Έρευνα News 24/7: Αυξάνεται η καχυποψία των Ελλήνων – Ποιους εμπιστεύονται για τον κορονοϊό

Έρευνα News 24/7: Αυξάνεται η καχυποψία των Ελλήνων – Ποιους εμπιστεύονται για τον κορονοϊό
Μήνυμα σε κινητό τηλέφωνο προς τους πολίτες για τον κορονοϊό Eurokinissi

Σε πτώση η εμπιστοσύνη των Ελλήνων προς τις πηγές πληροφόρησης για τον κορονοϊό, σύμφωνα με την έρευνα της aboutpeople για το News 24/7. Σε τι ποσοστό βρίσκουν "υπερβολική" τη στάση των ΜΜΕ.

Σε μια περίοδο μεγάλης καχυποψίας και με τις θεωρίες συνωμοσίας για τον κορονοϊό, να οργιάζουν, οι Έλληνες σύμφωνα με τη μεγάλη έρευνα της aboutpeople για το News 24/7, στρέφονται στους ειδικούς για την πληροφόρησή τους.

Συγκεκριμένα, οι επαγγελματίες της υγείας (82,5% από 83,3%) και ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης  Τσιόδρας (78,1% από 83,9%) αποτελούν την πιο αξιόπιστη πηγή ενημέρωσης για το ζήτημα, ενώ έπονται οι λοιποί κυβερνητικοί υγειονομικοί φορείς, με 62,3% (69,1% στην προηγούμενη μέτρηση) και το φιλικό και οικογενειακό περιβάλλον (33,9% από 38,2%).

Σε όλους τους δείκτες παρατηρείται πτώση από την προηγούμενη μέτρηση, κάτι που κρίνεται φυσιολογικό λόγω της κόπωσης της κοινής γνώμης από τη συνεχή ροή πληροφόρησης για ένα δύσκολο θέμα. Ωστόσο, η εμπιστοσύνη ακόμα και σε αυτές τις συνθήκες προς τους ειδικούς είναι υψηλή.

Σημαντική μείωση παρατηρείται στο βαθμό εμπιστοσύνης στα παραδοσιακά ΜΜΕ. Αν και από το πρώτο κύμα στο δεύτερο υπήρξε αύξηση (από 26,8% στο 37,4%) η έρευνα σήμερα δείχνει πτώση 7 μονάδων στο 30%, κάτι που καταδεικνύει την κόπωση των πολιτών από την έμφαση στις αρνητικές ειδήσεις. Αυτή η πτώση εξηγείται και από την απάντηση στην ερώτηση σχετικά με το αν τα ΜΜΕ υπερβάλλουν.

Η διακύμανση είναι λιγότερο έντονη όσον αφορά στο διαδίκτυο, που συγκεντρώνει το 39,4% (με 40,6% στο πρώτο κύμα έρευνας και 44,1% στο δεύτερο). Είναι μάλιστα αξιοσημείωτο ότι οι Έλληνες εμπιστεύονται για την πληροφόρησή τους το διαδίκτυο περισότερο από τα παραδοσιακά ΜΜΕ.

Όσον αφορά το αν τα ΜΜΕ υπερβάλλουν, σε αυτή τη μέτρηση παρατηρείται αύξηση της επιφυλακτικότητας των ερωτώμενων άνω των 10 μονάδων. Έτσι σήμερα το 64,8% θεωρεί ότι τα ΜΜΕ υπερβάλουν σε σχέση με τον κορονοϊό, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην προηγούμενη έρευνα ήταν 53,4%. Σημειώνουμε ότι στο πρώτο κύμα το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 75,4%.

Η πτώση από το πρώτο κύμα στο δεύτερο, εξηγείται από το ότι συνδυάζεται αρχικά με τη συνειδητοποίηση της σοβαρότητας της κατάστασης, ωστόσο η άνοδος από τη δεύτερη μέτρηση στην τρίτη, δείχνει ότι ακόμα για έναν πολίτη που πραγματικά ανησυχεί, η στάση των ΜΜΕ θεωρείται υπερβολική.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα