολογικά εργαστήρια θα αποφανθούν το νωρίτερο το πρωί της Πέμπτης.

Θα καθυστερήσει η απολογία

Ο ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας ανέλαβε την υπεράσπιση των δυο ειδικών φρουρών,που κατηγορούνται για το θανάσιμο τραυματισμό του 15χρονου μαθητή το βράδυ του Σαββάτου, στα Εξάρχεια. 

Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο κ.Κούγιας αναφέρει, μεταξύ άλλων,ότι “οι κατηγορούμενοι θα απολογηθούν (σ.σ. έχουν κληθεί για αύριο ενώπιον του 9ου τακτικού ανακριτή) μόνο εφόσον θα έχει ολοκληρωθεί η προανακριτική διαδικασία και θα τους έχουν γνωστοποιήσει τα ευρήματα των επιστημονικών αναλύσεων, ιατροδικαστικών, τοξικολογικών και βαλλιστικών εξετάσεων, αλλιώς θα ζητήσουν νέα προθεσμία”. 

Ο δικηγόρος κάνει έκκληση μέσω του δελτίου Τύπου προς όλους τους θεσμικούς παράγοντες και τους δημοσιογράφους,να σεβαστούν το τεκμήριο της αθωότητας των κατηγορουμένων, ώστε, όπως αναφέρει,”να βοηθήσουν όλοι τη δικαιοσύνη να χειριστεί την υπόθεση, ώστε να υπάρξει ανεπηρέαστη και δίκαιη κρίση”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα